sunnuntai 17. tammikuuta 2010

Kastanjoita ja sitruunavoita

Kastanjoissa on jotakin salaperäistä ja romanttista... Monena talvena olemme nauttineet kojusta ostettuja kuumia kastanjoita Kolmen sepän patsaalla. Ja vaikka Helsinki onkin aika loskainen joulukaupunki, on hetken voinut kuvitella olevansa vaikkapa Wienissä tai Berliinissä.

Tänä vuonna emme kuitenkaan ostaneet valmiiksi paahdettuja kastanjoita (en tiedä oliko niitä ollut edes myynnissä), mutta paahdoimme niitä itse, kun lähikauppa kerran näitä herkkuja tarjosi.

Valmistusta varten selailin muutaman ohjeen, ja ne kaikki neuvoivat suunnilleen samaa: tee suippoon päähän ristiviilto, aseta pystyyn suolapedille ja paahda 20-30 minuuttia 175-200 -asteisessa uunissa.

Olivat muuten erittäin hyviä! Kastanjoita avatessa näpit vähän paloivat, mutta ei se juurikaan haitannut, kun sai ihanan pehmeän, aivoja muistuttavan sisuksen suuhunsa. Yleensä puumainen ei ole ruoasta kovin kehuvasti sanottu, mutta maistoin kastanjassa selvästi tuoreen puun maun. Ja tämä oli siis pelkästään hyvä maku.

Kastanjoiden kanssa nautimme sitruunalla maustetua voita. Sekoitin notkistettuun voihin puolen sitruunan mehun. Makuyhdistelmä oli aivan verraton. Olisipa pian taas joulu...

5 kommenttia:

 1. Mäkin haluaisin noita kokeilla! Tampereen joulutorilla saksalainen täti noita myi ja tädiltä loppui kastanjat heti alkuunsa, kun olivat niin suosittuja. Täytyy pitää silmät auki kaupoissa, josko osuisi kohdalle. Stockalta kuulemma ainakin saa, mutta mahtaako olla vain joulusesonkituote.

  VastaaPoista
 2. meilläkin on kastanjoita pussillinen ollut jo hetken kotona, olisikohanne vielä kunnossa jos paahtaisi... :)

  VastaaPoista
 3. Mullakin nuo odottivat jonkin aikaa ennenkuin tulivat tehtyä. En tiedä juurikaan tuosta säilyvyydestä, mutta varmaan ne ovat sesongissa juuri joulun aikaan.

  VastaaPoista
 4. Näitä täytyisi kyllä testata. En ole syönyt paahdettuja kastanjoita kuin viimeksi lapsena Saksassa.

  VastaaPoista
 5. Ehdottomasti kannattaa kokeilla. Alkoi myös mietityttää mihin ruokiin noita voisi käyttää.

  Kerran tein kastanjakeiton käyttäen kastanjatahnaa kun tuoreita ei saanut. Lopputulos oli hirveän äklömakea ja jäi syömättä. Ehkä se pitäisi kokeilla nyt uudestaan.

  VastaaPoista