keskiviikko 29. helmikuuta 2012

Valkosuklaa-sahramijäätelöLukiessani Barrafina -keittokirjaa, bongasin hienon valkosuklaa-sahramijäätelön ohjeen. Harmittelin hetken, että on sydäntalvi enkä pääse kokeilemaan ohjetta moneen kuukauteen. Onneksi älysin, että ehkä sitä voisi murtaa kangistuneita kaavoja ja syödä jäätelöä muulloinkin kuin kesällä.


Ohjeessa kiellettiin käyttämästä enempää kuin kahdeksan sahramin luottia, jottei mausta tulisi liian hallitsevaa. Itse noudatin kiltisti käskyä, mutta näin jälkikäteen voin sanoa piut paut moiselle neuvolle. Käyttämäni sahramini oli tuoretta ja hyvälaatuista (eli ihan "oikeaa"), mutta pieni lisäys olisi tehnyt poikaa.

Varsinkin pienimmät syöjät ovat kovasti kiitelleet ja pyytäneet lisää. Kriittisin yleisö maistoi suklaassa vähän keinotekoisuutta, mikä olikin ihan oikea tuomio. Käytin Pandan valkosuklaata, mikä ei liene maailman eksklusiivisinta suklaata. Pitäydyttäköön siis laadussa tässäkin.


Koostumuksessa ei ollut juurikaan eroa teollisiin jäätelöihin verrattuna. Jotkut tekemäni jäätelöt ovat olleet rakenteeltaan vähän jäähilemäisiä, mutta tästä se puuttui kokonaan. Itsetehty jäätelö sen sijaan suli lämmetessään kaupan vastaavaa nopeammin juoksevaksi. Asiaa voisi tietysti korjata parilla stabilointiaineella, mutta ehkei sentään...

Aikaisempia jäätelöitä löytyy täältä, täältä ja täältä.


50 g sokeria
5 munankeltuaista
5 dl punaista maitoa
1,2 dl kermaa
8 sahramin luottia
250 g valkosuklaata pieneksi murennettuna

Vispaa munat ja sokeri kulhossa.

Lämmitä kattilassa varoen maito, kerma ja sahramit kunnes seos aavistuksen höyrähtää.

Sekoita maitokerma munasokeriseokseen (jos maito on liian kuumaa saat kivan makean munakokkelin).

Sekoita lopuksi joukkoon suklaa.

Jos omistat jäätelökoneen, niin tiedät minua paremmin miten jatkaa eteenpäin.

Jos et omista jäätelökonetta, laita jäätelöseos kulhossa pakastimeen (tai talvella ulos) ja sekoita pallovispilällä voimakkaasti vartin välein. Vaihda jäätymisen edetessä vispilä haarukkaan ja sekoita/raavi/riko jäätelöä sillä vartin välein kunnes jäätelö on kokonaan jäätynyt

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti