sunnuntai 11. marraskuuta 2012

Keittiöpuutarhurin lyhyt muistilista kaudelle 2013


En aio ruveta ketään puutarha-asioissa neuvomaan. Tämä on täysin omaksi muistutukseksi siitä mitä viime kesänä tuli tehtyä. Saa lukea, jos kiinnostaa.

Kesä kokonaisuudessaan oli tosi kylmä ja sateinen. Joidenkin kylvöjen kanssa olimme myös aika myöhässä. Ensi vuonna keskitytään perusasioihin: lisää perunaa, sipulia ja porkkanaa. Ja seurataan miten parikymmentä istutettua hedelmäpuuta selviävät. 


Kasvimaa

Kelta- ja punasipulit kasvoivat hyvin. Ei mitään tuholaisia. Lisää.

Peruna. Siikli ja Timo olivat molemmat vähän vetisiä ja jauhoisia. Satoa silti paljon eikä tauteja. Perunaa ehdottomasti paljon lisää. Ja eri lajikkeita. Muista konsultoida Airaa!

Pillisipuli siemenestä. Ihan sympaattinen pikkusipuli. Makea ja toimii raakana. Uudestaan.

Härkäpavut aika ok. Englantilaiset ehtivät kypsyä, suomalaiset vähän nihkeästi. Pavuissa on lopulta tosi vähän syötävää, joten harkitse.

Retiisit taaskin suurimmaksi osaksi jonkun elukan (madon) syömiä. Turha laittaa enää ikinä.

Porkkanat toimi hyvin. "Oikean" ja raikkaan makuisia. Laita lisää, mutta hiekkaiseen maahan.

Kesäkurpitsan taimista toinen toimi ja toinen kuoli. Yhdestäkin tuli riittävästi satoa kesäksi. Kysy Ullalta lajikkeesta.

Punajuuret vaikuttivat vähän krantuilta. Ota selvää mitä vaativat maalta yms. 50/50. 

Herneet. Kasvimaalla vähän kituutti, mutta kasvihuoneessa toimi. Hyvää viihdykettä lapsille. Lisää.

Parsakaali. Todella kauniit kaalit, jotka peurat viime hetkellä söivät (Argh, edelleen!). Kypsyivät myöhään. Kokeile uudestaan ja muista aidata kunnolla.

Palsternakat kasvoivat hyvin perunoiden vieressä. Ei tuholaisia, eikä tauteja. Lisää.


Kasvihuone

Tomaatit olivat pahin pettymys. Mikään ostetuista tai saaduista taimista ei tuottanut kunnolla satoa. Jos (ja kun kuitenkin) laitat niin muista leikata oikein ja riittävästi.

Vahapavut kasvoivat kohtuullisesti. Satoa saatiin aika myöhään. Laita uudestaan.

Kurkut lähtivät siemenestä. Satoa tuli reippaasti ja makua aivan erilailla kuin kaupan kurkuissa. Lajikkeesta ei mitään tietoa. Laita uudestaan ja muista leikata.

Maissit kasvoivat loppusyksyyn asti, mutta tähkät eivät kypsyneet siltikään valmiiksi. Tuskin kannattaa laittaa uudestaan.

Paprikat valmiista taimista tuottivat kymmenkunta hedelmää. Ihan hyviä. Osta jos tulee taimia vastaan.

Chilit. Muista aloittaa esikasvatus ajoissa.

Alkukesänä kaupasta ostetuista basilikoista aika moni kuoli kasvihuoneeseen siirrettäessä. Kasvata siemenestä tai tuo kaupanpuskia vasta myöhemmin.

Taimena ostettu varsiselleri pysyi hengissä koko kesän ja on elossa vieläkin. Ei kylläkään äitynyt kovasti kasvamaan. Selvitä missä viihtyisi ja mitä vaatii.

Munakoisoja tuli yksi pieni. Toimi kuriositeettinä, mutta ei kannattane kasvattaa syömismielessä.

34 kommenttia:

  1. Hieno kuva! :) Nyt on sopivan kokoinenkin ;)

    Oli hauskaa eilen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, kun nyt näkyy. Piti vielä ehdottaa sulle näytön resoluution pienentämistä niin kuvat olisi isompia ;) Kiitos teille myös illasta. Oli kyllä hauskaa!

      Poista
  2. Sympaattinen lista. Minulla ei ole kokemusta kuin parvekeviljelystä (ilman parvekelaseja) mutta sen perusteella basilika on maailman hankalin yrtti. Se ei tykkää kylmästä eikä liian kuumasta eikä auringosta eikä ... rosmariini, timjami ja minttu ovat kiitollisia kasvatettavia.

    Mikä se pillisipuli on?

    VastaaPoista
  3. Eikä varsinkaan basilika tykkää kuivasta. Ei ole helppo se.

    Pillisipuli on ilmeisesti aika vanha lajike. Meillä kasvoivat sellaisiksi peukalon pään tai viiriäisen munan kokoisiksi. Maku oli vähän kuin shalottisipulissa ja käytettiin raakana salaateissa ja hillosipulin tapaan padassa.

    VastaaPoista
  4. Teillähän on ollut vaikeista olosuhteista huolimatta oikein hyvä ensimmäinen kesä uudessa paikassa. Ja tämä muistilista itselle on kyllä selkeästi järjestelmällisen viljelijän merkki ;-) Lisäksi siitä on kyllä apua kaikille meille muillekin, vaikket neuvoa halunnut.

    Meilläkin porkkana oli mahtava yllätys, se on niin hyvää ja helposti kasvatti koko kesän tarpeen, että se pysyy kyllä meilläkin viljelylistalla myös ensi kesänä. Maku on ihan mahtava, kun saa juuri maasta nostettuna.

    Kaikki yleensä valittavat basilikasta, mutta meidän paahteinen länsiparveke on ilmeisesti juuri optimaalinen sille, saamme aina hurjasti satoa yhdestä taimesta. Siemenistä en tosin ole saanut sitä onnistumaan, mutta taimikaupan taimista sitäkin paremmin.

    Kiitos viimeisestä, oli mukava tavata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista ja omista kokemuksistasi. Kiva, että edes teillä basilika tykkää kasvaa. Oli myös kiva tavata!

      Poista
  5. Ullaaaa, laitatko basilikankasvatusohjeen tänne! Sulla toimii joka kesä. :-)

    Jasu, kinutaan Ullalta raidallisen kesäkurpitsan taimia ja Sungoldin siemeniä.

    VastaaPoista
  6. Loistava lista! Kun paras kesäkurpitsalajike selviää, pistäkää ihmeessä tietoa liikkeelle.

    Minun kokemukset basilikasta kiteytyvät tähän: lämmin kesä
    -> huippusato, viileä kesä -> onneton sato.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lungo di Firenze näytti olevan se kesäkurppari. Kivan raidallinen kaveri!

      Poista
  7. Mä iskin kanssa huomioni tuohon kuvaan ja sen kokoon! Jes!

    Säilöittekö juurekset ja sipulit talven varalle?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pakkohan se oli kokeilla isoa kuvaa, kun arvostamani kollegat sitä ehdottivat. Nyt vaan tekstin ja kuvan määrä on vähän epäsuhdassa = pitää kirjoittaa enemmän, että näyttää tasapainoiselta.

      Sipulit kuivattiin ja ne ovat säilyneet ihan huoneen lämmössä. Juurekset on jo kaikki syöty, kun kellarinrakennua on aika vaiheessa.

      Poista
  8. Parsakaalin kohdalla pitäisi varmaan lukea "toimii peurasyöttinä, ensi vuonna hereillä aseen kanssa." :p

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin toimisi, mutta kun omallakaan pihalla ei oikein saa metsästää ilman lupaa. Monia vaihtoehtoisia riistankaato keinoja on killä tullut mietittyä.

      Poista
  9. Kesäkurpitsa on Lungo di Firenze (http://www.kasvakaa.blogspot.fi/2011/08/kesakurpitsaa-anyone.html). Nigel Slaterin ja Hugh Fearnley-Whittingstallin suosikki.

    Basilika on helppo: 6 viikon välein siemenet altakasteluruukkuun ja kasvihuoneeseen. Kaupan taimia en ole koskaan saanut menestymään.

    Tomaatit oli tänä vuonna vuoden turhake, kun ei riittänyt valo eikä lämpö niitä kypsyttämään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Ulla nimestä ja taimesta! Onpas Nigelillä hyvä maku. Jotenkin vaikea uskoa, että baslilika oikeasti olisi noin helppo, mutta täytyy kokeilla.

      Poista
  10. Näitä on niin kiva lukea! Mitä punajuuriin tulee, sanoisin että ne eivät ole kranttuja ollenkaan, mutta joku tolkku sateen, viiman ja pilvisyyden määrässä niilläkin. Eli jos ensi kesä on yhtään normaali, todennäköisesti odotettavissa on hyvä sato. Minulla oli viime vuonna isoin punajuuri yli kiloinen, tänä vuonna keskikoko oli siinä golfpallon molemmin puolin. Sama maa, sama lajike, eri kesä.

    Minäkin suosittelen tuota Lungoa, ostin sitä Ullan suosituksesta, ja on kyllä paras kesäkurpitsa mitä olen kasvattanut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kilon punajuuri! Huh! Kiitos kannustuksesta. Meidän punajuuret oli samaa kokoluokkaa joten täytyy sitten kokeilla uudestaan ensi kesänä. Ovat kyllä hyviä foliossa voissa ja valkkarissa timjamin kanssa haudutettuna.

      Poista
  11. Kiitos vinkeistä! Joskin omat olosuhteet eivät mahdollista ihan kaiken viljelyä. Kasvatin nimittäin vihanneksia ekaa kertaa pihalla Bacsac-säkeissä. Etanat kiipesivät säkkeihin jossain vaiheessa, mutta etanasirotteesta oli apua. Kirvat söivät yrteistä mintut. Aurinkoisempi paikka olisi myös ehkä parempi. Muuten aloittelijan näkökulmasta satoa riitti!

    Kahdesta kesäkurpitsan taimesta tuli mielettömästi kurpitsoita, joskin osa jäi pieniksi ja pehmeiksi. Yksi tomaatti teki kauheasti pikkutomaatteja, mutta kypsytys tapahtui sitten sisällä sattuneista syistä. Ensi kesänä pitää muistaa leikata sitä. Suuria menestyksiä olivat myös kaksi lamopinaatin tainta, viinisuolaheinä ja rucola. Yrteistä parhaat olivat oregano ja lehtipersilja. Niin ja varsisellerin kasvatin tällä ohjeella: http://www.divaaniblogit.fi/blogit/avaruusasema/2012/05/kasvata-itse-varsiselleri.html. Se oli syksyllä ihan mieletön puska etanahyökkäyksestä huolimatta.

    Mahtavinta tossa viljelyhommassa kyllä on se hyvä mieli, mikä puuhastellessa tulee. Eikä sekään haittaa, että nyt pimeydessä voin kaivaa pakkasesta esim. omaa pinaattia.

    Onnea teille ensi kaudelle ja aurinkoisempaa säätä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa kiva kuulla sinun ja kaikkien muidenkin kotikasvattajien kokemuksia. Kirvat ja etanat ovat kyllä harmeja. Edellisessä paikassa kirvat tuhosivat kirsikkapuutamme. Etanoita ei onneksi juurikaan viime kesänä näkynyt.

      Kiitos tuosta sellerinkasvatuslinkistä. Ehdottomasti kokeiltava.

      Poista
  12. Missä mintut?
    Ehdottoman tarpeellisia ovat ainakin viher-, suklaa- ja piparminttu.

    Aamulla töissä ennen sorvin käynnistämistä selasin lammasohjeitasi; olihan työpäivä, näin silmissäni koko ajan ihania lammasherkkuja. Eikä asiaa helpottanut yhtään se, että ruokalassa oli kaalipataa ihan väärällä lihalla.

    Kiinnitin huomiota siihen, että useissa luomuksissasi käytit valkosipulia. Olen vain lampaansyöjä ja amatöörikotikokkaaja, mutta mielestäni valkosipulin voimakas maku peittää alleen lampaan herkullisen pehmeän pyöreän maun.

    Vielä anomus: tekisit joskus karitsankielistä jotain. Haluaisin nähdä mitä ja miten Mestari niistä tekee ja miten ne maistuvat maistelijaraadilleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yrtit ja salaatit jäi tosiaan listasta pois. Minttuja kasvaa vähän siellä täällä. Piparminttua ja marokonminttua tulee lajeita käytettyä eniten.

      Musta valkosipuli kyllä vaan sopii lampaanlihan kanssa! Varsinkin rasvaisemmista ja maukkaammista osista se taittaa kivasti sitä villan makua.

      Lupaan tehdä kieltä! Kunhan pääsen halliin tms. kieliostoksille.

      Poista
  13. Teillähän on siellä ollut vaikka mitä ! Tämä kesä oli meillä taas surkein ikinä. Osaksi kelien takia, osaksi siksi, ettei tämä äiti kerinnyt pihalle touhuamaan, kun lapset vievät kaiken ajan (seli,seli,seli)... Ei saatu edes Halloween-kurpitsaa ensimmäistä kertaa koko täällä asumisen aikana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ekana vuonna tuli tosiaan kokeiltua vähän kaikkea, kun vihdoin oli tilaa. Ensi vuonna sitten vähän tarkemmin miettien. On se totta, että tuo kasvatus kyllä vaatii aikansa ja vaivansa, eli ei ne sikäli ihan ilmaiseksi tule. Meillä lapset osallistui kasvatukseen enimmäkseen syömällä...

      Poista
  14. Teillä on ollut vaikka mitä, moni noista lajeista on minulle vieras viljeltävä, mutta suosittelisin noiden lisäksi Venäläistä talvivalkosipulia, mustajuurta ja Gobbas Gårdin perunoita. Perunoista meillä tykästyttiin Pinkkiin pihtaomenaan, King Edwardiin Ylämaan Burgundyn Punaiseen ja punaiseen Yorkin Herttuaan.

    VastaaPoista
  15. Minkälainen tuo venäläinen talvivalkosipuli on? Me pistettiin paria lajia syksyllä maahan. Harmittavasti lajikkeista ei tietoa, mutta jotakin suomalaisia luomukynsiä olivat.

    Iso kiitos perunavinkeistä! Juuri Gobbas Gårdin perunoihin on tarkoitus tutustua!

    VastaaPoista
  16. Minä paistoin silloin sen yli kilon punajuuren
    taikataikinassa ja siitä tuli yllättävän hyvää, vaikka etukäteen epäilin että olisi ollut puiseva tai mauton, mutta päinvastoin, todella maukasta oli. Niitä isoja punajuuria odotellessa... Toisaalta nämä tämän vuotiset pienet sopivat hyvin piiraisiin ja muuhun sellaiseen missä pieni koko on sievää (joo laiha lohtu).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aina täytyy löytää hyvät puolet! Aika mielenkiintoinen idea käyttää taikataikinaa ruoanvalmistuksessa. Tuotahan voisi kokeilla vaikka kokonaisen kalan paistamiseen. Vähän niin kuin suolakuoressa.

      Poista
  17. Vau, saako tuolta Gobbasista siis tilattua siemenperunaa? Pinkki pihtaomena on varmaankin Pink fir apple, jota oon brittilehdistä himoinnut jo vuosia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En vielä oikein tiedä kuinka yleisesti tuolta siemenperunaa saa, mutta ilmoittelen, kun asia selviää.

      Poista
  18. Hei! Nyt vaan täytyy muistaa että oli todella poikkeava "kesä". Sato olisi ollut aivan erilainen kuten muistaa kesät 2010 2011. Tuolloin meilläkin todella hurjat sadot. Tänä vuonna ei juuri mitään.




    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on kyllä lohduttavaa muistaa. Kesä ei alkanut kunnolla oikein koskaan, eikä taida alkaakaan ennen ensi kesää.

      Poista
  19. Pillisipulihan on monivuotinen, eli jos kasvusto jäi sinulta syksyllä maahan, niin sieltä se ruohosipulin tapaan nousee taas ensi keväänä, entistä vankempana. Samoin tekee monivuotinen ilmasipuli. Jos tontillasi on tilaa, niin kaiva jonnekin reunamille maa-artisokkaa (sikäli mikäli siitä pidätte), se kun kasvaa ihan itekseen ja tuottaa reippaasti satoa. Myös lehtikaali on helppo kasvatettava, suosittelen.

    VastaaPoista