sunnuntai 2. marraskuuta 2014

Currykanakeitto ja kuivattua palsternakkaa


Kana ja curry ovat lapsuuteni erottamaton makupari. Eikä siis suinkaan curry thaimaalaisen ruokalajin merkityksessä vaan kahdeksankymmenluvun hittimausteena: kaiken keltaiseksi värjäävänä kuivana mausteseoksena, johon liittyy paitsi paljon makumuistoja, myös yksi varhaisia gastronomisia oivalluksia. Siis se, että curry ei olekaan yksi mauste kuten, kaneli ja pippuri, vaan sekoitus useista eri mausteista. Tieto siitä, ettei missään kasvakaan curry-puuta heilutti kahdeksanvuotiaan maailmankuvaa ehkä enemmän kuin mikään muu sihen mennessä. (Toinen varhainen herääminen oli miettiä, miten Shell HelmiSimpukoiden eri leikkeet oikeasti eroavat toisistaan. Siitä joskus myöhemin lisää).

Lapsuuden curry-kana oli kokonainen broileri, joka oli otettu pakastimesta sulamaan edellisenä iltana ja se valmistettiin sunnuntaina pyörivässä pöytägrillissä, jota harmittavasti ei enää ole. En muista grilliä ikinä käytetyn mihinkään muuhun, mikä osaltaan selittänee grillin katoamisen keittiöstä. Paitsi maut ja tuoksut, mielessäni on vahvasti se, että grillattu broileri oli yksi niistä ruoista, joiden tekemiseen myös isäni osallistui. Siis valeleli lihaa grillin pohjalle tippuneella mausteisella rasvalla.

Kun pöytägrilliä ei ole, yhdistin kanan ja curryn keitossa. Kana oli omia kesäkanojamme, joten keittoaika on sen mukainen eli pitkä. Laji kun on keskittynyt munintaan lihankasvatuksen sijasta.  

Kuivattu palsternakka oli todella hyvä keksintö ja syntyi niin helposti, ettei sille voi tehdä omaa postausta. Ajatus lähti siitä, miten eri tavoin leivinuunin mietoa ja pitkää lämpöä voisi hyödyntää:

Kuori palsternakka ja raasta hienoksi tasaisesti suoraan leivinpaperin päälle. Microplane toimii tässä hyvin. Roiski päälle hiukan oliiviöljyä. Kuivaa  noin 125-asteisessa uunissa, kunnes palsternakat ruskettuvat ja ovat rapisevan kuivia.


LIEMI

1 kana
2 sipulia
1 valkosipulinkynsi
pieni pala inkivääriä
1 tl kokonaisia mustapippureita
1 rkl korianterinsiemeniä
2 tl kokonaisia kardemummoja
pieni kanelitanko
2 l vettä


KEITTO

1/2 - 1 kg perunoita
3 rkl voita
2-3 sipulia
pieni purjo
pieni nippu silolehtipersilaa
2 rkl jauhettua currya
2 dl kookoskermaa
suolaa
korianteria
tuoretta chilliä
kuivattua palsternakkaa


Pilko sipuli, valkosipuli ja inkivääri. Laita kaikki liemen ainekset kattilaan ja kiehauta. Lusikoi pinnalle muodostuva rapa pois. Keitä hiljakseen kansi raollaan kolmisen tuntia, kunnes liha on kypsää. Siivilöi liemi talteen ja riivi lihat luista.

Kuori liemen kiehuessa perunat ja pilko kuutioiksi. Kuumenna paistinpannulla puolet voista ja paista perunoita hetki. Laita syrjään.

Kuumenna loput voista tyhjällä pannulla ja lisää suikaloidut sipulit, purjo ja silolehtipersilja sekä curry. Kuullota viitisen minuuttia, kunnes sipuli pehmenee.

Keitä perunat kypsiksi liemessä  ja lisää kuullotetut sipulit sekä riivitty kana. Sekoita joukkoon kookoskerma ja kuumenna. Mausta lopuksi suolalla, korianterilla sekä halutessasi chilillä ja kuivatulla palsternakalla.

12 kommenttia:

  1. Jasu...mun vanhemmilla on vielä sveitsin peruja 70 luvulta pyörivä 2 kanan pöytägrilli. Ollaan puhuttu varmaan 10 vuotta että pitäis ottaa se naftaliinista, ne kanat olivat ainakin muistoissamme aivan parhaita... ja curryllähän ne oli maustettu...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin pitää kaivaa naftaliinista, jos kerran on tallessa. Ja vielä kahden kanan! Googletin nopeasti, mutten löytänyt mistään tuollaista pyörivä retrogrilliä. Täytynee pitää silmät auki kirppareilla tuonkin suhteen...

      Poista
  2. Höh, miksei sitä ole ikinä tajunnut, että palsternakat vois kuivata! Ens vuonna täytyy kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä voi juu. Kun taloa lämmittää puuilla ja leivinuuni lämpenee siinä samalla, niin aika luonnostaan tulee mieleen kokeilla kuivata vähän kaikkea.

      Poista
  3. Kiesus, äijä on kyllä himmee kanakeittomaestro. Hyvä ohje taas

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja pelkäämpä, että näitä kanakeitto ohjeita pukkaa vielä lisää, kun munakanoille tuo pitkä keittäminen on toimiva kypsennystapa.

      Poista
  4. Curry ja palsternakat.. Niin outo yhdistelmä minulle, että on pakko maistaa!))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toimii. Meinasin itse kokeilla paahdettuja currymaustettuja palsternakkoja uunissa. Eli isompina paloina ja korkeammassa lämmössä.

      Poista
  5. Tätähän voisi tehdä myös kanista. Kiitos reseptistä!

    VastaaPoista
  6. Mitäs luulet käviskö linssit perunoiden sijasta tähän ohjeeseen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kävisi tosi hyvin. Meillä on perunaa tällä hetkellä joka ruoan kanssa, koska omat potut pitää saada käytettyä, kun ei ole vielä kunnollista kellaria. Ja mun ruoissa yleensäkin (melkein) kaikki ainekset on korvattavissa jollain muulla mistä enemmän tykkää ;)

      Poista