perjantai 22. lokakuuta 2010

Purnausta, lohta linsseillä ja yrttihöystöllä


Perusruokaa. Kalaa ja linssejä.

Ei muuta kuin, että tuli vaan mieleen ikuinen valitus kotimaisen kalan huonosta saatavuudesta ja korkeasta hinnasta. Aihe on niin loppuun puhuttu, ettei siitä oikein edes jaksa sanoa mitään. Jotenkin ei vaan mene kaaliin miksi Norjasta tuotu kala on edullisempaa ja tuoreempaa kuin kotimainen. Onhan se omalla tavallaan hyvää, ei siinä mitään, mutta silti olisi kiva valita monesti jotain muuta...

Norjan lohen vieressä makaa surullisen sameasilmäinen ja kuivan himmeä siika. Ei houkuttele, vaikka kuinka olisi "eilen tullut". Tullut mihin? Käyttöikänsä päähän? Tutuksi mikrobikasvuston kanssa?

Lapsuudessani paikallinen kalastaja kiersi talosta taloon myymässä silakoita (en ole varma oliko hänellä ikinä mitään muita kaloja) Ladan takakontista. Nykyään kotikulmillani pyörii kalayrityksen auton, joka myy pakastettuna muun muassa pangasiuksia, tonnikaloja, merikrotteja ja miekkakaloja. Sanomattakin on selvää, etteivät ne taida tulla lähivesistöistä.

Jos joku vielä tulisi koti-ovelle tarjoamaan itsepyytämiään tuoreita kaloja, ostaisin heti. Hankkisin etukortin ja mainoslippiksen.

Mutta eihän sellaista tietenkään saa tehdä. Kaloja ei ehkä ole perattu direktiivien mukaisissa oloissa. Tai kylmäketju voi vaikka katketa.

5 kommenttia:

 1. Haluaisin nähdä sinut se lippis päässä ;D

  Mutta totta puhut, tuollainen auto olisi aika mainio - kotimaisilla kaloilla. Meillä tosin on kerran viikossa auto muutaman kilometrin päässä kotoa, Nummelan torilla. Hyvä se on sekin.

  VastaaPoista
 2. Täällä keskellä maata kalatiskit ovat usein aika vaatimattomia. Ei tee mieli ajatellakaan alkuviikosta kalaruokien tekoa. Kun näitä "kalikkakaloja" (pakastettuja pangasiuksia ja tilapioita) alkoi tulla jokunen vuosi sitten enempikin myyntiin, niistä ensin vähän innostuin. Vaihtelua, edullisuutta... mutta missä maku ja miten se olikaan ekologisuuden kanssa.

  VastaaPoista
 3. Sattumoisin tiedän itäisestä Suomesta muutaman paikan, jossa paikallinen kalastaja kiertää kylän talot kaloja kauppaamassa. Viimeksi pääsin savustamaan valtavia ahvenia. Asiapalvelua, ei liene monellakaan tavalla laillista, mutta tuoretta kalaa saa.

  VastaaPoista
 4. Ja onneks vanhempien naapurin setä käy ahkerasti kalassa ja runsaista saaliista on meillekin saakka kantautunut haukifileitä. Myös miehen siskojen perheessä harrastetaan erityisesti talvikalastusta, sieltäkin välillä on saatu haukea, kuhaa, siikaa ja madetta. Harvinaista herkkua on kotimainen järvikala!

  VastaaPoista
 5. Merituuli: hyvän asian takia voisin tinkiä vaikka tyylistä (vaikken sanonutkaan pitäväni sitä lippistä päässäni).

  Uusano: onhan ne idän ihmeet tosiaan vaihtelua. Hämmästyttää vaan miten ne voi olla (norjan lohen ohella) kaloistamme halvimpia. Ja missä oloissa ne pangasiukset ja tilapiukset ovat kasvaneet?

  Anonyymi: Kyllä mä niin paljon arvostan tuollaista anarkiaa! Myydään kaloja kylällä, vaikkei niin varmaan saisikaan tehdä! Lisää tätä!

  Anzku: Sukulaisista on näissä asioissa monesti hyötyä. Mulla odottaa pakkasessa pari appiukon ampumaa kyyhkyä. Ihan varmasti luomua. Ja serkulta on kohta tulossa puolikas kesälammas.

  VastaaPoista