torstai 19. joulukuuta 2013

Curryperunalla täytetty kana


Oma kana 1/7 eli ruokaa välipäiviksi.

Kuten tieto olikin, munivat kanat on jalostettu munimiseen ja broilerit lihoineen ovat asia erikseen. Vaikka lihapainoa (siis siivoamisen ja kynimisen jälkeen) kanoillamme oli vajaasta kilosta reiluun kiloon, oli tässä ruoassa syötävää lopulta aika vähän. Lähinnä johtuen siitä, että uunissa tehtynä liha koivissa ja siivissä oli niin tiukasti luussa kiinni, ettei sitä millään saanut syötyä kovin tarkkaan.

Mielestäni paras (tai ainakin taloudellisin) tapa valmistaa tällaisia kanoja, on tehdä keittoa eli hiljakseen keittäminen usean tunnin ajan. Oma kana käyttäytyi ruoanvalmistusmielessä hyvin samalla tavalla, kun kaupoissa myytävät Pajuniemen luomukanat, jotka käsittääkseni juuri ovat luomumunia muninneita kanoja.

Valmistin kanan Edwar Leen Smoke & Pickles -kirjasta löytyneellä ohjeella, jossa lihan ja nahan väliin tungetaan raastettua perunaa. Kuulosti hyvälle ja olikin. Parempaakin kuin hyvää.

Ajatus perunatäytteen takana oli pitää rintalihat mehukkaina ja estää kuivuminen pitkässä kypsennyksessä, kun koivet pitää saada kypsiksi. Varmasti ihan toimiva ajatus, mutta perunatäyte itsessäänkin oli superhyvää. Lisäsin alkuperäiseen ohjeeseen reipaasti currya. Siis sitä vanhanajan kuivaa mausteseosta.

Kanan oheen tein viskillä ja inkiväärillä glaseerattuja paprikoita ja porkkanoita: kasvisten kanssa pannulle paljon tuoretta raastettua inkivääriä, muscovadosokeria, yhden appelsiinin mehu ja tilkka viskiä.


300 g kiinteämaltoista perunaa
1 rkl voita
2 rkl jauhettua currya

3 tl suolaa
1 tl mustapippuria
1 reilun kilon kana
2 tl oliiviöljyä


Pese ja kuori perunat. Raasta perunat karkealla terällä. Kääri perunaraasta keitiöpyyhkeen sisään ja käännä perunoista kaikki irtoava neste pois.

Kuumenna voi pannussa. Lisää kuivattu perunaraaste ja mausta currylla ja 1 tl suolalla. Kypsennä kaksi minuuttia ja nosta perunat jäähtymään.

Työnnä sormet kanan rinnan ja nahan väliin ja irrota nahka varovasti lihasta. Täytä tila jäähtyneellä perunaseoksella ja levitä se tasaisesti koko alueelle. Hiero kanan pintaan mustapippuri ja loput suolasta.

Kuumenna oliiviöljy pannussa ja ruskista kanaa kauttaaltaan muutama minuutti. Siirrä kana paistovuokaan ja paista 200 asteisessa uunissa kypsäksi noin tunti.

2 kommenttia:

 1. Ei, nyt näppäimistö kastuu kuolasta!

  Varmaan ihan suprhyvää tuo peruna tuolla ja vielä vanhaa kunnon curryä. Se on kyllä kanan ystävä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jauhettu curry on kyllä tosi retromauste - suoraan omasta lapsuudesta.

   Poista