lauantai 23. toukokuuta 2009

Lontoo

Vietin kuluneella viikolla muutaman päivän omaa aikaa Lontoossa työmatkan päätteeksi. Aika kului kirja- ja kitarakauppojen kiertämisen lisäksi lähinnä erilaisiin ruoka-asioihin tutustuen. Alla muutamia linkkejä kohokohdista.

Suosikkikeittokirjani (Moro - Cookbook) kirjoittajien Sam ja Sam Clarkin ravintolassa kävin ensimmäisen kerran pari vuotta sitten. Tällä kertaa menin paikan päälle lounasaikaan ilman pöytävarausta. Sali oli aivan täynnä, mutta sain kuitenkin pöydän vajaan tunnin odotettuani.

Lista oli juuri sitä mitä odotinkin: grillattuja kaloja, haudutettua porsasta, mantelia, sherryä ja ruusuvettä. Valitsin listalta Charcoal grilled bream with yoghurt, green almonds and lentils eli grillattua lahnaa jogurtilla ja vihreillä manteleilla linssien kera. Lahna ei kuitenkaan juuri muistuttanut suomalaisjärvien lahnoja, vaan oli huomattavasti pienempi, hienosyisempi ja kuivempi. Maultaan enemmän ehkä siian suuntaan. Vihreät mantelit taas olivat viipaloituja tuoreita mantelinkotia.

Poislähtiessä lounasaika oli päättymässä ja keittiössä oli jo hiljaisempaa, joten kävin kiittämässä Samia henkilökohtaisesti ruoasta ja kirjastaan.

Momo
Marokkolainen ravintola, jossa on aiemminkin pitänyt käydä. Paikkana ravintola oli varsin autenttisen oloinen ja illallisaikaan meluissa ja täysi. Ehkä sen takia, että odotin ravintolalta ihan jotain erityistä oli ruoka kuitenkin lievä pettymys. Syömäni lammas-tajine oli maukas, ja annos couscousin kanssa valtavan suuri, muttei mitenkään mieleenpainuva.

Waterloon aseman lähellä törmäsin sattumalta todella hienoon "supermarkettiin" nimeltä Greensmiths. Kauppa oli käytännössä useampien kauppiaiden yhteisliike saman katon alla. Sieltä löytyi siis erikseen lihakauppias, leipuri, vihannesmyyjä, sekä juusto- ja viinikauppiaat. Samoin kaupasta löytyi vielä kahvila. Kaikissa tuotteissa näytettiin vielä suosivan luomua ja lähiruokaa.

Tälläkin kertaa vietin puolikkaan päivän Borough Marketissa kierrellen ja ihmetellen käsittämättömän hienoa tarjontaa. Eritysesti tuoreet härkäpavut aiheuttivat lievää kateutta paikallisia kohtaan.
Borough Marketin yhteydessä oli hieno juustokauppa, josta ostin mukaan kimpaleen Montgomery-cheddaria. Kyselin myyjältä, miten juusto mahtaa säilyä kun olen lentämässä pian kotiin, enkä saa sitä jääkaappiin. Myyjä kertoi, ettei tuo cheddar ole koskaan ollutkaan jääkaapissa. Kaupan seinällä heillä olikin toista sataa kiekkoa tuota juustoa huoneenlämmössä. Kaikesta huolimatta kimpale tuli laitettua kotona jääkaappiin.

Kaupalla on myös hienot verkkosivut, jossa myytävät juustot ja tuottajat on esitelty.

Kyseinen ravintola tarjoili hyvän näköisiä mereneläviä, mutta ostereita valitettavasti vain kuuden ja kahdentoista kappaleen annoksina. Heillä oli torilla kuitenkin myös koju, jossa ostereita myytiin yksittäin ja valmiiksi avattuna. Vaikkeivät osterit ihan lempiruoka-aine olekaan, niin olihan siinä tietysti ihan oma viehätyksensä syödä niitä ulkona paikan päällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti