keskiviikko 24. kesäkuuta 2015

Kesäinen makkarakeitto


Vaikka kasvimaa pursuaa salaattia, tänään lihakeitto tuntui sään puolesta oikealta ruoalta: sopivan raskasta, suolaista ja lämmittävää. Kasvimaalta sai onneksi hyödynnettyä yrtit ja sellerin. Lihaliemi odotti jääkaapissa, kun viikonloppuna tuli keitettyä lampaan ribsejä (2 h keitto ja pinnat grillissä - sopiva mureus, mutta silti kovin rasvaista).

Kuulin vasta äskettäin jostakin termin kesäsipuli. En tiedä onko käsite vakiintunut, mutta ohjeessa se tarkoittaa juuri nyt kaupoissa myytäviä pieniä sipulinippuja, joissa on pienet kirsikkatomaatin kokoiset sipulit ja vihreät varret ja joista molemmat voi helposti syödä kypsentämättä sellaisenaan.

Ja muistilapunomaisesti itselle: chili oli lombardo, josta ensimmäiset palot tulivat syötyä jo kesäkuun alussa. Erittäin aikainen ja mieto laji.


300 g raakamakkaroita
650 g perunoita
1 punainen paprika
2 valkosipulin kynttä
oliiviöljyä
1 l lihalientä
2 kesäsipulia
varsiselleriä
suolaa
silolehtipersiljaa ja timjamia tai muita tuoreita yrttejä
1 tuore chili
limen mehua

Kuori ja paloittele perunat. Paista perunoita valurautapadassa oliiviöljyssä kovalla lämmöllä, kunnes ne saavat hiukan väriä. Nosta reikäkauhalla syrjään

Pese paprika. Pilko paprika ja valkosipulit ja kuullota padassa.

Kuumenna kattilassa liemi ja lisää perunat kiehuvaan liemeen. Keitä hetki ja lisää joukkoon paprikat ja valkosipulit sekä pilkotut kesäsipulit, varsisellerit ja suuri osa yrteistä. Anna porista kunnes perunat ovat sopivia. Mausta reilusti suolalla. (Keitossa harvoin on liikaa suolaa)

 Painele lihamassa ulos suolesta pieniksi palloiksi ja paista padassa kypsiksi.

Lisää keittoon lihat ja loput yrteistä sekä tuoretta chiliäsekä limeä maun mukaan.

5 kommenttia:

  1. Onpa ihana ohje! Kesäinen makkarakeitto - loit uuden käsitteen :)
    Mikä muuten on tuo oranssihtava jauhe kuvassa olevan annoksen päällä? En löytänyt reseptistä mitään, mitä se voisi olla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hah! Tarkat silmät sulla. Tujautin omaan annokseeni intialaista mausteseosta, kun lasten takia joutuu hiukan säännöstelemään mauteiden/tulisuuden kanssa.

      http://chezjasu.blogspot.fi/2015/05/paistettuja-perunoita-intiasta.html

      Poista
    2. Jep, näin on :D
      Kiitos myös tuosta perunalinkistä. Sekin ohje näyttää ihastuttavalta. Hyvän kuulloinen on myös mausteseos. Kylläpä sulla näitä hyviä ohjeita riittää ;)

      Poista
  2. Näyttää tähän keliin juuri täydelliseltä keitolta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti ei tarvitse enää raskaampiin patoihin (ihan vielä) siirtyä...

      Poista