sunnuntai 16. syyskuuta 2012

Omenapiirakkaa ja sunnuntaiajelua


Sunnuntaisella maakuntamatkalla kävimme ostamassa lapsille kirpparilta kumpparit, kyläleipomosta pullaa ja keräsimme valmiiksi poimittuja omenoita.

Suuntasimme auton pohjoiseen kohti metsän keskellä sijaitsevaan Jontten kyläkauppaan, josta toisinaan haemme lähiruokaa, kuten raaseporilaista makkaraa, siuntiolaista agnus-härkää ja veikkolalaista juustoa. Kauppa vie ajassa suoraan 80-luvun alkuun silloisten T-kauppojen tunnelmaan. Kaupan tuoksu on sama, hyllyjen välit yhtä ahtaat kuin lapsuuteni Siltiksessä. Valikoima on vähintäänkin erikoinen, positiivisessa mielessä.

Kaupan vieressä on Lapinkylän leipomo, josta haimme mukaan rommirusina- ja omenakanelipullia. Paikan palvelu ei kylmäkiskoisuudessaan yllä ihan tuotteiden tasolle. Poikkeamisen arvoinen paikka silti, jos olet lähistöllä.

Paluumatkalla nappasimme tien vierestä omenamaistiaisia evääksi ja piirakkaan.Tässä pikakonsti kotimaisten omenoiden runsaan sadon aiheuttamaan hämmennykseen ja huonoon omatuntoon. Omenapiirakka 10 minuutissa (+ paisto 30 min.):

100 g voita
3/4 dl sokeria
1 muna
1 dl grahamjauhoja
1,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna ja keskenään sekoitetut jauhot ja leivinjauhe. Sekoita taikina tasaiseksi.

Paista pohjaa 200 asteessa 5 minuuttia. Lohko päälle seitsemän pientä, hapanta omenaa kuorineen, ripottele pinnalle ruokosokeria ja kanelia ja paista vielä 25 minuuttia.

Koska vaimo, joka ei leivo, leipoi tämän silti ja vieläpä useampana päivänä peräkkäin, sopii ohje ihan kaikille. Ja joka kerta menee niin kuin Strömsössä.

1 kommentti: