sunnuntai 24. tammikuuta 2010

Kazakstanilainen lammaspata ja spelttilisuke

Vietimme lauantaina aikuistenkeskistä päivää ja päädyimme taas kerran Juureen syömään. Mennessä poikkesimme myös useammassakin blogissa huomiota saaneeseen Juuren Puotiin.

Vaikka valikoima ja koko kauppa näytti vielä hakevan muotoaan, oli vastaanotto mukavan ystävällinen ja välitön. Mukaan tarttui spelttijauhoja, selleriä ja sitruunalla maustettua kasvisöljyä. Lihatiskistä ostin kokeeksi pari Roslundin tekemää merquez-raakamakkaraa. Katsotaan, miten ne pärjäävät itsetehdyille.

Ravintolan ruoat eivät tälläkään kertaa pettäneet. Taas keskustelimme siitä, kuinka valtavan hyvää ruokaa suomalaisista aineksista voi tehdä. Syömämme sapakset ja pääruoat olivat paras kokonaisuus, jonka olemme ravintolassa vähään aikaan syöneet.

Oman pääruokani osana ollut spelttilisuke oli niin mahtava, että palasimme ravintolasta kaupan puolelle ohjetta kysymään. Ohje saatiinkin samoin kuin suurin osa aineksista: spelttihelmiä, tomaattijauhetta ja toholampilaista mustaleimaemmentalia.

Jo aiemmin olin suunnitellut tekeväni Kazakstanilaista lammaspataa, jonka ohjeen bongasin jokin aika sitten. Spelttilisuke syntyi keittämällä helmet kypsäksi siideri-vesi-suolaseoksessa. Kypsien splettien joukkoon sekoitin kermaa ja kukkuraisen teelusikallisen kuivattua tomaattijauhetta sekä lopuksi emmentalraastetta. Lopputulos oli koostumukseltaan risottomainen, ja spelttihelmet muistuttivat paljolti ohrasuurimoita.

Juuren Puodista saatu resepti oli tietenkin vain suuntaa antava, joten lisuke ei ollut ihan ravintolassa syödyn kopio. Silti sekä speltit että pata maistuivat hyvin sekä
aikuisille että puolitoistavuotiaalle.

5 kommenttia:

 1. en ole ikinä tehnyt spelttilisuketta - pitääpä korjata puutos kun spelttihelmiapajille pääsemme.

  mitä otit pääruuaksi Juuressa? toivon vieväni Jukan joskus sinne sillä hän ei ole vielä käynyt ja minäkin vain kerran.

  VastaaPoista
 2. Toholampilaista juustoa =:-0 Onkse niinkö jotenkin muka hienoa?

  VastaaPoista
 3. Se juusto voi olla heti aivan hyvää.

  VastaaPoista
 4. Pääruokanani oli hevosen sisäfileepihvi,tummaa salviakastiketta ja tiristettyä lehtipersiljaa sekä spelttihelmiä. Sitten mukana oli vielä maa-artisokka-valkosipulipyrettä, tai ainakin se siltä maistui.

  Olen käynyt Juuressa nyt puolen kymmentä kertaa ja se alkaa vahvistamaan paikkojaan Helsingin suosikkiravintolanani.

  Ja kylle se juusto oli ihan hyvää myös ;)

  VastaaPoista
 5. Ulla ja Rita, kyllä se heti oli hyvää. Ei tarvinnu irvisä hampahin syä.

  Spelttihelmet olivat mainio ja maukas lisuke. Ja kieltämättä kaikki tähän mennessä testaamani Juuren kala-annokset ihan mahtavia.

  VastaaPoista