Samaan aikaan kun pitkästä aikaa eli hyvin monen vuoden tauon jälkeen valmistin ranskalaista maalaispateeta huomasin ruokablogeissa pyörivän kuukauden ruokahaasteen aiheena olevan juurikin pateet ja terriinit.
Vaikka alla olevassa ohjeessa ei ole perinteistä pekonivuorausta, on se hyvin perinteinen ranskalainen maalaipatee. Jopa niin perinteinen, ettei sillä ehkä parane osallistua kisaan vaan keksiä jotakin vähän omaperäisempää. Kuten porsaankotkasavuterrieri, jota lapset pyysivät valmistamaan.
Käytin pateessa omien kanojen seitsemän maksaa, jotka toimivat loistavasti. Itselleni kun maksa ihan sellaisenaan syötynä ei ole niin suurta herkkua. Joissain ohjeissa käsketään ajamaan massa blenderissä sileäksi, mutta lihamyllystä tulee mielestäni ihan sopivan hienoa pateeta.
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
oliiviöljyä
200 g kananmaksaa
300 g lampaan jauhelihaa
180 g savustettua porsaan niskaa tai kinkkua
12 g suolaa
1 tl mustapippuria
ripaus muskottipähkinää
2 tl tuoretta rosmariinia
30 g madeiraa30 g brandya
1 muna
noin 1 1/2 dl kuohukermaa
Kuori ja leikkaa sipuli ja valkosipuli hienoksi ja kuullota hetki pannulla oliiviöljyssä. Laita syrjään jäähtymään.
Jauha lihamyllyn hienommalla terällä maksat ja lihat tasaiseksi massaksi. Lisää mausteet, madeira ja brandy sekä muna ja sipulit. Sekoita massa suuressa kulhossa tasaiseksi. Lisää kermaa samalla sekoittaen kunnes koostumus on notkea ja tasainen.
Vuoraa keskikokoinen vuoka leivinpaperilla ja lusikoi patee vuokaan. Kopauta vuokaa muutama kerta pöytään, jotta patee levitty tasaisesti ja turhat ilmat lähtevät massasta.
Paista pateeta vesihauteessa 175 asteisessa uunissa noin tunti eli kunes sisälämpötila on 70 astetta.
Ui, kun kuulostaa hyvältä!
VastaaPoistaKäytittekö muuten kanojen sydämetkin? Viime kesänä sain niitä Demossa, ja jösses, että olivat hyviä! Kivipiirakin on kuulemma herkkua.
Sydämet ovat tallessa. Ajatuksissa on ollet pistää ne vartaassa grilliin.
PoistaKivipiirat sen sijaan menivät hukkaan. Ensi syksyä varten täytyy opetella kanan anatomia vähän tarkemmin.
Tällä mukaan vaan, yksinkertaiset asiat ovat usein niitä ihan parhaita juttuja! Mutta jos olet oikeasti tekemässä myös porsaankotkasavuterrieriä, niin sillä sitten viimeistään kisaan ;-)
VastaaPoistaKovasti olen miettinyt tuo terrierin valmistusta, mutta ihan vielä en tiedä miten sen toteuttaisin.
PoistaNo siis ehdottomasti kisaan mukaan tällä ohjeella, näyttää & kuulostaa todella hyvältä!
VastaaPoistaTällä mennään, jos erikoisempaa en saa tehtyä (mikä on todennäköinen kohtalo).
Poistaäääh, en ole vielä koskaan onnistunut tekemään herkullista pateeta, aina niistä tulee luotaantyöntäviä voimakkaanhajuisia harmaita tiiliskiviä. Ja oikeasti siis tykkään kyllä pateesta. Siis hyvästä. Tämä näyttää siltä.
VastaaPoista