torstai 5. toukokuuta 2011

Paahdetut fenkolit ja tomaattirisotto

Lautasella fenkolia ja risottoa, joita useimmiten tulee valmistettua kaavamaisesti samalla tavalla: fenkoli raakana ohueksi siivutettuna salaatissa tai jonkinlaisena lisukkeena ja risotto... no perusrisottona.

Jostain syystä keksin vasta nyt käyttää tomaattimurskaa risottoon. Idea ei liene maailman uusimpia ja erikoisimpia, mutta minulle se tuli mieleen vasta nyt. Kasvisliemen joukkoon valutettu purkki Muttia: toimivaa ja hauskaa vaihtelua.

Fenkolit halkaisin neljään osaan, sivelin oljyllä ja ripottelin päälle korppujauhoa ja parmesaania ja työnsin uuniin. Kypsennyslämpö ja -aika meni ihan fiiliksellä. Ja vähän pieleen menikin. Risoton valmistuessa fenkolit olivat pehmenneet, mutta silti raa'ahkoja. Eivät siis kypsiä eikä raakoja. Ei raikkaan rapsakoita eikä pehmeän makeita. Syötyä tuli, tottakai. Seuraavaksi voisi kokeilla fenkolia grillissä. Yhtään vinkkiä?

4 kommenttia:

 1. Kokeilin viime kesänä ystäväni suosittelemana Glorian ruoka & viini lehdessä ilmestynyttä "Persiljassa marinoidut grillatut fenkolit" -reseptiä.

  Aikeissani on kokeilla tätä taas uudestaan tänä grillikautena, kun ideana tämä on hyvä ja marinadi oikein maukas.
  Mutta muutamia epäkohtia jäi korjattavaksi.
  Kuten se, että uloin kerros fenkolilohkoista sekä varret ylöspäin kavetessaan sitkostuivat grillauksen aikana jotenkin mahdottomiksi purra. Luulen, että saatoin vain keittää niitä liian vähän aikaa ennen marinointia?

  Sisältä fenkolit olivat kuitenkin ihanan pehmeitä ja mehukkaita, sekä marinadi niin hyvää, että sen loput kaavittiin pehmeän leivän avulla kulhon pohjalta parempiin suihin :)

  Kokeillessani tätä ohjetta viime kesänä, taisin olla ensimmäistä kertaa tekemisissä fenkolin kanssa. Yllätyin (vaikka luettuani ja kuultuani tiesin) voimakkaasta aniksen mausta -tässä ruoassa se todellakin tulee esiin!

  Se, että käytin ohjeeseen varantojani mukaillen kuivattua lehtipersiljaa, ei haitannut makua lainkaan :)

  Taisimme syödä niitä ihan vain jonkin perus salaatin ja (folionyytissä) grillatun vaalean kalan kanssa (tai jättikatkaravunpyrstö-vartaiden).


  http://www.ruokala.net/resepti/persiljassa-marinoidut-grillatut-fenkolit

  VastaaPoista
 2. Kiitos vinkistä ja linkistä! Voin hyvin kuvitella, että uloimmat osat menevät grillatessahelposti aika sitkeiksi. Täytyy siis muistaa keittää kunnolla.

  VastaaPoista
 3. Vuosia inhosin fenkolia,kunnes sain sitä täällä englanninkielisen ruokabloggaajan luona uunissa kypsytettynä,juustoisen kastikkeen kanssa.Ja viime kesänä Helsingissä ystävä valmisti myös juustoisen kastikkeen alla kypsytettyä fenkolia,joka oli ihanaa;resepti muistaakseni oli Hesarin ruokasivuilta.

  VastaaPoista
 4. Lienen aika rajoittunut, mutta fenkoli ja juustokastike kuulostaa melko villiltä ;) Täytyypä mielen kiinnosta googlata tuota ohjetta.

  VastaaPoista