perjantai 28. kesäkuuta 2013

Marinoitu kuha


Kun edellisessä ohjeessa unohdin mainita, niin sanotaan se nyt heti: jos käytät sisävesistä pyydettyä kalaa raakana, niin käytä kala pakkasen kautta lapamatovaaran takia. En tiedä miten suuri riski tuo nykyaikana on, mutta parempi tietysti on käyttää tuoretta merestä pyydettyä kuhaa.


1 dl vettä
1 dl valkoviiniä
6 mustapippuria kokonaisena
1/2 tähtianis
1 laakerinlehti
1/2 limen kuori ja mehu
1 tl suolaa
1 tl sokeria

2 pientä kuhafilettä
ruohosipulia, soijaa ja suolankukkaa viimeistelyyn

Laita kaikki ainekset kuhaa lukuunottamatta kattilaan ja kiehauta. Kaada liemi fileiden päälle ja siirrä maustumaan jääkaappiin. Marinointiaika voi olla mitä tahansa puolesta tunnista puoleen vuorokauteen. Leikkaa kalasta ohuita siivuja ja tarjoa soijan ja ruohosipulin kanssa.

12 kommenttia:

 1. Kai tos joku teoreettinen mahdollisuus on,siis lapamato jutus. Ite kyl iloisin mielin napostelen kuhani oli se järvestä tai merestä. Kiva,raikas ohje kuhalle,taas!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänx! Oma suppea tietämykseni on: merikala raakana OK, sisävesikala raakana NO! Pitäisi varmaan päivittäävähän tietoja...

   Poista
 2. Eli siis niinkö inkokt kuha. Me ollaan inkoktattu nieriää ja silakkaa: http://puutarhajahella.blogspot.fi/2013/03/inkokt-silakka.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän niin kun noin. Tein tänään samalla lailla silakoita, paitsi savustin lopuksi. Oli aika herkkua!

   Poista
 3. Ainoa lapamato johon olen törmännyt peratessa oli kalassa joka nousi merestä. Suomenlahti on sen verran vähäsuolainen, että se ei näytä estävän lapamatojen kasvua, ainakaan murtovesialueilla. Eli jos haluaa oikeasti minimoida riskin, käyttäisin kalan pakkasen kautta ihan riippumatta kalastuspaikasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Sulka, kommentista! Itse en ole ikinä tavannut lapamatoa. Lapamadon mahdolisuus merikalassa on ihan uusi tieto. Voi kyllä olla, että syön kalani raakana tästä eteenpäin anyway...

   Poista
 4. Herkullisen näköistä.Olen joskus miettinyt pitäiskö norjalaiata lohta käyttää pakastimessa ennen graavausta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onko teilläkkin tarjolla norjalaista lohta? Itselleni ei ole tosiaan tullut mieleen pakastaa norjalaista lohtA.

   Poista
 5. En minä ainakaan lähtisi lohta pakastamaan... Kalan rakenne ja maku kärsii siitä.
  Lapamadosta en sano mitään, mutta vierestä olen seurannut, kun puoliso on poistanut raa'asta kalasta (makrillista, anjoviksesta...) loisia. Harvoin niitä on, mutta ne näkyvät selvästi ja saa pois veitsellä tai pinseteillä. Sen jälkeen kala on ollut syötävää (ja hyvää!).

  Marinoitu kuha kuulostaa herkulliselta!

  VastaaPoista
 6. Kuulostaa ihanan raikkaalle! Kuha on hieno kala.

  VastaaPoista
 7. ei ole kuin vuosi pari takaperin kun järviahven kuhisi juuri niitä lapamatoja! arvatkaa oliko ihku tunne kun on perkaamassa paljain käsin juuri sitä kalaa...tässä linkki kirjoitukseen jossa selitin sitä kalajuttua.
  Raaka kala pakastettava

  VastaaPoista
 8. D'oh! Jotenkin musta tuntuu, että (vaikka miten äijä kuvittelen olevanikin) jos kalastani löytyisi lapamato tai loisia, niin varmasti jäisi kala valmistamatta...

  VastaaPoista