Puuhella sen sijaan on osoittautunut yllättävän käteväksi ja nopeaksi ihan arkiruoanlaitossa. En ole sentään ottanut kellolla aikaa, mutta näppituntumalla puuliedellä saa ison kattilallisen vettä kiehuvaksi samassa ajassa kuin sähköliedellä - mukaanluettuna tulen sytyttäminen. Lisäksi lämpötilan säätäminen on ruoanlaittajasta kiinni, ei liedestä. Yllätin vaimoni kiteyttämästä asiaa: "Mulla menee hermot tämän sähkölieden kanssa!"
Miedot uunit ja kylmä talvi ovat ohjanneet luonnostaan ruokavalintoja aika perinteiseen ja yksinkertaiseen suuntaan. Viime kuukausina on tullut tehtyä laatikoita, paisteja, patoja ja muita pitkään haudutettavia ruokia. Perusruokia, joista ei välttämättä ole paljoa sanottavaa ja jotka varsinkaan ei ole kovin kuvauksellisia.
Janssoninkiusaus lukeutuu juuri niihin. Ruoka, jota ainakin oma ikäpolveni on syönyt paljon. Lapsuudessani ruoan päälle kuului porsaan kylkiviipaleita eli viirulihaa (onko tämä termi missään muualla käytössä vai oliko se vain oman perheemme termi?). Perheemme lievän porsaskarsastuksen takia viiruliha korvaantuu nykyään yhtärapealla juustokuorrutuksella.
Laatikko kypsyi puulieden uunissa kolmisen tuntia lämpötilan vaihdellen 100 ja 135 asteen välillä. Tuossa lämpötilassa ruoka onkin sopivan pehmeän ja lempeän makuinen, ei tulikuuma. Sen voi syödä saman tien. Myös lautasen voi lämmittää kätevästi samalla.
vajaa kilo perunoita
pari pientä sipulia
pari valkosipulinkynttä
purkillinen janssonfileita
nokare voita
reilu desi kermaa
iso kourallinen englantilaista cheddaria
suolaa
maustepippuria
pari pientä sipulia
pari valkosipulinkynttä
purkillinen janssonfileita
nokare voita
reilu desi kermaa
iso kourallinen englantilaista cheddaria
suolaa
maustepippuria
Kuori ja viipaloi perunat siivuiksi. Kuori sipulit ja valkosipulit, halkaise kahtia ja leikkaa hyvin ohuiksi siivuiksi. Puolita janssonfileet pituussuunnassa.
Voitele vuoka ja lado pohjalle puolet perunoista ja sipuleista. Mausta suolalla ja rouhitulla maustepippurilla Asettele janssonfileet päälle ja täytä vuoka lopuilla perunoilla ja sipuleilla. Lisää vielä suolaa ja maustepippuria.
Sekoita janssonfileiden liemi ja kerma ja kaada seos vuokaan. Raasta päälle kunnon kerros cheddaria ja paista noin 200 asteisessa uunissa kolmesta vartista tuntiin, kunnes perunat ovat pehmeitä.
Leivinuuni on upea juttu!
VastaaPoistaMeilläkin italialainen uuni falskaa sen verran että lautaset saa lämpimäksi alaosassa, jossa säilytetään normaalisti peltejä. Kätevää!
Hyvältä näyttää!
VastaaPoistaMerituuli: Tuo on kätevä ominaisuus! Muistelen, että vanhan lieden käyttöohjeissakin oikein neuvottiin, että alaosassa voi lämmittää lautasia.
VastaaPoistaHaidi: Kiitos. Hyvää olikin.
Kyllä meijän mummo (ja siksi siis miäkin) puhui viirulihasta. Taitaa olla kymiläinen sana? Mummo teki siitä "kastii", miä käytän perunalaatikkoon. Terveisiä Kotkasta! -Tanja
VastaaPoistaKiitos terveisist Kotkast eli kotiseuduilt! Voisiko viiruliha siis olla Kymenlaaksolainen sana? Sovitaan, että se on!
VastaaPoista