keskiviikko 1. toukokuuta 2013

Ensimmäinen sima


Vanhaksi piti elää ennen kuin tuli tehtyä itse simaa. Hassua sikäli, koska lapsuudessa kotona sitä tehtiin aina vapuksi ämpärikaupalla. Oman siman valmistukseen vaikutti ehkä omat lapset (pitää tarjota aitoja asioita ja perinteitä, joita muistella aikuisena), vaikka kumpikaan ei lopputuloksesta tykännyt tippaakaan. Kuten eivät pidä mistään muustakaan poreilevasta. Eipa haitannut, koska sima on maistunut aikuisille hyvin.

Googletin simaohjeita ja löysin Kokki Kolmosen sivuilta Mummon simaohjeen vuodelta 1948. Sitähän piti ehdottomasti kokeilla. Ohjeen humalaa ei meiltä löytynyt (pistä kasvamaan!), joten korvasin sen yhdellä limen mehulla ja kuorella. Lopputulos oli varsin aidon kotisiman makuinen. Eli sen siman, jota lapsena joi.

Kokki Kolmosen sivun alareunasta löytyy myös Ukin simaohje, jossa käytetään enemmän sokeria ja annetaan käydä pidempään. Ei tarvinne olla kummoinen keittiökemisti päätelläkseen mikä Mummon ja Ukin siman perimmäinen ero on.

Hauskaa vappua!

10 kommenttia:

 1. Täällä mentiin samalla ohjeella :) mutsi suositeli samaa ohjetta. Tosin humala korvattiin palalla inkivääriä ja sitruunalla ja kuorella.

  Ens vuonna mennään samalka ohjeella.

  Hyvää vappua teille!

  VastaaPoista
 2. Hauska sattuma! Inkivääri toimii simassa varmasti myös hyvin. Hyvää vappua sulle!

  VastaaPoista
 3. Tänä vuonna Vapun vietto jää minulta välistä työmatkan takia...eniten kaipaan juuri kotona tehtyä simaa, mamman lihapullia ja perunasalaattia. No ensi vuonna sitten...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä perunasalaatti kuuluu vappuun ehdottomasti. Ja niin kuuluu myös uuteen vuoteen.

   Poista
 4. Hauskaa vappua vaikka se onkin tätä kirjoittaessa melkein ohi.Täällä vappu näkyi nyt iltapäivällä työväen kulkueena,joka sotki koko liikenteen:(
  Ihana simakuva!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ja kiitos sivistyksestä! Jotenkin olen mieltänyt vapun aina aika suomalaiseksi tai pohjoismaiseksi juhlaksi, mutta osataan sitä näemmä muuallakin.

   Poista
 5. Meillä tehtiin perussimaa mutta kokeiltiin myös oman maan raparpereista tehä raparperisimaa...pari päivää ja nähään mitä siitä tullee. Ihanaa viikkoa teille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa hyvältä! Mutta eihän teillä kai vielä voi olla uuden sadon raparperia, eihän?

   Poista
 6. Heh, minä olen todennäköisesti vielä sinuakin vanhempi enkä ole vieläkään tehnyt simaa. Tänä vuonna oli kyllä suunnitelmissa, mutta... miten aika voikaan mennä niin nopeasti, että vappuaatto yllättää sitruunoiden ollessa vielä kokonaisina...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah :) Kyllä se vappu tulee ensi vuonnakin. Tai oikeastihan simaa voisi tehdä ihan milloin vaan. Oikein hyvä kesäjuoma!

   Poista