tiistai 2. helmikuuta 2010

Paistetut perunat ja salsa verde

Miten hyvää ruokaa perunasta voikaan tehdä!

Suomalainen kouluruokailu teki todellisen karhunpalveluksen kahdeksankymmentäluvulla tarjotessaan keitettyjä perunoita neljänä päivänä viikossa. Itse en koulujen päätyttyä syönyt perunoita moneen vuoteen vaan lautasella oli ainoastaan pastaa, riisiä ja nuudeleita. Nykyään perunaa tulee käytettyä entistä enemmän, vaikka kuorineen keitettyjä pottuja en edelleenkään tee.

Tämä ruoka oli yksinkertaisuudessaan täydellinen. Ihmettelimme vaimoni kanssa yhdessä miten peruna voi maistua näin hyvältä (kun taustalla kuitenkin kun on oletus, että se on aika tylsää ja mautonta). Osasyynä tietenkin on reipas oliiviöljyn ja suolan käyttö...

Salsa verden ohjeita löysin tosi monesta keittokirjasta ja ne kaikki olivat keskenään hiukan erilaisia. Ilmeisesti kastike ei ole ihan samanlainen klassikko kuin vaikkapa pesto, jonka ohjeet
kaikkialla ovat melko samanlaisia. Yhteinen tekijä näytti olevan vain se, että lopputuloksena on kylmä vihreä kastike kuten nimestäkin voi päätellä.

Omaan salsa verdeeni laitoin mitä jääkaapista, pakastimesta ja kaupasta löytyi. Jännittävää oli, että kastikeessa oli vahva pähkinän ja sitruunan maku. Kumpaakaan ei siihen käytetty.
Varion ruoan eräästä Jamie-lehdessä olleesta ohjeesta. Valmistus on melko monivaiheinen, mutta lopputulos todellakin palkitsee.


8-10 perunaa
oliiviöljyä
tuoretta rosmariinia
valkosipulia

reilu pala vaaleaa vuokaleipää
pieni valkosipulinkynsi
puoli kourallista minttua
puoli kourallista persiljaa
puoli kourallista basilikaa
kourallinen rucolaa
neljä pientä anjovisfilettä
1 tl karkeaa sinappia
loraus sherryviinietikkaa
oliiviöljyä

Puolita kuoritut perunat ja keitä 10-15 minuuttia eli kunnes ne ovat puolikypsiksi. Kaada vesi pois ja anna perunoiden kuivahtaa. Kaada perunat uunivuokaan yhteen kerrokseen ja mausta reippaasti suolalla, mustapippurilla ja oliiviöljyllä. Paista 225 asteisessa uunissa puolisen tuntia. Ravista vuokaa kerran paiston aikana.

Laita kastiketta varten kaikki ainekset oliiviöljyä lukuunottamatta tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi. Sekoita lopuksi lusikalla öljyä sen verran, että saat kastikkeeseen kivan koostumuksen.

Ota perunat uunista ja paina juomalasilla perunoita hiukan kasaan. Tarkoituksena on, että rakenne rikkoutuu, mutta perunat pysyvät kasassa. Ripottele päällä rosmariinia ja pistä takaisin uuniin kymmeneksi minuutiksi.

Leikkaa valkosipulinkynnet niin ohuiksi siivuiksi kun pystyt ja levitä ne perunoiden päälle. Paista vielä pari minuuttia eli kunnes valkkarit alkavat hiukan ruskistua.

6 kommenttia:

  1. Just ostettiin Lidlistä perunoita, kun ne oli sikahalpoja. Tässähän on hyvä ohje niille!

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Tykkään siitä itsekin.

    Mäkin kävin tänään Lidlissä. Viiden kilon pottusäkki 79 senttiä eli markan kilo. Suomessako muka ruoka kallista?

    VastaaPoista
  3. tuollaisia pottuja syötiin Kanarialla ja hyvin maistui!

    ruuan halpuudesta tulee mieleen kotimainen kaali - se on jo niin halpaa että hiukan hävettää ostaa. mitä tuottaja voi siitä enää saada? varsinkin kun käsittely ei ole mitään ihan simppeleintä.

    VastaaPoista
  4. Kaali on kyllä mahtava kotimainen kasvis, joka parhaimmillaan on älyttömän hyvää.

    Olisi mielenkiintoista tietää paljonko tuottaja kaalista saa ja paljonko sen tuotantokustannukset ovat. Ihan veikkauksena heittäisin, ettei kaalinviljely lyö leiville ilman erilaisia tukiaisia. Ehkä en kuitenkaan ole paras henkilö puhumaan maatalouspolitiikkaa...

    VastaaPoista
  5. Nämä paistetut perunat saivat kyllä silmät laajenemaan: onko nää todella perunaa kun maistuvat niin käsittämättömän hyvälle!

    Kaali on kyllä huippuhyvää sekä tuoreena että kypsennettynä. Ihanan raikas maku ja käyttömahdollisuudet mitä moninaisemmat.

    VastaaPoista