maanantai 11. huhtikuuta 2011

Lampaan niskaa ja juureksia uunissa


Tämä oli kauden viimeinen talviruoka ja tästä eteenpäin syksyyn asti syödään pelkkää salaattia. Jälkeenpäin mietittynä ei kuluneena talvena tullut perinteisiä lihapatoja tehtyä kauhean paljoa. Hirveä, joka on talviruokaa jos mikä, en tainnut valmistaa kertaakaan. Tähän auttaisi tietysti, jos lähipiirissä olisi enemmän metsästäjiä.

Tämä lammaspata on hiukan muunneltuna Nigel Slaterin sarjasta, joka viime vuonna tuli televisiosta. Ruokaan tulee melko paljon nestettä, joten se on oikeastaan jotakin padan ja keiton väliltä.


vajaa kilo lampaan niskaa
vehnäjauhoa

oliiviöljyä
pari isoa sipulia
pari palsternakkaa
3 juuripersiljaa
4-5 perunaa
4-5 valkosipulinkynttä
tuoretta rosmariinia
tuore chili
vettä
kuivaa vermuttia
suolaa ja mustapippuria


Leikkaa sipulit reiluiksi paloiksi ja valkosipulit kahtia. Kuori palsternakat ja juuripersiljat. Leikkaa palsternakat pituussuunnassa neljään osaan ja juuripersiljat poikittaisuunnassa kahteen, jotta palat ovat suunnilleen saman kokoisia ja muotoisia. Pese perunat ja lohko neljään osaan.

Jauhota lihat kauttaaltaan ja paista öljyssä kuumalla pannulla. Nosta pois reikäkauhalla.

Paista sipuleita ja juureksia samassa öljyssä. Lisää rosmariini ja chili ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Laita lihat kasvisten päällä. Kaada loraus viiniä ja kiehuvaa vettä niin paljon, että kasvikset peittyvät osittain.

Hauduta pataa kannella peitettynä puolestatoista kahteen tuntia 150 asteisessa uunissa.

1 kommentti: