torstai 10. helmikuuta 2011

Tryffelimozzarellat

Ruokahommia-blogissa olleen kirjoituksen innoittamana kävin läpi keittiöni kaappeja lajitellen niissä olevia aineksia mielessäni välttämättömyyksiin, turhuuksiin ja johonkin siltä väliltä.

Ennen omaa listaani keittiön kulmakivistä lyhyt katsaus yhteen ruoka-aineeseen. Tryffeliöljy ei mitenkään ansaitse paikkaansa keittiön tärkeimpien ainesten joukossa, vaan on ehdottomasti lähempänä turhuutta. Silti sitä löytyy kaapistani melkein aina. Miksi? En ole ihan varma. Tarkemmin kun ajattelee, sitä tulee useimmiten ostettua paluumatkalla lentokenttien herkkukaupoista, kun on sellainen epämääräinen olo, että pitäisi muka ostaa jotakin, muttei oikein tiedä mitä.

Kovin monikäyttöinen tryffeliöljy ei ole, koska tiedän sille vain kaksi käyttötapaa: lorauksena perunamuusin joukossa ja mozzarellan marinoimisessa ranskankermaan sekoitettuna. Erinomaisia tapoja silti molemmat. Tryffelimozzarellat olivat aikanaan Via-ravintolan alkupalalistalla, josta nappasin ohjeen omaan keittiööni.

Loppukaneettina tryffeliöljyn turhuudesta: tryffelin maku öljyssä on lähes poikkeuksetta peräisin aromista, koska "tryffelissä ei ole eteerisiä öljyjä, eikä niitä siten saa liukenemaan oliiviöljyyn". Näin valaisee Mats-Eric Nilsson Petos lautasella- ja Aitoa ruokaa -kirjoissa. Melko tylsää.


kaksi palloa mozzarellaa

pieni purkki ranskankermaa
1 tl tryffeliöljyä
tilkka maitoa tai kermaa
tuore punainen chili
mustapippuria
oliiviöljyä

Sekoita tryffeliöljy ranskankermaan ja laimenna tilkalla maitoa tai kermaa, jotta koostumus notkistuu hiukan. Levitä osa maustetusta ranskankermasta tarjoilulautaselle. Viipaloi mozzarellat ja levitä ne lautaselle hiukan lomittain. Lusikoi loput ranskankermasta juustojen päälle.

Painele tuorekelmu tiiviisti pintaa vasten, jotta se ei kuivu. Anna maustua jääkaapissa pari tuntia. Koristele juuri ennen tarjoilua chilillä, mustapippurilla ja lorauksella oliiviöljyä.

7 kommenttia:

 1. Eikö tryffeliöljyssä silti joskus ole ihan oikeaa tryffeliä? Aromijuttu johtuu ilmeisesti siitäkin että öljystä tulisi hullun kallista oikealla tryffelillä. Ehkä se oikea tryffeli on sitten jauhettua tms...

  VastaaPoista
 2. Kyllähän niissä öljypulloissa toisinaan on sellaisia tummia hiutaleita.

  Tietoni perustuu vain noihin Nilssonin kirjoihin, joissa asia kerrottiin aika yksiselitteisesti: maku tulee aromeista.

  Kirjat toisaalta ovat aika mustavalkoisia ja sensaatiohakuisia. Ja kyllä mäkin haluisin uskoa, että edes osa mausta tulisi aidosta tryffelistä.

  VastaaPoista
 3. Mua ei ihmetyttäisi yhtään vaikka ne tummat hiutaleetkin olisi huijausta. Oon kuitenkin törmännyt monesti siihen selitykseen että oikea tryffeliöljy on vain niin kallista ettei sitä oikein saa mistään. Ylipäänsä tuntuisi hullulta että olisi olemassa joku luksustuote joka ois ihan puhtaasti kusetusta. Miksi ois keksitty tryffeliöljy jos siinä ei alun alkaenkaan ikinä olisi ollut hipaustakaan tryffeliä...

  Suhtaudun aika penseästi Mats-Erikiin. Ajattelin lukea ne kirjat ja tehdä niistä postauksen mutta saa nähdä. Liian mustavalkoista ja sensaatiohakuista, kyllä.

  VastaaPoista
 4. Tryffeliä ei tryffeliä?! Minä teen kyllä heräteostoksia kun joku asia sytyttää. Näin ostin pienen purkin tryffelivoita, sekin oli kallista. En ole vielä avannut purkkia. Usko on suuri, että se sisältää aitoa tryffeliä. Suunnitelmat on kyllä, mitä siitä teen. Sinun salaatti näyttää herkulliselle ja kuulostaa hienolle: tryffelimozzarellat! Hyvää Ystävänpäivää teidän perheellenne!

  VastaaPoista
 5. Anni: kyllä nuo kirjat kannattaa lukea varsinkin, jos saat jostain lainaksi. Kritiikillä niihin tietysti täytyy suhtautua. En esimerkiksi ymmärrä kirjoittajan kauhistelua siitä, että valmisruoissa käytetään aineita, joita löytyy myös esim. shampoista. Eihän se mitenkään automaatisesti tee niistä pahoja. Käytetään shampoon valmistuksessa vettäkin!

  Voisula: kaikki joiden nimessä on tryffeli on kallista... Paitsi ne joulusuklaat, mutta se onkin vähän eriasia. Hauska kuulla mitä tryffelivoista aiot tehdä.

  VastaaPoista
 6. Minulla on kaksi pientä tryffeliä lasipurkissa, hankin ne Eiringiltä joulun alla ja ne tuijottavat minua jääkaapista aina oven avatessani. En ole vielä uskaltautunut niistä mitään tekemään. En ole taitava risoton tekijäkään, mutta meinaan siihen uhrata nämä pelottavat pallerot, saa nähdä tuleeko syömäkelpoista. Ja semmoista öljyäkin olen tullut ostaneeksi, mutta en ole vielä pulloa avannut. Juuri sen ostettuani luin nuo yllämainitut kirjat ja harmittelin ostostani:)

  VastaaPoista
 7. Vihjeenä voin sanoa, ettei tryffeleitä (myöskään öljyä) kannata säilöä turhan pitkään. Varsinkaan avaamisen jälkeen.

  Olin kerran käymässä joulun alla Chez Dominiquen keittiössä, jossa tekivät lihakääröjä omalle porukalle lounasta. Kokki piilotti yhteen kääröön tryffelilastuja. Toisilla on vähän erilaiset mantelit ja joulupuurot.

  VastaaPoista