maanantai 20. kesäkuuta 2011

Pari kysymystä härkäpavuista

Voisiko joku kertoa, miksei Suomesta voi mistään ostaa härkäpapuja tuoreena? Kun melkein mitä vaan eksoottista tuontitavaraa pallon toiselta puolelta löytyy lähikaupankin tiskistä, niin miksei härkäpapuja.

Toinen asia, mitä ihmettelen on, miksei sitä kasvateta Suomessa myyntiin. Härkäpapu kun sopii mainiosti Suomen oloihin ja ainakin omalla kasvimaalla kasvoi melkein itsestään. Maatiainen ry sivuilta löytyi mielenkiintoista tietoa kasvin pitkästä historiasta Suomessa.

Tällä kertaa salaattiainekset piti käydä hakemassa Lontoosta asti.

15 kommenttia:

 1. Hyvä kysymys! Suomessa kasvatettavat härkäpavut taitaa pistää poskeensa possut ja muut eläimet. Jospa viljelyala laajenisi hiljalleen niin ihmisillekin riittäisi.

  VastaaPoista
 2. Niinpä. Ihme juttu!

  Meillä härkäpapu on kasvanut useampana kesänä perunan kumppanuuskasvina. Tänä vuonna ei vaan saatu siemeniä ajoissa niin jäi kylvämättä. Mutta on todella helppo ja satoisa kasvatettava!

  VastaaPoista
 3. No niinpä!

  Jos ei härkäpavut + Pecorino-juusto ole tuttu yhdistelmä niin lämpimästi suosittelen ihan pelkiltään(kin). Lasi viiniä vielä rinnalle niin kyllä on muuten hyvää!

  VastaaPoista
 4. Kieltämättä hätkähdytti nähdä tien vieressä suuri pelto täynnä härkäpapua - rehuksi menossa.

  Vaan eipä muitakaan tuoreita papuja kaupasta saa, paitsi jotain eteläfrikkalaisia suikeroita.

  VastaaPoista
 5. Minä olen härkäpapua ostanut tästä lähistöltämme:
  www.lassilantila.fi
  Voihan se olla, että myisivät tuoreenakin, kannattaa kysyä. Terv. TiV

  VastaaPoista
 6. Kiva, että muutkin jaatte saman ihmetyksen!

  Normaalijärjellä ei kyllä tajua, miksi jotakin kannattaa viljellä rehuksi, muttei ihmisravinnoksi.

  VastaaPoista
 7. Samaa olen itsekin miettinyt, kummastellut ja harmitellut. Otan mielelläni vinkkejä vastaan, ja vastaavasti vinkkaan, jos moisiin harvinaisuuksiin törmään.
  (ks. http://selleriseikkailu.posterous.com/sesongeista-pavuista-ja-herneista)

  VastaaPoista
 8. Meillä (viiden ystävyksen jakama kahden aarin palsta) härkäpapu kasvaa myös hienosti. Ja on herkkua!

  VastaaPoista
 9. Ulla, ainakin täällä Helsingissä vihreitä papuja saa tuoreina kaupasta vähänkin paremmasta ruokakaupasta.

  VastaaPoista
 10. Pari viimeiset kesät olen (noin heinäkuun lopusta) ostanut papuja Turun torilta lauantaisin. Nuori kaveri Sauvosta viljelee niitä myyntiin. Ja ilokseni näin että hän aikoo tänä kesänä tulla Turkuun myös torstaisin. Keskiviikkoisin hän käy Taalintehtaan torilla. (http://www.niittula.com/) Vihjeeksi niille jotka kesällä liikuskelevat täällä Varsinais-Suomen alueella.
  Odotan jo malttamattomana että hän ilmestyy torille. :-) Hänellä on yleensä myös muuta jännää myytävää: Dragons eggs (valkoiset avomaan kurkut), tomatillos, lilanvärisiä papuja, borlottipapuja, tomaattipaprikoita, punaisia ja keltaisia porkkanoita, jne jne.
  Maria

  VastaaPoista
 11. Selleriseikkailu: Turussa ja Taalintehtaalla näyttäisi olevan ;)

  Ari: onnea ja isoa satoa sulle/teille palstaviljelyyn!

  Maria: kiitos vinkistä! Ehkä voisi kesälomalla ajella Turkua katsomaan.

  VastaaPoista
 12. Lahdessa olen viljellyt härkäpapuja jo usean vuoden ajan niin eläimille (lammas) kuin ihmisillekin ja hyvin on maistunut tuoreena ja kuivattuna. Ja tietysti luomuna!

  VastaaPoista
 13. Hei, meillä Gobbas Gårdin luomutilalla www.gobbasgard.com viljellään kotimaista härkäpapua ja toimitetaan pääkaupunkiseudulle Eat&Joy Maatilatorille, Anton&Antonille, Kaartinkaupungin Herkkuun, Ekoloon, Mustapekkaan Käpylään tuoreena sesongin aikana ja talvella kuivattuna. Ja onpa tuotteemme vielä pääkaupunkiseudulle lähituotettuakin, kun tilamme sijaitsee tässä Myrskylän ja Porvoon välissä. Tuorepavun sesonki alkaa olla lopuillaan tältä vuodelta, mutta odotellaan seuraavaa kasvukautta. Lämpimät terveiset Gobbaksen tilalta. :-)

  VastaaPoista
 14. Kiitos terveisistä!

  Hienoa, että vastaus kysymykseeni löytyi. Täytyypä katsastaa mainitsemiesi paikkojen tarjonta ja väijyä ensi kesänä tuoreita papuja.

  VastaaPoista
 15. Voisiko kuivattua härkäpapua saada ostaa ihan säkillisen jostain? Samaa papua se kai on, on se menossa rehuksi tai ihmisille. En tiedä, miten menee rehuksi, kuorineenko päivineen. Jos niin voin itse erotella ne pavut sieltä sitten roskien seasta. Kuka myisi Lahti - Orimattila - Nastola - seudulta tai Itä-Vantaalta tai Orimattila - Vantaa väliltä Lahden moottoritien läheltä siis
  1 normaali iso säkillinen kuivatettuja härkäpapuja? - Jos vastaisit sähköpostiini ja hintakin kiinnostaisi.
  Yst. terv. sähkpostiosoite on: paivipkk(at)gmail.com

  VastaaPoista