perjantai 17. huhtikuuta 2015

Kevään kuplivat simat


Jokunen vuosi sitten googlettaessani simaohjeita päädyin sivulle, jossa oli sekä isoäidin että isoisän simaohje. Ohjeiden ero oli se, että isoisän simaan tuli enemmän sokeria ja sitä käytettiin pidempään. Ohjeet, tai siis niiden ero, kavalsivat melankolisesti entisajan Suomen sukupuolimallit: naiset pidättäytyvät hillitysti ja miehet menevät viinaan. Siitähän asiassa oli kyse: isoisä halusi simaansakin alkoholia!

Oikeastihan siman valmistuksessa tähtäin ei ole isojen alkoholiprosenttien saamisessa, vaikka väkisinkin käymisessä - eli hiivan hajottaessa sokeria - syntyy pieni määrä alkoholia. Myös siihen isoäidin simaan. Siman syvin olemus prosenttien sijaan on raikkaudessa, tuoreudessa ja kuplissa. Siis juuri niisä asioissa, jotka kuuluvat kevääseen.

Yleisesti simaohjeissa käsketään laittamaan pullotusvaiheessa pulloihin teelusikallinen sokeria. Tämä ilmeisesti sen takia, jotta simaan muodostuisi kuplia. Normaalisti sima on kuitenkin yhden päivän käymisen jälkeen edelleen todella makeaa, joten en näe yhden teelusikallisen lisäämisellä vaikutusta. Jos joku tietää oikean syyn, niin kuulisin mielelläni.

Tärkeää on, että pullotuksen jälkeen sima on vuorokauden huoneenlämmössä, jotta käyminen jatkuu ja syntyvä hiilidioksidi sulautuu simaan. Eli syntyy kuplia. Päivän jälkeen pullot täytyy siirtää kylmään, jottei hiilihappoa syntyisi liikaa ja ettei se aiheuttaisi räjähteleviä pulloja ja ylenpalttista kuohumista pulloja avatessa.
TUMMA INKIVÄÄRISIMA

4 l vettä
500 g Dansukker fariinisokeria
2 sitruunaa
parin peukalon kokoinen pala inkivääriä
teelusikan kärjellinen (eli tosi vähän) kuivahiivaa


Kiehauta puolet vedestä suuressa kattilassa. Liuota fariinisokeri veteen.

Pese sitruunat hyvin. Leikkaa sitruunat ja inkivääri ohuiksi viipaleiksi ja lisää kuumaan veteen. Lisää loput vedet kylmänä ja sekoita hiiva simaan. Jos käytät kuivahiivaa, kannattaa lämpötila tarkistaa lämpömittarilla.

Anna siman käydä huoneenlämmössä kannella peitettynä vuorokausi.

Laita puhtaisiin pulloihin teelusikallinen sokeria sekä rusinoita ja siivilöi sima pulloihin. Varo kaatamasta pohjan viimeisiä liemiä, jotta hiivaa ei tule liiaksi mukaan. Sulje pullot.

Pidä pulloja (eli anna siman jälkikäydä) huoneenlämmössä vuorokausi ja siirrä ne sen jälkeen kylmään: jääkaappiin, kellariin, kuistille tai parvekkeelle. Vapun aikaan ulkona on perinteisesti melko lailla jääkaappia vastaava sää.

Sima on valmista muutaman päivän kuluttua.Isoisän siman miehekkäissä jalanjäljissä valmistin myös vahvempaa simaa. Kovin hurjasta vahvuudesta ei tässäkään ohjeessa puhuta, koska alkoholia syntyi laskujeni mukaan noin 3%. Siman ominaispaino alussa oli 1.042 ja pullotusvaiheessa 1.020. Nämä siis ilmaisevat nesteen tiheyttä eli sitä kuinka paljon simassa on muita aineita (sokeria) kuin itse nestettä. En käyttänyt tätäkään simaa loppuun, eli siinä oli vielä sokeria pullotusvaiheessa.

Lopputulos oli perinteistä simaa selkeästi kuivempi, mistä pidin. Toisaalta simasta jollakin tapaa puuttui perinteisen siman raikkaus ja tuoreus ja tilalla oli hienoista tunkkaisuutta. Appelsiini ei juurikaaan maistunut valmiissa simassa. Ohjeeseen voisi siis hyvinkin lisätä toisenkin applesiinin. Tai limen. Tai kumkvatteja. Tai ihan mitä tahansa keksii ja sielu antaa myöten kokeilla.VAHVA HUNAJASIMA

4 l vettä
250 g Dansukker fariinisokeria
500 g hunajaa
1 sitruuna
1 appelsiini
teelusikan kärjellinen (eli tosi vähän) kuivahiivaa

Valmistustapa on hiivan lisäämiseen asti sama kuin edellisessä ohjeessa. Anna siman käydä huoneenlämmössä 5-7 päivää, kunnes käyminen hiipuu: pinnalla ei näy enää kovaa kuplintaa eikä simasta kuulu voimakasta käymisen sihinää. Pullota ja varastoi kuten tavallinen sima.SIMANTEKIJÄN MUISTILISTA

Puhtaat pullot - desinfiointi kiehuvalla vedellä tai uunissa

Yhden vuorokauden jälkikäyminen pullossa huoneenlämmössä - varastointi kylmässä 

Enemmän sokeria ja pidempi käyminen - enemmän alkoholia

Sima on tuoretuote - juo pois viikon sisällä pullotuksesta ja tee lisää

Yhteistyössä Dansukker

8 kommenttia:

 1. Oih, mitkä kuvat!! :)
  Täytyykin laittaa viikonloppuna simat porisemaan, ajattelin kokeilla inkkarisokeria.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Riikka! Siman kanssa variaation ovat kyllä melkein rajattomat.

   Poista
 2. Voi vitsit! En ole koskaan tehnyt itse simaa, mutta joka vuosi se maistuu yhtä hyvälle. Ehkä tämän postauksen innoittamana kokeilen tänä vuonna tehdä :)

  VastaaPoista
 3. Ihanat kuvat.Viime vuonna tein simaa,sitä edellisenä vuonna oli räjähdys,eli en noudattanut tuota ohjetta;D Taidanpa mennä laittamaan simat alulle;D

  VastaaPoista
 4. Tämä kiva simajuttusi sai minutkin ryhtymään toimeen, kiitos! Kerrankin olen ajoissa :)

  VastaaPoista
 5. Niin hienot kuvat ja hauska vapputunnelma!!

  VastaaPoista
 6. Joo, tosi herkkiä kuvia. Mä tapaan laittaa 2 sitruunaa ja 2 appelsiinia. Joskus myös mandariinia. Ne sitrukset kannattaa lopuksi puristella vielä mukaan, joskus jos on ollut vanhoja appelsiineja olen puristanut niistäkin mehut mukaan. Appelsiini pyöristää simaa eikä se ole niin särmikästä ja "kuivaa" kuin pelkällä sitruunalla. :)

  VastaaPoista
 7. Vuosien varrella olen tullut siihen tulokseen, että jos ohjeessa lukee sokeria 250g ja fariinisokeria 250g, on tulos huomattavasti parempi, kun jättää vaalean sokerin pois ja vaihtaa ohjeeseen fariinisokeria 500g. No sullahan näkyikin olevan pelkkää fariinisokeria. Ja jotenkin värikin on paljon syvemmän simainen kuin jos osa olisi vaalea sokeria. Liian vaalea sima ei saa simamoodia päälle.

  VastaaPoista