maanantai 20. helmikuuta 2012

Hesarin korjattu porokeitto


Kun lukee Helsingin Sanomien porokeiton ohjetta, voisi äkkiväärästi ajatella, että kirjoittajalla on sattunut lapsonen ja ajatuskatko. Ainakin näin toivoisi, sillä eihän lihakeittoa, tai mitään muutakaan keittoa, voi niin tehdä. Niin, että keittää ensin ajan kanssa liemen, johon saa vaivalla uutettua kaikki herkulliset maut. Ja heittää se sitten pois ja tehdä keitto hanaveteen.

Alla onkin Hesarin ohjeesta korjattu versio, jossa keitto tehdään ihan oikeaan liemeen.

Olen tehnyt tämän tänä talvena pariin kertaan. Ensimmäisellä kerralla löysin lihat lihatiskistä, jossa sain valittua lihaisimmat palat päältä. Jälkimmäisellä kerralla ostin lihat pakasteena pussissa, jossa luun ja lihan suhde oli noin 85/15. Maku oli kyllä kohdillaan, muttei lihassa ollut paljoa syötävää. Kannataa siis katsoa millaisia paloja on ostamassa.


1,5 kg luullista poroa / lihaisia luita
noin 1,5 litraa vettä
laakerinlehti
1 sipuli
1/2 purjo

1 valkosipuli
2 porkkanaa
200 g palsternakkaa
1/2 kg kiinteämaltoisia perunoita
oliiviöljyä
pieni nippu silolehtipersiljaa
pari oksaa tuoretta timjamia
mustapippuria ja suolaa


Laita lihapalat uunipannulle ja paahda 200 asteisessa uunissa puolisen tuntia.

Kaada lihat ja laakerinlehti kattilaan ja lisää kylmää vettä niin paljon, että lihat peittyvät. Kuumenna kiehuvaksi ja kuori pois vaahto. Lisää suola.

Hauduta lihoja kannen alla miedolla lämmöllä pari tuntia, kunnes liha on pehmeää. Siivilöi liemi toiseen kattilaan ja ota lihat syrjään. Riivi lihat irti jäähtyneistä luista.

Kuori ja pilko sipulit, juurekset ja perunat. Kuumenna öljy padassa kuumaksi, kaada pilkotut ainekset ja pari teelusikallista suolaa pataan ja paahda muutama minuutti. Kaada joukkoon siivilöity keitinliemi ja keitä kunnes kasvikset ovat kypsiä.

Lisää lopuksi lihat ja leikatut yrtit. Mausta suolalla ja mustapippurilla maun mukaan.

2 kommenttia:

  1. Hesarin Ruokatorstai-kirjassa on kurpitsasosekeiton ohje, jossa yksi kohta kuuluu näin: "Poista laakerinlehti ja soseuta se."
    Pientä virhettä vissiin siinäkin..

    VastaaPoista
  2. Soseutettua laakerinlehteä! Haute Cousine! Menee heti kokeilulistalle...

    VastaaPoista