maanantai 5. maaliskuuta 2012

Uuniperunat goes leivinuuni


En voi sille mitään, että uuniperunat ja Matti Vanhanen elävät mielessäni symbioottisessa suhteessa: toista ajatellessa tulee ensimmäisenä mieleen juuri se toinen. Ensimmäinen assosiaatio uuniperunasta on Matti ja toisinpäin. En tiedä kertooko tämä enemmän entisestä pääministeristä vai uuniperunoista - vai ehkä kirjoittajasta. Tämä ohje ei Matille maistuisi, koska siinä on käytetty eksoottisia aineksia kuten sipulia ja juustoa. Harmi, koska perunat oli hurjan hyviä.

6 isoa uuniperunaa
3 vartta kevätsipulia
1 valkosipuli
pieni nippu silolehtipersiljaa
1 purkki ranskankermaa
100 g cheddaria
kunnon nokare voita
suolaa ja mustapippuria

Pese perunat (jos tykkäät syödä myös kuoret, kuten minä) ja laita vuokaan. Paista 200 asteisessa uunissa noin tunti tai kunnes perunat ovat kypsiä.

Yhdistä kulhossa pilkotut sipulit, persilja, ranskankerma, juusto ja voi.

Ota uunista kypsät perunat ja halkaise ne pitkttäin. Kaavi lusikalla perunoiden sisusta niin, että kuoret pysyvät kuitenkin kasassa. Muussaa lusikoimasi perunat sipuli-ranskankerma-juustoseokseen.

Täytä perunat valmistamallasi massalla ja paista uunissa vielä vartti tai kunnes päällinen alkaa saamaan väriä.

7 kommenttia:

 1. Mä oon niin suuri perunanystävä, ettei edes Vanhanen pystynyt tuhoamaan assosiaatiota herkusta. Kaiholla muistelen 80-lukua ja jenkki vaihto-oppilasvuottani. Suomessa ei tiedetty silloin vielä mitään ostoskeskuksista, meidän ostarimme oli nimeltään Fashion Square Mall ja siellä oli SE perunabaari, strutsinmunankokoiset perunat ja mä otin aina sen perusperustäytteen eli ham, cheese and onion. Taivas se oli hyvää!!!
  Peruna <3

  VastaaPoista
 2. Mulla on vähän sama homma asoosiaatiopuolella;) Itse asiassa vältän sanan uuniperuna käyttöä puolittain alitajuisesti :)

  VastaaPoista
 3. Ihanaa retroruokaa... näitä pitää kokeilla!

  VastaaPoista
 4. Mä en oikein myöskään osaa olla ajattelematta Mattia uuniperunoiden yhteydessä. Mutta mun mielikuvissa Mattipotut ovat sellaista oikein perinteistä mallia, folioon käärittyjä ja ristiviillotettuja. Joten noita herkkupottujasi voisin syödä ilman mielikuvia Matista. Eräs luennoitsija joskus yliopistolla mainitsi jotakin Matin isästä, Tatu Vanhasesta, ja kuvaili häntä termillä "näyttää vielä vähän enemmän tapetilta kuin poikansa". Siitä lähtien mieleeni tulevat aina sekä isä että poika Vanhanen, kun näen jonkun oikein sellaisen kellastuneen vanhan tapettiseinän.

  VastaaPoista
 5. Hauskaa, että muillakin on syntynyt Matista ja perunoista näin vahva assosiaatiopari. Mäkin yritin kirjoittaessa keksiä sopivaa synonyymiä, jolla olisi voinut korvata uuniperuna-sanan, mutten vaan keksinyt...

  VastaaPoista
 6. Onpas ihanat potut.En itse syö perunaa(paitsi uusia sellaisia..) mutta tuo olisi kiva ,jos tulee vieraita. Hassu assosiaatio Vanhaseen;D

  VastaaPoista
 7. Yaelian: ilmeisesti ex-pääministerimme edesottamuksista ja ruokailutottumuksista ei pari vuotta sitten kirjoitettu Suomen ulkopuolella. Hyvä niin!

  VastaaPoista