perjantai 5. maaliskuuta 2010

Siiderinen simpukkalohikeitto

Jokin aika sitten tein onnistuneesti herkullisia sinisimpukoita valkoviinissä. Tästä rohkaistuneena valmistin sinisimpukkakeiton hiukan samassa hengessä. Keitto oli varsin talvinen ja sopi hyvin vuoden aikaan. Toisaalta kokonaisuus ei ollut ihan balanssissa.

Käyttämäni chili oli jostain syystä todella tulinen ja hallitsi makua aika voimakkaasti. Jotenkin en osannut ajatella, että tavallisesta marketista ostettu tavallinen chili voisi olla näin yty. Onnistuin pilaamaan samoilla chileillä yhden couscousin, joten täytynee kai tästä lähtien koemaistaa kaikki ennen ruokaan lisäämistä.

Jollain tapaa kerma ei sopinut kokonaisuuteen, vaan teki keitosta hiukan liian raskaan. Myös tilli riiteli hiukan muiden makujen kanssa ja veti palettia enemmän perinteisen lohikeiton suuntaan. Silolehtipersilja olisi ollut mainio vaihtoehto, mutta sitä ei jääkaapissa juuri sattunut olemaan.

Näillä muutoksilla ruokaa voisi hyvinkin kokeilla uudestaan. Ja ehkä lohenkin voisi korvata jollain vaalealihaisella kalalla...


600 g sinisimpukoita
pari desiä siideriä
voita
purjo
punainen tuore chili
perunoita
1 dl kermaa
250 g lohta
mustapippuria
sitruunaa
tilliä

Harjaa simpukat puhtaaksi ja kopauta tiskialtaan reunaan. Heitä pois ne, jotka eivät sulkeudu tiiviisti. Laita siideri ja simpukat kasariin, kiehauta ja anna porista hiljalleen viitisen minuuttia. Heitä avautumattomat simpukat pois.

Kuori perunat ja pilko ne kuutioiksi. Pese ja pilko purjo hienoksi. Sulata voi padassa ja kuullota perunoita, purjoa ja pilkottua chiliä 15 minuuttia. Lisää tarvittaessa tilkka vettä.

Kun simpukat ovat jäähtyneet, nouki ne siiderista ja irrota liha kuorista. Jätä muutama simpukka kuoriinsa. Kaada siideriliemi pataan perunoiden ja purjon joukkoon ja anna kiehua kunnes perunat ovat lähes kypsiä.

Lisää kerma ja lohipalat ja anna porista vielä hetki kunnes kala kypsyy. Koristele keitto vielä kuorellisilla simpukoilla ja viimeistele tillillä ja tilkalla sitruunamehua.

2 kommenttia:

  1. Siiderin kuvittelisin miekin sopivan simpukoiden kanssa kivasti yhteen. Käytit varmaan siiderinä omena/päärynäsiideriä tai vastaavia?
    Tähän voisi tosiaan sopia kalaksi ihan hyvin vaaleista kaloista myös kuha/ ahven. Meillä keittoja tulee tehtyä ihan valitettavan harvoin, vaikka keitot ovatkin oikeaa herkkuruokaa. Oletko muuten harkinnut suurentavasi blogin kuvia hieman suuremmiksi? Kuvien laatu on mielestäni sen verran hyvä, että voisit laittaa ne ihan täydessä koossakin kirjoitusten oheen. =)

    VastaaPoista
  2. Tuossa käytin omatekemääni kuivaa omenasiideriä. Ja kyllä omena mun mielestä yleensä sopii äyriäisten kanssa.

    Totta että ehkä voisin kuvia hiukan suurentaa. Kun kotikoneella noita yleensä käsittelen ja näytössä on niin huono reso, niin nuo näkyvät melkein täysruudussa ;)

    VastaaPoista