torstai 4. huhtikuuta 2013

Vaihteeksi burgeria


En ole aiemmin tullut ajatelleeksi, että suomalaisesta naudanlihasta lähes kaikki (90%) syntyy maitotilojen sivutuotteena. Eli naudat ovat ensisijaisesti maidontuottajia ja tämän tehtävän suoritettuaan päätyvät lihana lautaselle. Ja pääasiassa jauhelihana, koska niin kansa haluaa lihansa ostaa. Nämä selvisivät Tammisen bloggareille järjestämässä illassa, jossa keskustelimme rotukarjasta, joka muodostaa kasvatettavista naudoista jäljelle jäävän 10%.

Nämä lihakarjat, kuten Agnus, Limousin ja Hereford, on tarkoitettu tuottamaan mahdollisimman laadukasta lihaa - ei maitoa. Rotukarjan lihaa pidetään mureana, mehukkaana ja hyvin marmoroituna. Asiassa on varmasti perää, koska myös korkean profiilin keittiömestari puhuu rotukarjan puolesta. Toisaalta bongasin saman miehen juuri Lidlin televisiomainoksesta, joten suosittelen ottamaan asiasta henkilökohtaisesti selvää.

Me teimme kotona rotukarjan jauhelihasta burgereita sekoittamalla jauhelihaan ainoastaan teelusikallisen suolaa ja pari kierrosta mustapippuria. Eikä pihvi tosiaankaan muuta kaivannut. Muuten hampurilainen rakentui  grillatusta campaillou-viipaleesta, dijonilla maustetusta majoneesista, sipulista, suolakurkusta, vuonankaalista ja vanhasta goudasta.

Ihan parhaat perunat syntyivät Hawksmoorin ohjeella, joka löytyy kätevästi täältä.

10 kommenttia:

 1. Jukka muuten kävi Lontoon reissullaan joskus ajat sitten Hawksmoorissa toiveissaan nämä potut. Mies oppi, että näitä rafloja on ympäri Lontoota ja juuri tässä ei ankkarasvaisia perunoita saanut. Kyllä se kirosi. Eikä pihvikään mitään ylistyssanoja miehessä aikaan saanut.

  Mutta nämä potut ovat kyllä hyviä, kotonatehtynä!

  Sivistit minua Campailloun verran. Veikkaus olisi vienyt juusto-puolelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sivistäminen on iloni!

   Kiva, kun jaoit Jukan kokemuksen Hawksmoorista. Se on ollut mulla pitkään käytävien paikkojen listalla, mutta ehkä sinne ei nyt olekaan ihan pakko päästä.

   Poista
 2. Mäkin ihmettelin, että kahtako juustoa se ny lykkää siihen...
  Meillä muuten ehdottomasti kokeillaan nämä perunat viikonloppuna, kun on sitä ankanrasvaakin pekingin ankasta. Olen vain paistellut siinä paistinperunoita, mutta kokeillaan nouseeko taso :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kyllä kokeilla! Hyvä tapa uusiokäyttää ankasta lähtenyt rasva.

   Poista
 3. Meillä on iät ja ajat aina laitettu ankanrasva talteen (ja hanhen silloin harvoin kun sitä on) juuri perunoita varten. Mitään muuta keinoa en ole löytänyt saadakseni yhtä rapeat ja maukkaat lohkoperunat...

  Kotona tehdyt hampparit ovat aina ihan parhaita !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kotona tosiaan saa parhaat hampparitkin.

   Onko sulla jotain muuten jotakin muuta käyttöä hanhen- ja ankanrasvalle, eli parantaisiko se jotakin muutakin ruokaa samallalailla?

   Poista
 4. Pistänpä minäkin keittolistoilleni nuo potut. Raijattiin pääsiäisenä Ranskasta purkillinen ankanrasvaa, kun oli niin sopivan hintaista. Siinähän sitten jäätiin kiinni Genevessä lentokentän turvatarkastukseen, kun olin huolella pakannut rasvan miehen käsimatkatavaroihin. Tarkastusmies oli onneksemme ranskalainen, ja siten ymmärsi, millaisissa asioissa kannattaa joustaa: kohautti vain hartioita, iski silmää ja käski jatkossa olla huolellisempi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella mukava virkailija ja tarina! Itse toin kerran englannista tuliaisena melkein kaksi kiloa hanhenrasvaa. Onneksi tajusin laittaa ruumaan ;)

   Poista
 5.  no tietenkin sen itsestään selvä confit de canard sekä possunrillettes .
  mutta palatakseni siihen lihaan, vanhemmassa eläimessä vaikkakin lypsykarjassa on jo sitä lihan marmoroitumista enemmän kuin nuoressa karjassa oli se sitten rotukarjaa, joten ei se välttämättä ole huonoa se lypsylehmäkään. ja hyvä ettei haaskaan mene...tästä syystä meillä syödään kiliä jotta sitä kutunmaitoa ja juustoa saadaan pöytään, ei niitäkään pois panna vaan annetaan kasvaaa kesän ja pannaan lihoiksi vasta sysksyllä, ja hyvää on!

  VastaaPoista
 6. Me törmättiin viikonloppuna Sokkarilla tähän: http://www.mustasonni.fi/index.html ja ostettiin heti sekä vasikan sisäfilettä että maksaa. Oli kyllä ihan toisenlaista vasikkaa, kun mihin on tottunut: tummaa ja mureaa. Itse rankkaan kyyttövasikan tuon edelle, mutta parempi puolisko on vielä kahden vaiheilla :-)

  VastaaPoista