keskiviikko 2. tammikuuta 2013

Kolme syytä rakastaa Chef & Sommelieria

 

Chef & Sommelierista on kirjoitettu sen pari vuotisen olemassaolon aikana niin paljon ylistäviä arvioita, etten edes viitsi alkaa keräämään ja linkittämään niitä tähän. Yhden lisäarvostelun sijaan haluan kertoa kolme syytä, joiden takia Chef & Sommelier on yksi ehdottomista suosikkiravintoloistani.

Ensinnä Sasun ja koko henkilökunnan vilpitön innostus ja avoimuus omasta jutustaan. Asiakkaalle kerrotaan avoimesti ja vuolaasti, mistä ja miten annokset on valmistettu: kysyttäessä ohje tulee grammalleen ja minuutintarkalla paistoajalla. Ruokaa harrastavalle ihmiselle ravintola on uskomaton tiedonlähde. Täällä ei varjella salaisuuksia eikä pimitetä tietoa, vaan keittiöstä suorastaan pursuaa hyvän ruoan ilosanomaa. Erään kokemuksen täydellinen vastakohta! Avoimuutta kuvaa hyvin myös ravintolan facebook-sivu, jossa on yhtä lailla kuvia raaka-aineista ja tekijöistä kuin tietoa viime hetken peruutuksista.

Toinen upea asia on raaka-aineiden täydellinen hyödyntäminen. Selleristä käytetään samaan annokseen juuri, mukula, varret ja lehdet. Purjon vihreät osat paahdetaan mustaksi ja jauhetaan mausteeksi. Kokonaisena ostetusta omasta kyytöstä hyödynnetään... no, kokonainen kyyttö (listalla 3.1. alkaen). Sasun neuvosta juuresten kuoret ja kannat käytetään meillä nykyään liemen keitossa.

Kolmas syy on se, että holitonta kohdellaan kuin holistia: tarjolla on viinimenun lisäksi yksi Helsingin ravintoloiden harvoista teemenuista. Johan valmistaa annoksille sopivat teet, jolloin porukan kuskikin kokee olevansa tasaveroinen ihminen. Huolella valittujen teeainesten aromit tukevat ruokaa kuten viinitkin - emme kenties ole tulleet ajatelleeksi, että teetä juodaan maailmassa ruoan kanssa enemmän kuin viiniä!12 kommenttia:

 1. Kolme hurraa huutoa samoista syistä: pure love, love, love!

  VastaaPoista
 2. Oli kyllä kieltämättä hieno ilta taannoin, kun ruoka oli taivaallisen hyvää ja ravintolan väki ystävällistä ja leppoisaa. Holistikin vaikuttui teemenusta! Aivan mahtava idea.
  Montako tuntia me siellä istuttiin? 6? Illan jälkeen tuntui, kuin olisi ollut pitkällä lomalla :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viisi taisi ainakin mennä rikki. Kiitos vielä teille seurasta!

   Poista
 3. Tämä kirjoitus saa minut laittamaan Chez & Sommelierin entistä vahvemmin tämän vuoden to-do-listalle.
  Olit myös kiteyttänyt oman kokemukseni CD:sta. Not my cup of tea. Olen todennut, että pönöttäminen ei ole minun juttuni. Superosaavaa ja mielikuvituksellista ruokaa, mutta kokemus jätti aika kylmäksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen vielä jälkeenpäin miettinyt miksi tuo käynti Chez Dominiquessa jätti niin kylmäksi. Kiteytettynä fiilis oli se, että asiakkaana koin olevani ravintolassa välttämätön paha: asiakas ruokaa ja ravintolaa varten eikä toisin päin.

   Arroganssia asennetta kuvaa myös se, etten saanut ikinä vastausta vaikka laitoin kirjoituksen sekä ravintolan että Hansin sähköpostiin.

   Poista
 4. Hyvä kirjoitus, kiitos siitä! Mitä erovaisuuksia olet huomannut esim. Askin ja Chef & Sommelierin välillä?

  Elisabeth
  http://blog.visithelsinki.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Askissa en valitettavasti ole vieläkään käynyt. Samankaltaista kokonaisvaltaista hyvänmielen kokemusta (siis ruoka, palvelu, miljöö, tunnelma) olen kokenut muualla vain Murussa.

   Poista
 5. C&S on ihan huippu ja Sasun Laukkosen ruoat upeita. Viimekesäisen dinner-in-the-sky -kokemuksenkin valitsimme sille päivälle kun Sasu kokkasi yläilmoissa :)

  VastaaPoista
 6. C&S:ssa ahmitaan hyvän ruoan ja juoman lisäksi myös tunnelmaa, tietoa ja innostusta - ikään kuin ruokailija ei olisikaan asiakas ravintolassa vaan ystävä olohuoneessa.

  VastaaPoista
 7. Omalla to-do listalla myös käynti C&S:llä. Valio-illan jälkeen jäi muuten hieman epäselväksi sopiva pannu lohen hiillostamiseen ja soitin pokkana C&S:lle.
  Sasu ei ollut paikalla vaan sain puhelimessa opastusta mikä pannu hommaan toimii, olin samaan aikaan kaupassa ja ostin pannun. Loistava hiillostettu lohihan siitä tuli.

  Upeaa palvelua yli rajojen!

  VastaaPoista