keskiviikko 2. toukokuuta 2012

Karamellisoidut sipulit


Kevään aikana olemme tehneet useamman kerran hodareita, jotka on huomattu erinomaiseksi ulkona valmistettavaksi koko perheen pikaruoaksi. Lasten suosio on taattu (nakki, sämpylä ja ketsuppi) ja aikuiset saavat toteuttaa itseään ja käyttää mielikuvitusta täytteissä.

Perinteisesti hodarin täytteenä käytetään paahdettu sipulia - eli sitä kuivaa ja hampaissa rouskuvaa rouhetta. Minä olen tykästynyt lisäämään karamellisoitua sipulia. Toimii hyvin rapeaksi grillatun sämpylän kanssa; yhtälailla minkä tahansa paistetun tai grillatun lihan kanssa.


6-8 sipulia
2-3 rkl oliiviöljyä
vettä tai viiniä
suolaa


Kuori ja halkaise sipulit ja leikkaa pari millimetrin paksuisiksi suikalieksi (ihan ohuista siivuista tulee muusia). Kuumenna öljy pannussa tai kasarissa. Lisää sipulit ja paista miedolla lämmöllä 20-30 minuuttia kunnes väri on muuttunut kullanruskeaksi. Mausta lopuksi ripauksella suolaa.

Sipuleita kannattaa sekoittaa paiston aikana maltillisesti: jatkuvasti sekoittamalla sipulit eivät karanmellisoidu lainkaan ja kokonaan sekoittamatta tietysti palavat pohjaan. Jos sipulit meinaavat kuivua tai palaa kiinni, voi pannulle heittää tilkan nestettä.

5 kommenttia:

 1. Olen viimeksi syönyt hodaria Kööpenhaminan tivolissa vuonna 1983. Se oli tietysti täytetty pölsellä, Tanskassa kun oltiin.

  Nyt mietin voisiko hodarista tehdä jonkun gourmet-version. Minkälainen se olisi? Any ideas?

  VastaaPoista
 2. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Aika hyvän version postasin tuohon päälle.

  VastaaPoista
 4. Hei! Miten tasta sipulista tulee karamellisoitua? Tarkoitan etta ohje ylhaalla on tavallinen paistettu sipuli?! vai enko ymmarra reseptia oikein? Kiitos Jasu!

  VastaaPoista
 5. Anonyymi: kiitos kommentista. Tiedän, että kirjoittamani ohjeet ei ole kovin aukottomia ja yksiselitteisiä... mutta kun ei jaksa kirjoitella pitkästi.

  Oikeastaan sipuleita ei tässä paisteta vaan kuullotetaan/haudutetaan pitkään. Sipuleita paistaessa (kuten termin käsitän) pannu on todella kuuma ja sipulit ruskistuavat parissa minuutissa ja palavat osin hyvinkin mustaksi. Eli siis saavat paistopinnan.

  Tässä taas sipuleita haudutellaan pitkään ja niiden oma sokeri (tms. en tunne niin tarkkaan kemiaa) puskee sipulista ulos ja karamellisoituu lämmössä. Eli käy sama kuin jos kattilassa lämmittää sokeria. Tulee toffeeta ;)

  VastaaPoista