maanantai 26. heinäkuuta 2010

Kreikkalainen yrttipilahvi katkaravuilla ja fetalla

Ennen kesän alkua kuvittelin tekeväni lomalla hurjasti hienoja ruokia, joista saisi hyvässä valossa kivoja kuvia ja joista voisi kertoa mielenkiintoisia tarinoita. Todellisuudessa loma meni suurimmaksi osaksi rannalla ja pihalla maaten, porevettä juoden ja herneitä syöden. Helle vei ruokahalun, joten ei ole ollut kovin paljoa kerrottavaa. Muutamia kuvia on sentään tullut napsittua, joten täytyy pistää hiukan postausta näin takautuvasti.

Kuvan ruoka on ennenkin kehumastani Diana Henryn Crazy Water, Pickled Lemons -kirjasta. Ohjeessa käytetään fetajuustoa ja katkarapuja, joka tuntui alkuun hiukan oudolta yhdistelmältä. Koska kirjan erikoiset makuyhdistelmät ovat ennenkin yllättäneet iloisesti, piti ohjetta kuitenkin kokeilla. Yllättäen maut olivat hyvin tasapainossa eivätkä riidelleet, kuten hiukan uumoilin. Päinvastoin, ruoassa oli hieno merellinen vire!


2 dl basmatiriisiä
oliiviöljyä
pieni sipuli
valkosipulinkynsi
pari kolme tomaattia
tilliä, silolehti persiljaa ja minttua - kutakin pieni kourallinen
suolaa ja mustapippuria
3 dl kana- tai kasvislientä
pieni kouralinen kalamata-oliiveja
sitruuna
jättikatkaravun pyrstöjä
fetajuustoa


Huuhtele riisiä kylmällä juoksevalla vedellä, kunnes turha tärkkelys on lähtenyt ja huuhteluvesi on kirkasta. Ainakin joissain paikoissa Helsinkiä vesi on heti hanasta laskettuna hiukan harmaan sameaa, joten huuhtelu kannattaa toki lopettaa jossain vaiheessa.

Pilko sipulit ja kuullota öljyssä isossa kasarissa. Poista tomaateista siemenet, pilko reiluiksi kuutioiksi ja lisää kasariin. Pilko vielä valkosipuli ja lisää sekin. Anna aineksien porista hetki, jotta tomaatit hiukan pehmenevät. Lisää valutettu, huuhdeltu riisi, puolet yrteistä silputtuna, liemi sekä suolaa ja pippuria maun mukaan.

Kiehuta pilahvi ja anna kiehua kovaa ilman kantta, kunnes suurin osa liemestä näyttää haihtuneen ja riisiin alkaa muodostumaan pieniä "ilmareikiä". Kääri kasarin kansi puhtaaseen keittiöpyyhkeeseen ja aseta kansi kasari päälle (tarkoitus siis on, että höyry ilmeytyy pyyhkeeseen, eikä palaa enää takaisin ruokaan). Jatka keittämistä erittäin pienellä lämmöllä noin vartin ajan. Älä nosta kantta ennen kuin ruoka on valmista.

Paista katkaravut öljyssä kuumalla pannulla juuri ennen pilahvin valmistumista. Mausta suolalla. Sekoita valmiiseen pilahviin oliivit ja loput yrteistä.

Sirottele lautaselle fetamurusia pilahvin reunoille ja asettele ravut päälle. Lorauta mukaan vielä tilkka oliiviöljyä ja tarjoa sitruunalohkojen kanssa.

2 kommenttia:

  1. Mekin puhuttiin just eilen, ettei olla tällä lomalla juurikaan panostettu ruokaan. Lämpimällä kelillä kun ei oikein jaksa kökkiä kuuman hellan/grillin ääressä.

    VastaaPoista
  2. On se vähän harmi, että kun monet aineksetkin olisi nyt parhaimmillaan niin ei vaan tee mieli syödä. Voi kun pian olisi taas syksy :D

    VastaaPoista