Tänä kesänä tomaateille oli liian kylmää ja kosteaa, jotta
ne olisivat jaksaneet meillä punertua (aina on hyvä syyttää säätä). Kypsää satoa saimme vain keltaisista lajikkeista.
Vihreät raakileet poimimme lokakuun alkupuolella ja teimme niistä
lisuketta.
Vaikka keittäminen ja marinadi pehmensivät vihreiden tomaattien kirpeyttä, en innostunut täysin varauksetta tästä lisukkeesta. Vaimo sen sijaan istui jo samana iltana purkin ja haarukan kanssa hurmoksessa keittiössä.
Jääkaapissa oliiviöljy tietysti jähmettyy pinnalle, mikä vaikeuttaa vähän napsimista suoraan purkista. Käytä rypsiöljyä, jos siedät sen makua. Ainesten mitat eivät tarkkuudessaan yllä ihan koekeittiön tasolle.
vihreitä tomaatteja
Vaikka keittäminen ja marinadi pehmensivät vihreiden tomaattien kirpeyttä, en innostunut täysin varauksetta tästä lisukkeesta. Vaimo sen sijaan istui jo samana iltana purkin ja haarukan kanssa hurmoksessa keittiössä.
Jääkaapissa oliiviöljy tietysti jähmettyy pinnalle, mikä vaikeuttaa vähän napsimista suoraan purkista. Käytä rypsiöljyä, jos siedät sen makua. Ainesten mitat eivät tarkkuudessaan yllä ihan koekeittiön tasolle.
vihreitä tomaatteja
sipulia
merisuolaa
vettä
valkoviinietikkaa
sokeria
valkosipulia
oliiviöljyä
Sekoita vedestä ja merisuolasta vahva suolaliemi eli lisää
merisuolaa niin paljon, että tekee todella pahaa. Pilko sipulit ja vihreät tomaatit
lohkoiksi tai viipaleiksi, laita kulhoon ja peitä suolaliemellä. Anna
marinoitua pari tuntia.
Nosta tomaatit ja sipulit siivilään ja kaada suolavesi pois. Lisää kattilaan yhtä paljon vettä ja etikkaa ja kiehauta niistä liemi. Voit lisätä halutessasi inauksen sokeria.
Keitä tomaattilohkoja ja sipuleita etikkaliemessä noin viisi minuuttia, kunnes ne pehmenevät. Nosta jäähtymään.
Pilko valkosipuli. Lisää lasipurkkiin kerroksittain
tomaatteja, sipulia ja valkosipulia. Kaada päälle oliiviöljyä, kunnes lohkot
peittyvät. Anna maustua jääkaapissa pari päivää.
Niin siis kuinkas monta maustemitallista sitä merisuolaa pitäisi laittaa?
VastaaPoistaOmenaminttu vinkkasi, että vihreät tomskut kypsyvät punaposkisiksi pimeässä lämpimässä tilassa (=esim. saunassa) kun vatiin laittaa omenan kaveriksi.
Laita 25-26 maustemitallista. Ei se niin tarkkaa ole.
PoistaKiitos tuosta omena vinkistä. Olen tiennyt tuon omenien vaikutuksen, mutten pimeyttä ja lämpöä. Eivät nimittäin kypsyneet keittiössä hedelmäkorissa omenien kanssa.
Tomaatit kyllä saavat väriä sisällä, mutta eivät makua. Siksi olen luopunut niiden kypsentämisestä sisätiloissa.
PoistaNiin ja kiitos lisuke-sanan käyttämisestä. Näin vanhaa ihmistä nyppii, kun nykyään tarjotaan pääruuan kanssa lisäkettä. Itselle kun on olemassa vain umpi- ja hiuslisäke.
PoistaUlla: Mä en olekaan ikinä nähnyt sun hiuslisäkettä. Vai onko se vaan niin luonnollisen näköinen?
VastaaPoista