keskiviikko 29. toukokuuta 2013

Kuhaceviche


Klassikko ja helppo kesän ruoka, jota ei tulisi mieleenkään tehdä talven pakkasilla. Keveytensä puolesta toimii hyvin esimerkiksi alkuruokana ennen grillattua lihaa.

Ohjeista riippuen cevichen marinointiaika vaihtelee muutamista minuuteista puoleen päivään. Itse tarjosin tuon  noin vartin marinointiajalla, jolloin kalat ehtivät imeä happoa itseensä, mutta eivät merkittävästi alkaneet kypsymään. Tällöin kalat myös näyttivät mukavan läpikuultavan raaoilta. Söimme chevichen loput illalla noin kahdeksan tuntia valmistuksesta, jolloin kuhat olivat jo huomattavan kypsiä. Itse kannatan siis nopeaa marinoimista.

Sanomattakin on selvää, että kun kala nautitaan lähes raakana, on sen oltava ehdottoman tuoretta. Suosittelen haistamaan kalaa tiskillä, jos on pienintäkään epäilystä myyjän sanasta.


250 g fileoitua kuhaa
pieni purkki jokiravunpyrstöjä
pieni punasipuli
tuore punainen chili
4 limeä
tuoretta korianteria
suolaa

Poista kuhasta mahdolliset ruodot ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi. Valuta jokiravunpyrstöt ja laita kuhan kanssa samaan kulhoon. Lisää joukkoon pilkottu punasipuli ja chili. Purista joukkoon neljän limen mehu ja ripaus suolaa. Sekoita ja anna marinoitua haluamasi aika. Viimeirtele korianterilla ennen tarjoilua.

9 kommenttia:

 1. Cheviche on niin hyvää ja kuhakin sellainen hyvä kala joka takuulla sopii loistavasti tuohon.Ja tuo sinun cevichesi on vielä astetta parempi kun laitoit siihen jokirapuja;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rapuhan ei perinteiseen mitenkään taida kuulua alkuperäiseen ohjeeseen, mutta sopii tuohon kyllä hyvin.

   Poista
 2. En ole ikinä valmistanut chevicheä itse. Joskus näin telsussa, kun joku naikkonen jossain ohjelmassa teki siika chevicheä. En kirjoittanut ohjetta muistiin.

  Mitäs luulet, toimisiko tämä ohje siialla? Niitä meillä kalastellaan paljon kesätalolla (tuoreus taattu, heheh) ja voisin ilahduttaa isääni tällä ohjeella heinäkuussa, kun suuntaan taas Ahvenanmaalle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toimisi varmasti! Mikä tahansa valkoinen kala sopisi tuohon.

   Poista
  2. Siika on varmaan se yleisin ceviche kala tääläpäin,mutta ite kallistun myös enemmän kuhan puoleen. Ja marinoin n.10min. Oot oikeessa,mahti alkuruoka ennen tuhtia grillimättöä. Toimii!

   Poista
 3. Muutama sana lapamadosta?

  VastaaPoista
 4. niin tai sitten varotoimena käyttää kala siellä pakastimessa, jolloin se valitettavasti ei enään ole "tuoretta" mutta tuoreen kaltaista...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos muistutuksesta! Olisin hyvännyt automaattisesti järvikalan, jos olisi raakana tarkoitus syödä.

   Poista