torstai 31. maaliskuuta 2011

Porkkana-mantelikakku pinjansiemenillä

Aloituskynnys leivontaan on aavistuksen matalampi, kun ohjessa on edes hienoisia viitteitä ruoanlaittoon kuten tässä: porkkanaa, mahtelia ja pinjansiemeniä. Alkuperäinen resepti on Stephanie Alexander's Kitchen Garden Companion -kirjasta.

Ohjeessa käytettiin self raising flouria eli itsestään kohoavaa jauhoa, jota Suomessa ei liene missään myynnissä. Asiaa sen kummemmin miettimättä lisäsin taikinaan puolikkaan teelusikallisen leivinjauhetta. Jälkeenpäin tarkistettuna
päättelyni ei mennyt ihan pieleen.

Kakku ei kohonnut ihan toivotusti, mutta onneksi sen korvasi hurjan hyvä mehukkuus. Maku olisi kaivannut lisää hapokkuutta: sitruunan kuoren voisi raastaa koko sitruunasta ja ehkä puristaa mehuakin joukkoon.
Makeutta oli sen sijaan riittämiin, eli sokerissa voisi vähän säästellä.

1 rkl voita
120 g kuorittuja manteleita
125 g  porkkanaa
2 rkl vehnäjauhoa
1/2 tl leivinjauhetta
puolikkaan sitruunan kuori raastettuna
kaksi munaa
125 g sokeria
2 rkl pinjansiemeniä

Vuoraa vuoka leivinpaperilla ja voitele paperi pehmeällä voilla. Jauha mantelit tehosekoittimessa hienoksi. Raasta porkkanat ja laita kulhoon mantelirouheen kanssa. Lisää joukkoon sitruunan kuori, jauhot ja leivinjauhe.

Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi ja sekoita taikinaan.

Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Kääntele vaahto varovasti taikinaan. Kaavi taikina vuokaan ja ripottele pinjansiemenet päälle.

Paista 180 asteisessa uunissa noin 40 minuuttia kunnes kakku on kypsää.

11 kommenttia:

  1. Onpa herkullisen näköistä, niin kauniin väristäkin!

    VastaaPoista
  2. Hyvän kuuloinen tattu! Täytyykin laittaa ainekset kauppalistaan, kun ollaan kohtapuoliin kylille lähdössä lapsosta rokottamaan.

    VastaaPoista
  3. Oliko mantelit ihan jauhemaisena vai enemmänkin rouheena? Tätä vois kokeilla jos tosiaan vähentäisi tuota sokerin määrää.

    VastaaPoista
  4. Ihanan keväisen väristä, pääsiäistarjoiluihin sopisi hienosti.

    VastaaPoista
  5. Kiva jos resepti inspiroi teitäkin kokeilemaan! Pääsiäispöytään sopii tosiaan mainiosti sekä makujen että värien puolesta.

    Virpi, mantelit rouhiintuivat vähän epätasajakoisesti, eli isoimmat palat taisi olla nuppineulanpään kokoisia ja hienoin sellaista jauhoa. Hienoksi ruoheeksi kutsuisin ;)

    VastaaPoista
  6. Laitoin omaani about 110 g sokeria + puolikkaan sitruunan mehun ja kokonaisen sitruunan kuoret. Hyvä kakku tuli :-)

    VastaaPoista
  7. Kysyin koostumusta, kun mulla on hienoa mantelijauhoa ja sit valmista rouhetta, että jos sekoittelis sitten niitä vaikka puolet ja puolet niin varmaan tulis ihan hyvä niinkin. Taidan tekaista viikonlopun mökkireissulle! :)

    VastaaPoista
  8. Ulla: hauska kuulla, että onnistui.

    Virpi: lonkalta heitettynä sanoisin, että hyvä tulee ;) Ei se niin tarkkaa voi olla...

    VastaaPoista
  9. Oijoi, kuulostaapa hyvältä! Nyt enää tarvitaan hyvä tekosyy leipoa kakku. Ööö, melkein pikkulauantai?

    VastaaPoista
  10. Jytis: kävisikö tekosyyksi Master Chef Suomen loppuminen?

    VastaaPoista
  11. Haa, jooo! Näin muuten mainoksen jostain lasten Master Chefistä, vaikutti todella pelottavalta.. Mutta siis joo, tämä työn alle viikonloppuna heti. Nam.

    VastaaPoista