maanantai 24. maaliskuuta 2014

Hariraa ja olutta


Jos jokin ruokaismi on kevään aikana ollut esillä, niin street food eli katuruoka. Streat Helsinki järjesti asian tiimoilta kansainvälisten puhujien tähdittämän seminaarin sekä päivän mittaiset ruokafestarit, joka ruuhkautti eteläisen Helsingin. Liemessä-bloggari Jenni Häyrinen kirjoitti juuri hienon kirjan katuruoasta ja street food -termiin törmäsi Gastro 2014 -messuillakin useampaan otteeseen.

Mistä sitten puhumme, kun puhumme katuruoasta? Edullisesta? Yksinkertaisesta? Kojusta ostettavasta? Kadulla syötävästä? Torikahveista? Nakkikiskasta? Määritelmä lienee varsin leveä.

Oma mielleyhtymäni katuruoasta vie nopeasti Lähi-itään ja Pohjois-Afrikkaan: Beirutiin, Kairoon tai vaikka Tunisiin. Kaupunkeihin, joissa elämä oikeasti tuntuu tapahtuvan kaduilla. Sinne, missä miehet viettävät joutilasta aikaa puistoissa ja kadunkulmissa. Sinne, missä ilma tuoksuu grilliltä, shisha-piipulta ja pakokaasulta. Sinne, missä paikallinen Evira katsoo vähän enemmän sormien läpi.

On hyvä, että katuruoasta puhutaan ja synnytetään uusia tapahtumia ruoan ympärille. Suomalainen haja-asutus, neljä vuodenaikaa ja kalvinistinen työkulttuuri ovat harmi kyllä otollisempaa maaperää amicalaisille linjastolounaille kuin luonnolliselle katuruokakulttuurille.

Alla ohje keittoon, joka minulle on katuruokaa. Vahvoja lihaisia ja paahtuneen savuisia makuja ja toisaalta raikkaita, keveitä ja tuoreita aromeja. Kokeilin korvata ohjeen nesteestä osan Lapin Kulta Arctic Malt tummalla lagerilla, mutta valmiissa keitossa en mallasta tai humalan aromeja juurikaan erottanut. Kannattaa siis juoda sekin olut lasista keiton kanssa. Mausteisen hariran oheen olut on mitä parhain ruokajuomaksi, vaikkei se kulttuurisesti niin sopisikaan.



400 g lampaan lapaa
1,5 l vettä
3 pientä sipulia
3 valkosipulin kynttä
2 varsisellerin vartta
1 vihreä chili

2 tl jeeraa
1 tl savupaprikaa
1 tl kanelia
1/2 tl jauhettua inkivääriä
1/2 tl kurkumaa
ripaus muskottipähkinää
hyppysellinen sahramia

1 ruukku tuoretta korianteria
100 g vihreitä linssejä (liota tarvittaessa ohjeen mukaan)
1 tölkki kikherneitä
1/2 sitruunan mehu
1 rkl tomaattipyrettä
reilusti suolaa
2 vartta kevätsipulia

Paloittele lammas reiluiksi paloiksi ja laita pataan. Kaada päälle vesi ja kiehauta. Kuori pinnalle nouseva kuoha pois. Lisää joukkoon pieneksi pilkotut sipulit, valkosipulit ja varsisellerit sekä puolet chilistä. Lisää kuivat mausteet sekä korianterin varret hienoksi leikattuna. Keitä hiljalleen noin 45 minuuttia.
Laita keittoon linssit ja kikherneet ja jatka keittämistä noin vartti. Nosta lampaan palat padasta, poista mahdolliset luut ja riivi liha sopiviksi suupaloiksi ja pane ne takaisin pataan. Purista keittoon sitruunamehu sekä tomaattipyree ja jatka keittämistä 5-10 minuuttia, kunnes linssit ovat kypsiä. Lisää suola pienissä erissä välillä maistellen.

Leikkaa keiton päälle loput chilistä, kevätsipulit ja korianterin lehdet.




13 kommenttia:

  1. Hieno näkemys "katuruoasta" se tosiaankin voi olla,muutakin kuin burgeria. Nastaa oli tavata ja toivottavasti nähään paremmallakin ajalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meinasin, että kaikki ei ainakaan tee keittoa. Seuraavaan kertaan!

      Poista
  2. Nuavvaan, katuruakaa keskellä keittiöremppaa! Suomalaisen grillin jälkeen lähi-idän katukeittiö on muuten mulle kans ensimmäinen (ja se oikea) katukeittiö.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pakkohan sitä ihmisen on jotain hengen pitimiksi syödä vaikkei keittiötä olisikaan. Ja mielummin jotain hyvää.

      Poista
  3. Lähi-Idän keittiö on tosiaankin mahtavaa katuruokaa (falafelit,hummus,ym ym) Harira-keitossa (olen joskus syönyt,,) on ihanat mausteet:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tabbouleh ja flat breadit. Niin mahtavia. Juurikin (katu)ruoan takia kaipaan Lähi-Itään.

      Poista
    2. Minä taas villin tunnelman...

      Poista
  4. Sivupalkkini näyttää blogisi uusinta postausta "kylmäsavustettu lammas" mutta kun klikkaan, niin väittää että sivua ei ole. Herjaako mun blogin linkitys vai sun sivu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Latasin kuvan ja otsikon ja julkaisin vahinkossa ja otis heti pois. My bad. Ehkä kohta tulee loppukin sisältö ;)

      Poista