sunnuntai 10. maaliskuuta 2013

Manchego ja membrillo


Se, että ei jaksa tehdä ruokaa ei onneksi tarkoita, etteikö voisi syödä hyvin. Enkä tarkoita ravintolassa käymistä, jota sitäkin pitäisi tehdä paljon nykyistä useammin. Hyvät perusraaka-aineet pelastavat tilanteessa, kun ei nyt vaan keksi mitään ruokaa, eikä varsinkaan jaksaisi mitään kummoista valmistaa. Tuore leipä, pala hyvää juustoa, hilloa, ehkä lasillinen viiniä. Yksinkertaisia ja maukkaita asioita, joilla ei tarvitse konstailla. Sunnuntain pelastaja.

Enpä tiedä, mitä neuvolassa tykättäisiin välipalasta, jossa salin lattialla maistellaan manchegoa ja membrilloa. Lapset kyllä tykkäsivät molemmista.

Manchegon ja membrillon eli kvittenhillon yhdistelmä on klassikko, jota on tullut pariinkin kertaan syötyä tapaksena Espanjassa. Harmikseni en ole membrilloa juurikaan löytänyt Suomesta, joten se on Lontoon-matkojen vakiotuliainen. Luksuksena olin saanut Kivistön Marilta hänen tekemäänsä kvittenhilloa, jota maistelimme perinteisen espanjalaisen kanssa. Kun seitsemänkymmentä senttiä lunta on kohta sulanut, nähdään, miten omat kvittenimme ovat selvinneet. Ehkä jonakin syksynä vielä saamme keitettyä niistä omaa hilloa.

13 kommenttia:

 1. Kvittenihillo on hyvää:) Täällä kvittenillä on lyhyt aika ja vielä on hillon tekeminen kotona tekemättä,mutta muualla olen maistanut.Ja Manchegon kanssa tosiaankin taivaallisen hyvää:)Mutta enemmän pidän sellaisesta marmelaadin tapaisesta membrillosta,jota voi syödä vaikka palasina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se leikattava marmeladi on kyllä myös hyvää ja ehkä vielä "oikeampaa". Musta se vaan on aina myynnissä "tuoretuotteena" eli kuljetuksen ja säilytyksen kannalta vähän hankalampi ostaa.

   Poista
 2. aina kun näen sanan membrillo, mulla tulee aivot mieleen!
  Loistava setti silti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivot mieleen? Eikös se mieli vähän niin kuin ole aivoissa? Erikoinen mielleyhtymä jokatapauksessa ;)

   Poista
  2. luultavasti mielleyhtymä on jotenkin kielitietellisen sekava;membrillo kuulostaa espanjalaiselta versiolta membrane:sta onhan sitä "membrane"a kai aivoissakin ja kun loppuosa kuulostaa lausuttuna aivoilta, nii helpostikko tälläänen yksinkertaanen mielleyhtymän saa :)

   Poista
 3. Oi kyllä, juustot ja hillot, vähän leikkeleitä, hyvää leipää, keksejä, jotain kasviksen tapaista, oliiveja...
  Ja kuka neuvolasta välittää ? Minusta ainakin myös makuihin ja ruoasta nauttimiseen oppiminen on vähintään yhtä tärkeää kuin ravintoarvot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kyllä samaa mieltä. Täytyyhän lapsille yrittää opettaa, ettei syöminen ole vain pakollista vatsan täyttämistä.

   Poista
 4. mistä se niitä kvitteneitä oli saanut?? ei kai mistään suomesta vaan?? olen etsinyt pitkään ja hartaasi muttei ole löytynyt...ihanaa sekä kvittenhillo että se membrillo sosetahnahyytelömarmeladi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kvittenit taisi olla peräisin Käpylän Mustapekasta. Sitä en kyllä tiedä mistä ne alun perin olivat kotoisin.

   Poista
  2. Joulun jälkeen oli kvitteneitä myynnissä täällä pk-seudulla Mustapekassa ja Stockmannilla. Harvoin niihin kyllä törmää.

   Poista
 5. :) erinomainen yhdistelmä, kiva että maistui!

  VastaaPoista
 6. Hei Jasu, ihan vaan tassa pikaisesti kirjoittelen kun juuri kokkailtiin Phaidonin uudesta kirjasta The Lebanese Kitchen (Salma Hage) ja ajattelin etta tama olis varmasti teikalaisen mieleen. Yksi sana: HANKI! Ellet siis ole jo viela hankkinut. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Tuo ei ole itselleni tuttu kirja, joten uskon sua ja pistän hankintalistalle.

   Poista