tiistai 31. tammikuuta 2012

Kappelin Helsinki Design Menu

HOK-Elanto kutsui meidät tammikuun piristykseksi nauttimaan Kappelin Helsinki Design -menun, joka on suunniteltu Helsingin Design-pääkaupungin kunniaksi. Vaikka kuinka haluaisin kehua ja tykätä, niin en oikein voi. Valitettavasti meidän kohdallame sekä ruoka että palvelu olivat vähän hakusessa. Sääli, sillä Kappelin sijainnilla, miljööllä ja historialla voisi olla mahdollisuudet vaikka millaiseen tarjontaan.

Palvelu oli sinänsä ystävällistä, mutta hyvin ylimalkaista. Annoksista ei pöytään tuodessa kerrottu kysymättä mitään. Ei edes sitä, mitä annoksessa on. Viineistä kysyessäni vastaukset olivat "tuossa on lista" ja "joo, se on sellainen riesling". Näiden vastauksien jälkeen totesin, että on turha  yrittää virittää keskustelua viineistä. Vettä ei tuotu lisää kuin erikseen pyydettäessä, ja silloinkaan sitäei kaadettu laseihin, vaan kannu iskettiin pöytään. Pieniä juttuja, mutta vaikuttavat asiakaskokemukseen.


Menusta jäi vähän hämmentynyt olo. Mikä siinä oli Helsinkiä? Mikä designia? Vai oliko menun tarkoituskaan mitenkään representoida kumpaakaan? Jos ei niin, niin miksi sellainen nimi?

Itse löysin teeman, joka oli rasvaisuus ja raskaus. Annoksissa oli käytetty reippaasti majoneesia, kermaa, öljyä ja smetanaa. Edes salaatti sinappisella kastikkeella ei tehnyt linjasta poikkeusta. Edes näin sydäntalvella ei ihminen, en edes minä, kaipaa näin raskasta ruokaa. Jos menu pysyy listalla koko vuoden ehdottaisin pientä kevennystä kun ilmat lämpenevät.
 

Silakka Skagen - Hieno aloitus, joka nosti odotuksia aika korkealle. Aavistuksen liian suolainen, mutta silti illan parasta antia. 
 
Täysin ennakko-odotuksista poiketen poronkieli oli vaimolleni yksi menun helmistä. 

Salaatti siitä mitä jääkaapista sattuu löytymään. Meilläkin syödään kotona tällaisia, minkä takia en haluaisi syödä niitä ravintolassa. Aivan käsittämätön esitys.

Jokirapukeiton maussa oli aika teollinen ja keinotekoinen lämmikuppi-klangi. Keitto oli myös niin tulinen, että osa jäi syömättä. Tarjoilija kertoi kysyttäessä, että se oli katkarapusoppa. Hovimestarin mukaan keiton ei pitänyt olla lainkaan tulinen. 

Herkkutatteja timjamismetanassa, vaikka nimen olisi pitänyt olla toisin päin. Annoksessa maistui vain pelkkä timjami ja smetana. Miksi peittää täysin pääraaka-aineen maku?

Siika oli hyvää, mutta lautasella ollut voitaikinatyyny herätti meissä vähän ihmetystä. Kai kalalle voisi vähän mielenkiintoisempaa lisuketta keksiä kuin paistettu voitaikina?

Tervetullut sorbetti. Ensimmäinen kevyt ja raikas annos. 

Pisteet espressosta.

Toisia kokemuksia voi käydä lukemassa ainakin täältä ja täältä.

12 kommenttia:

 1. Hitsi, mekin saatiin lahjakortti ja ihan harmitti kun se jäi nyt käyttämättä munattoman ja maidottoman pariviikkoisen takia :) Ajattelin, ettei olisi kovin reilua mennä testaamaan valmista menua ja ilmoittaa, että en muuten sitten voi syödä munaa ja maitoa! ;) Mutta - ehkä mua ei nyt sitten enää harmitakaan niin paljon:)

  VastaaPoista
 2. Oho, meidän jokirapukeitto ei tosiaan ollut tulista. Mikä lie lipsahdus keittiössä.

  Muuten meille jäi aika samanlaiset fiilikset. Tuo, etteivät tarjoilijat (osanneet?) esitellä annoksia oli minusta ehkä illan suurin flobbi... Salaatin lisäksi ;)

  VastaaPoista
 3. Harmi, että Kappeli osoittautui perusbulkki-Ääs -paikaksi. Olikohan ne noi Iittalan astiat, jotka teki siitä Design-menun ;-D
  Me vietettiin lauantaina laatuaikaa täällä: http://www.ristorantelaperla.fi/ OK ruoka, OK viinit, ja ihan huippuhyvä palvelu! Jäi ihan mahdottoman hyvä mieli :-) Ja koiratkin on arki-iltaisin tervetulleita!

  VastaaPoista
 4. Tarjoilija kysyi toisen annoksen jälkeen: "No, upposko poro?" Kesti hetken aikaa päästä kartalle.

  Mennään, Ulla, joskus perlottelemaan porukalla.

  VastaaPoista
 5. Eikäköö, mennään paakaroitsemaan:
  http://www.ravintolapaakari.com/ravintola_paakari/ravintola.html

  VastaaPoista
 6. Toivottavasti HOK-Elanto kääntää nämä blogisteilta saadut kriittiset palautteet opiksi. Sellaisella miljööllä ja sijainnilla olisi mahdollisuus rakentaa jotain todella hienoa, mutta ei niin ei.

  Kävimme testaamassa kahvilan yhtenä viikonloppuna ja rivissä oli teollisia raakapakasteita. Itse söin ehkä elämäni huonoimman katkarapuleivän, leipä oli niin kuivaa, että tarttui kurkkuun. Helsingin paraatipaikka ansaitsee parempaa.

  VastaaPoista
 7. Musta Kappeli on aina ollut huono ruokaravintola. Ja oikeestaan kahvila ja baarikin. Sijainti, miljöö ja rakennus antavat olettaa paljon enemmän ja suunnattoman suuri sääli, että mikään tarjottavissa ja palvelussa ei kohtaa edellä mainittujen kanssa. Siinä kun olis potentiaalia johonkin suuren suureen.
  Jos jotain hyvää pitää sanoa, niin ainakin viikonloppuiltapäivisin sinne on voinut mennä suuremmankin kakaralauman kanssa.

  VastaaPoista
 8. Kiva lukea lisää kokemuksia! Tuolle salaatille oli tehty jotain tässä välissä? Mitä siinä oli? Kun me kävimme niin salaatti oli pelkkiä vihreitä salaatinlehtiä ja sinappikastike.

  Meidänkään jokirapukeitto ei ollut tulinen, joten mitä lie sen kanssa käynyt..

  VastaaPoista
 9. Kiitos kommenteista. Pelkkää suitsutusta ei Kappeli näytä saavan keneltäkää. Jos tylyn rehellisesti sanoisi niin illan aikana olisi helposti voinut kuvitella olevansa Fransmannissa.

  Jenni: meillä salaatissa oli endiiviä, paprikaa, omenaa, saksanpähkinää ja sinappikastiketta. Kokeile toki ;)

  VastaaPoista
 10. Kovin oli samanlaisia kokemuksia meilläkin, mietin vielä postaanko edes. Meillä samissalaatti kuin sulla. Jennin ja Marin käyntiin verrattuna me ei saatu pekonia. Kalan paistopinnan puuttuminen oli ehkä kököintä.

  VastaaPoista
 11. Meiän salaatti oli sellanen pieneksi silputtu epämääräinen hakkelus... Juuri yritän kokemuksestamme blogata, ei kauheesti hyvää sanottavaa nimittäin ole.. Harmillista.

  VastaaPoista
 12. What's up mates, how is the whole thing, and what you wish for to say concerning this article, in my view its truly awesome for me.
  My weblog ; maroc

  VastaaPoista