maanantai 18. lokakuuta 2010

Lauanday Roast Leftovers, eli ruokaa tähteistä


Yllättäen seitsemän henkeä ei jaksanut syödä parin kilon paistista kuin puolikkaan. Osa meni vieraille matkaevääksi ja lopusta tehtiin sunnuntaina lounasta. Paistin lisäksi käytin edellispäivältä perunapalsternakkamuusin loput. Sekoitin muusiin kokojyvävehnäjauhoa niin paljon, että massa tuntui sopivan jäykältä ja sain muotoiltua siitä pyöreät littanat pihvit. Varovasti paistettuna ja vain kerran käännettynä kakut pysyivätkin aika hyvin koossa.

Paahtopaistiviipaleiden ja paistettujen muusikakkujen lisäksi käytin annokseen pilkottua sipulinvartta, tuoretta punaista chiliä ja paahdettuja pinjansiemeniä. Viimeinen silaus tuli oliiviöljyllä, soijalla ja mustapippurilla. Ollakseen ihan suunnittelematon ruoka, kokonaisuus oli kyllä uskomattoman hyvä. Ja ihan nätti myös.

Olen lukenut viime aikoina Diana Henryn Food from Plenty -kirjaa, jossa kerrotaan paljon tähteiden hyödyntämisestä. Jotenkin suomenkielen sanalla tähteet (onko sanan yksikkö muuten tähde?) on vähän kurja klangi. Mielikuva ruoan valmistamisesta tähteistä assosioituu pula-aikaan ja ahdinkoon. Englanninkielen leftovers kuulostaa heti hiukan kivemmalta, mutta ranskan les restes saa jo sanana veden kielelle.

6 kommenttia:

 1. Totta, leftovers kuulostaa paljon mukavammalta. Tähteille tarvitaan uusi sana suomeksi!

  VastaaPoista
 2. Miten olisi uudissanaksi lopukkeet tai entä jos tähteiden perusmuotona ajattelisi olevan sana tähti - sehän olisi loistokasta :)

  Sanaleikit on niiiiiiin kivoja!

  VastaaPoista
 3. Uusi sana tarvitaan ehdottomasti! Yritin miettiä onko mitään parempaa synonyymiä, mutten keksinyt vielä.

  Tähti-assosiaatio mullekin tuli mieleen, eikä siitä johdettu uudissana olisi yhtään huono.

  VastaaPoista
 4. Syjäri. Syömättä jääneet rippeet. Ja syjänkohtaus (syjäri, sano keskipohjalainen) melkein tuli kun oli niin järettömän hyvää.

  Merituulille kiitos muusin maustusvinkistä!

  VastaaPoista
 5. Sukulaispoikani käytti pienenä jämäruoasta (jämä on vielä tähdettä paljon ikävämpi sana) muotoa tähdenlento. Eli heillä ja sittemmin meilläkin syödään tähdenlentoja sillointällöin:-)

  VastaaPoista
 6. Hienoja ehdotuksia! Mikäs taho se onkaan, joka uudet sanat hyväksyy. Joku suomenkielenhuoltotoimisto...

  VastaaPoista