maanantai 24. helmikuuta 2014

Prässättyä kauriin vasaa


On monia syitä olla hyvissä väleissä naapureiden kanssa. Tietysti siksi, ettei milloinkaan tiedä, milloin tarvitsee apua, ja myös siksi, että hyvältä naapurilta saattaa äkkiarvaamatta saada 200 kiloa heinää ja pari kiloa kauriin vasaa.

Kauris päätyi prässin kautta lautaselle seuranaan polentaa, paahdettuja palsternakkoja ja rosmariinisipulihilloa. Prässätyn lihan ohjeita löytyy monenlaisia, mutta valmistin tuon niin yksinkertaisesti kuin mahdollista, jotta kauris maistuisi juuri itseltään. Ja miten hyvältä se maistuikaan!

Lihaa paahdettaessa lientä tuli yhteensä puolisentoista desiä, jonka käytin puoliksi kastikkeeseen ja puoliksi polentan keitinveteen.


1 1/2 kg kaurista; lihaisia luita (kypsää lihaa noin 100 g per syöjä)
suolaa
voita paistamiseen

Laita lihat uunivuokaan ja peitä tiiviisti foliolla. Paista noin 90-100 -asteisessa uunissa kuudesta kahdeksaan tuntia, kunnes liha irtoaa luista ravistamalla.

Riivi liha pieniksi säikeiksi sormin tai kahdella haarukalla. Mausta suolalla.

Vuoraa pieni vuoka tai kattila tuorekelmulla ja painele liha siihen tiiviiksi kakuksi. Käännä kelmu lihan päälle ja aseta paino (kivimortteli tms.) lihan päälle. Anna lihan painua ja tekeytyä yön yli jääkaapissa.

Leikkaa lihasta terävällä veitsellä sopivat annospalat ja paista pannulla rapeat pinnat.

4 kommenttia:

 1. Meidänpä naapurilta saa pakokaasua. Ja tupakansavua.
  Miten tehdään rosmariini-sipulihillo? Miten saa polentasta hyvää?
  Ekaan kuvaan sait näköjään moilashyvää taustalle ;-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Höh. Pitäisikö sun vaihtaa naapuria?

   Rosmarinihillon ohje tullee myöhemmin kun teen uudestaan ja vähän säädän, mutta yksinkertaisuudessaan sipulia, valkosipulia, rosmariinia ja hillosokeria.

   Polentasta tuli oikeasti aika hyvää kun käytti tuota lihalientä. Ja voita tietysti.

   Vai moilashyvää! Oikein kyllä tunnistit ;)

   Poista
 2. Meinasin just ruinata samaa kuin Ulla, sipuli-rosmariini-hillo kuulostaa mahtavalta! Kuten koko annos, olisin onnellinen, jos tuollaista saisi ravintolassa eteensä. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Tuo oli, Riitta, ehkä parasta mitä voi sanoa ;)

   Poista