tiistai 5. maaliskuuta 2013

Vorschmack


Jokin aika sitten syödessäni vorschmackia Savoyssa tajusin, etten ole koskaan tehnyt sitä itse. Asia korjaantui, kun sain työkaveriltani ohjeen, jonka hän oli napannut jostakin lehdestä. Kuulemma ohjeen pitäisi olla alun perin itse Eero Mäkelän.

Ohje on huomattavan iso, vaikka ruoka tiivistyykin valmistuksessa. Itse tein ohjeen puolellatoista kilolla lihaa, ja neljästään saimme syötyä annoksesta juuri ja juuri puolet. Joissakin ohjeissa sipulit kypsennetään lihojen kanssa ennen jauhamista, mutta tässä ne jauhettiin raakoina ja se toimi mielestäni oikein hyvin. Tomaattipyre ilmeisesti toimii lähinnä väriaineena, joten sen voi halutessaan jättää poiskin.

Ohjeen uunilämpö haudutuksessa vaikuttaa näppituntumalla aika korkealta varsinkin, kun aika on pitkä. Haudutin itse vorschmackia leivinuunissa, jonka lämpötilat eivät ole ihan niin asteen päälle. Kannattaa joka tapauksessa tarkkailla kypsymistä sekä varoa liikaa kuivumista.


2 kg luullista lampaan lihaa (lapaa)
4-6 sillifilettä
50 g anjovista (pieni purkki)
5 sipulia
5 valkosipulinkynttä
vähäsuolaista lihalientä (noin litra)

(pari rkl tomaattipyrettä)
valkopippuria


Pilko lampaat isoiksi paloiksi ja kypsennä uunissa 200 asteessa kauniin ruskeiksi ja kypsiksi. Anna jäähtyä ja siivoa liha luista sekä mahdollisista kalvoista.

Aja lihat, sipulit, valkosipulit, sillit ja anjovikset lihamyllyssä karkeaksi massaksi. Sekoita uunivuoassa massaan valkopippuri ja tomaattipyre sekä lihalientä niin paljon, että koostumus on muistuttaa löysää puuroa.

Hauduta 180-asteisessa uunissa 3-4 tuntia, välillä sekoittaen. Lisää tarvittaessa lihalientä tai peitä vuoka kevyesti foliolla. Lopputuloksen pitäisi olla tiivistä ja kuivan kosteaa.

6 kommenttia:

 1. Mannerheimin lemppari. Ei paskempaa munkaan mielestä :) näin hyvällä respalla en olekaan maistanut!

  VastaaPoista
 2. mä tässä just viime perjantaina söin samaista vorschmackia tammerissa samaisen savoynreseptin mukaan. voschmackhan valmistettiin alkuperin uusiokäyttämällä tähteeksi jäänyttä lihaa ja se savoyn resepti eriää siitä marskin oman keittäjän käsialaa olevasta (joka mulla vielä toistaiseksi on jemmassa)

  VastaaPoista
 3. Tätä lukiessa tajusin etten minäkään ole vorschmackia koskaan tehnyt itse vaikka siitä todella kovasti pidänkin. Käytitkö meikäläisiä (Abban) anjoviksia vai niitä etelän sardelleja joita myös anjoviksiksi joskus kutsutaan?

  VastaaPoista
 4. Anjoviksina käytin tässä ihan Pirkka-anjoviksia. En kyllä katsonut missä ne olivat uineet ;)

  Yllättävän vähä lopullisessa ruoassa kala maistuu. Jotenkin enemmänkin syventävät lampaan omaa makua.

  VastaaPoista