sunnuntai 7. joulukuuta 2014

Hyvää (ja maukasta) joulua!


Meidän SE joulukirja on aina ollut Anna ja Fanny Bergenströmin Talvitunnelmia. Melkein kaksikymmentä vuotta sitten julkaistusta kirjasta löytyvät kaikki perinteisimmät ohjeet laatikoista rosolleihin ja säilöttyihin kaloihin. Vähän kuin joulunajan Kotiruoka.

Joulukirjahaastajana sain Teresa Välimäen ja Johanna Lindholmin kirjoittaman uuden Hyvää joulua -kirjan, jossa joulunajan ja talven ruokia on mietitty uudestaan ja modernisoitu. Sivuilta löytyvät esimerkiksi sellaiset uutuudet kuin ylikypsä glögipossu, uunirosolli ja peruna-maa-artisokkalaatikko.

Hyvää joulua on siinä mielessä perinteinen ruokakirja, että se keskittyy tiukasti reseptiikkaan. Jopa niin tiukasti, että välillä lukiessani huomasin kaipaavani hiukan tarinoita ruokien takaa - vähän kuin lihaa luiden ympärille.

Laura Riihelän upeita kuvia komppaa leikkisä taitto, jossa värejä eri fontteja ei ole säästelty. On mielenkiintoista nähdä kestääkö Hyvää joulua aikaa yhtä hyvin kuin Talvitunnelmia. Toivottavasti, koska ainakin nyt kirja on yksi vuoden kotimaisista suosikeistani.


Paistettua ruusu- ja lehtikaalia söimme oman kana ja sinappimajoneesin kanssa. Ainesluettelossa mainittua valkosipulia ei ohjeessa käytetty mitenkään. Käytin sen pannun kautta kuitenkin.Riisipuuron kylkiäisiksi kokeilin mehustettuja lakritsiluumuja. Upposivat lapsiin hyvin heti kuumanakin, mutta maku tiivistyi ja parani päivän säilömisellä.


Saaristolaisleipä ei ollut kaikista raskain ja tummin. Hyvä niin.

4 kommenttia:

 1. Me kokeiltiin tuota samaa kahden kaalin paistosta, tosin lilalla lehtikaalilla. Hyvin maistui! Pidin koko kirjan tunnelmasta kovasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvinen tunnelma on kyllä kohdillaan. Ja glögipossua on kyllä pakko kokeilla.

   Poista
 2. Mehustetut lakritsiluumut kuullostavat erityisen mielenkiintoisilta.
  Saaristolaisleivästä olen kuitenkin kanssasi eri mieltä - kyllä se on parhaimmillaan todella tummaa. Mutta makuasiahan tuo ;)

  VastaaPoista
 3. Meillä on myös Talvitunnelmia. Joskus sitä lukiessa tuli paha mieli, kun hoksasi, ettei kaikkea ehdi laittaa eikä kaikelle riitä syöjiä :). Nyt riittää, kun fiilistelee.
  Ihana Ali-sarjan lautanen!

  VastaaPoista