torstai 27. lokakuuta 2011

Luomukanaa, vihdoin!


Valitus ja purnaus luomukanan olemattomasta olemassaolosta ei ole ollut aivan turhaa. Me lopetimme vuoden alussa tavallisen eli tehotuotetun broilein syömisen kokonaan ja kuin sattumalta luomun valikoima on viimeaikoina ilahduttavasti kasvanut.

Ranskalaista luomukanaa, jota aikaisemmin näki vain kauppahallissa, on ilmestynyt monien markettien valikoimiin - myös oman pienen lähikauppamme pakastealtaaseen. Samoin Viskilän tilan eettisesti kasvatettuja kukonpoikia saa nykyään muualtakin kuin Maatilatorilta. Viimeisimmässä Glorian ruoka ja kotiviini -lehdessä olleen jutun ansiosta kukonpojat ovat arvatenkin pitkälle loppuunmyytyjä. Ainakin toivottavasti.

Iloisin yllätys oli Pajuniemen syksyllä markkinoille tuoma suomalainen luomukana. Jostakin ymmärsin, että kyseessä oli kokeilu, ja kanoja sai vain pääkaupunkiseudun Citymarketeista. Toivottavasti asia saa jatkoa. Onneksi ehdin ostaa pienen pakastimeni niitä täyteen.

En edelleenkään tiedä mikä broilerin ja kanan käsitteellinen ero virallisesti on. Itse miellän broilerin olevan tehotuotettu teollisuuden tuote ja kana taas eettisesti kasvatettu ja vähän mukavammin elämänsä elänyt laji. Jotenkin luomubroileri ei käsitteenä oikein kuulosta hyvältä. Epämiellyttävää lisäinfoa löytyy täältä.


Jeerakana
1 kokonainen kana
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl voita
3 tl jeeraa
1/2 tl kuivattua chiliä jauhettuna
1/2 sitruunan mehu
suolaa


Sulata kana ja paloittele kahdeksaan osaan ( ja keitä luista ja rippeista liemi toiseen ruokaan).

Murskaa jeera huhmareessa ja paahda kuivalla pannulla chilin kanssa. Lisää pannuun öljy, voi ja ja sitruunamehu. Jäähdytä.

Laita kanat uunipannulle ja mausta suolalla. Kaada päälle jeeraseos ja hiero kanojen pintaan.

Paista 200 asteisessa uunissa noin tunti tai kunnes kanat ovat rapean kypsiä. 

10 kommenttia:

 1. Näyttää ihanan herkulliselta, nam! Aivan toista maata kuin kauppojen valmiiksi pakatut marinadisotkut.

  VastaaPoista
 2. Broileri on lihatuotantoon jalostettu kana. Itsekkin olen siirtynyt luomubroileriin ja -kanaan. Maussa en ole eroa hirveästi huomannut, mutta omatunto on pysynyt kunnossa :)

  Itse olen iloinnut siitä, että Pajuniemi on luvannut tuoda markkinoille luomupekonia.

  VastaaPoista
 3. Klasun tavoin mäkin olen ymmärtänyt, että broisku on erityisesti lihantuotantoon jalostettu lajike. Noista Rosseista tulee aika karuja mielleyhtymiä kyllä: mutta toisaalta luomubroileri ei oo mikään looginen mahdottomuus, sillä onhan noita eläimiä risteyttämällä jalostettu aina, lihaisemmiksi ja luisemmiksi :)

  Kana on varmaan sitten sellainen luisevampi maatiaistapaus, josta keitetään maukasta lientä. (Tai sitten sellainen munantuotantoon jalostettu :D.)

  Yhtä kaikki, luomubroisku on tervetullut juttu! Mä en ole syönyt broileria mainitsemastasi syystä oikein pariin vuoteen, mutta nyt vois joskus jonkun currypadan tehdäkin.

  VastaaPoista
 4. Ebe: Kiitos! Eikä tarvitse maksaa marinadista lihan hintaa.

  Klasu ja Anna: hyvää komppausta; ja eihän tästä asiasta yhtään valistunut ihminen kai voi olla kuin yhtä mieltä.

  Sitä tuossa kirjoituksessa mietin, että onko luomukana vaan tuollainen Ross broileri, joka on kasvatettu luomusti. Vai olisiko se lajiltaankin lähempänä "perinteistä" maatiaiskanaa. Niin ainakin haluaisin toivoa.

  VastaaPoista
 5. Nuo Viskilän kukonpojat ovat muuten Rosseja, mutta kasvavat teuraskokoon puolet kauemmin kuin tehobroilerit. Kyllä niitä kelpaa syödä, kun onnellisena ovat saaneet kuopsutella menemään :)

  Sut on muuten haastettu, kuulet pian lissää!

  VastaaPoista
 6. Nanna: tarkkaan luettu ;)

  Hanna: kiitos infosta. Mielummin tosiaan onnellisia, vaikka sitten Rosseja. Haastetta odotellaan!

  VastaaPoista
 7. Luomubroileria tuotetaan Ross-rotuisillakin (Ruotsissa), mutta meidän alkusyksystä runsaasti julkisuutta saaneeilla luomubroilereillamme ei ole mitään tekemistä Rossin kanssa. Broilerirotumme on hitaaseen kasvuun jalostettu (tai oikeastaan vähemmän jalostettu) rotu, jolla ei ole yhtä muhkeat rintafileet kuin Rossilla, mutta vastaavasti linnut pystyvät liikkumaan ja pyrähtelemään orsille normaalisti.

  Lisää broilereista ja muista eläimistämme voi lukea blogistamme http://valimaanpihvi.blogspot.com/ ja katsella kuvia FB:sta Välimaan Tilan profiilista

  Terv. Helena Ojala, luomubroilerin pientuottaja, Välimaan Tila, Sastamala

  VastaaPoista
 8. Kiitos, Helena, kommentistasi. Nuo julkkisluomubroilerinne on ainakin multa mennyt aivan ohi. Nostan todella hattua, että olette tehneet tuolla alalla jotain ihan tavallisuudesta poikkeavaa. Mielenkiintoista olisi lukea mitä kanoille nyt kuuluu.

  VastaaPoista
 9. Kyllä repesin tolle kotiviinille!

  VastaaPoista