keskiviikko 3. lokakuuta 2012

Kaalikääryleitä - taas

  

Tässä syksyn pakollinen kaalikäärylepostaus. Ihan vaan siksi, kun ne ovat niin hyviä. Ja itsetehtynä NIIN paljon parempia kuin mielikuvat kouluruokalan kaalikääryleistä.

Löysin tänä syksynä kaupasta erityisiä kaalikääryleisiin tarkoitettuja käärylekaaleja, jotka näyttivät hiukan lyttyyn painetuilta keräkaaleilta. Myyjän mukaan kyseessä  on vanha lajike, jota on nyttemmin ryhdytty viljelemään uudestaan. Eritysen hyvin kääryleisiin tuo kaali sopii sen lehtien muodon vuoksi. Kuppimaisissa lehdissä täyte pysyy hyvin ja kääryleiden pyöritys onnistuu helposti.

Harmittavasti kaupasta ei sen sijaan löytynyt lampaanjauhelihaa, jota kaali ehdottomasti kaipaa parikseen. Lähellä kasvatetun Angus-pihvikarjan jauheliha oli kyllä varmasti laadukasta, mutta kaalin kanssa aika lamean makuista.

Valmiissa kääryleissä suolaa oli lopulta aika niukalti, vaikka täytteessä se ennen paistoa mauistuikin hyvin. Täyte kannattaa siis maustaa reilulla kädellä. Toisena vaihtoehtona voisi kokeilla kaalin keitinveden suolaamista.




1 kaalikäärylekaali
400 g jauhelihaa (lampaan)
1 sipuli
2 valkosipulia
1 tl maustepippuria
½ tl kuivattua chiliä (Espelette)
pari vartta tuoretta timjamia
½ purjo
1 dl basmatiriisiä
suolaa
siirappia
valkkaria
voita
Keitä riisi kypsäksi. Pilko sipuli ja valkosipiuli pieneksi. Kuullota sipulit pannulla voissa. Lisää jauheliha ja ruskista. Lisää joukkoon jauhettu maustepippuri, chili, timjami, riisi sekä hyvin pieneksi pilkottu raaka purjo. Sekoita ja mausta reilusti suolalla.
Keitä kaalia kiehuvassa vedessä suuressa kattilassa noin kymmenen minuuttia. Nosta kaali vedestä ja anna jäähtyä hetki. Irroita kaalin lehdet kokonaisina asettele tasolle odottamaan. Leikkaa veitsellä paksuimmat osat lehtiruodoista pois ja pilko täytteen joukkoon.
Lusikoi täytettä lehtien päälle ja pyöräytä kääryleiksi. Asettele kääryleet tiiviisti voideltuun vuokaan. Lorauta lopuksi päälle valkkaria ja siirappia sekä pari nokaretta voita. Paista 200 asteisessa uunissa noin 20-25 minuuttia.


10 kommenttia:

  1. Eihän kaalikäääryleihin kyllästy! Omani tosin ovat lihattomia,mutta hyviä silti,ja tekee mieli tehdä.Meillä on kaali tällä hetkellä aika hintavaa,ja vasta sateiden tultua ja viilennettyä ne ovat taas kohtuullisen hintaisia.Tuo lättänä kaali kaikenlaisille kaalikääryleille on täällä tosi yleinen.

    VastaaPoista
  2. Miten joku voi saada nykerrettyä kääryleistä noin sieviä ja symmetrisiä :-0

    VastaaPoista
  3. Niin oli näppäräsorminen kääkäleennapoja! :-D

    Mä tykkäsin nimenomaan tuosta Agnuksen miedosta mausta. Siinä pääsi kaali oikeuksiinsa.

    VastaaPoista
  4. Yealian: meillä kaali on juuri nyt melkein ilmaista! Millaisen täytteen sä muuten kaalikääryleille teet?

    Ulla: tuo käärylekaali kyllä auttoi asiassa.

    AKvamarin: kiitos, vaimo!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ohraa,viljannjyviä tai quinoaakin.Ja sienillä vaikka.

      Poista
  5. Voi kun saisin nyt vaan aikaiseksi tehdä noita ihania kääryleitä :) ovat olleet pitkään to cook-listalla, mutta en ole vain saanut aikaiseksi ryhtyä tuumasta toimeen.

    VastaaPoista
  6. Gårdskullan Angustako käärit kaalin sisään? Mä oon tykännyt niiden lihoista tosi paljon.

    ps. Kiitokset mahtavasta seurasta tuossa taannoin.

    VastaaPoista
  7. Riikka: Gårdskulla Angusta hyvinkin. Sitä on tätä nykyä aika hyvin tarjolla ainakin niissä kaupoissa joissa itse tulee käytyä.

    Kiitos itsellesi! Näemme kai samoissa merkeissä parin viikon päästä?

    VastaaPoista
  8. Oma havaintoni on, että kaalin keitinveteen kannattaa ehdottomasti lisätä suolaa. Silloin kaali, joka tässä ruoassa mielestäni saa ottaa pääroolin, maistuu täyteläisemmin.

    Mutta kaalikääryleet, sika-nautaisetkin jos lammasta ei saa, ovat totisesti yliveto ruoka - yksi niistä joita napa vetää uskomattomat määrät.


    Juha S.

    VastaaPoista
  9. Totisesti ovat ylivetoruokaa! Tulevaisuudessa suolan lisääminen keitinveteen täytyy muistaa. Myös muun kuin kaalin keitossa,

    VastaaPoista