tiistai 25. marraskuuta 2014

Lammaspullia viulusta


Siivotessamme isäni kanssa kuukausi takaperin siskoni syyslampaita pakastimeen, kokeilimme ensimmäistä kertaa tehdä osasta jauhelihaa. Ajatuksena oli tehdä kunnollista jauhelihaa eikä suinkaan vain jauhaa kaikkein kalvoisimpia ja rasvaisimpia osia hienoksi.

Ykkösluokan jauhelihaksi päätyi pari takajalkaa sellaisenaan pienellä rasvalisällä höystettynä. Äkkiseltään viulun jauhaminen jauhelihaksi saattaa tuntua vähän haaskaukselta, mutta olemme  olleet siitä onnellisessa asemassa, että olemme saanneet nauttia yltäkylläisesti kokonaisia viuluja. Toinen miinuspuoli kokonaisen takajalan valmistuksessa on, että siitä tulee kerralla syötävää enemmän kuin
olisi useinkaan tarpeen.

Ensimmäisenä tehdyt lihapullat onnistuivat mainiosti ja pysyivät hyvän mehukkaina. Ja kyllä, maku ja oli hyvällä tavalla oikein lihaisa. Ohjeen pohjalla Ottolenghin Jerusalem -kirjan resepti.


PULLAT
500 g lampaan jauhelihaa
2 sipulia 
2 valkosipulinkynttä
silolehtipersiljaa 
1/2 dl couscousia
1 tl jauhettua kanelia
1 tl jauhettua masutepippuria
1/2 tl jauhettua mustapippuria
2-3 tl suolaa
1 muna

LIEMI
350 g pieniä kelta- ja shalottisipuleita kuorittuina ja halkaistuina
2 dl huokeaa valkkareia
2-3 dl lientä tai vettä
kourallinen kuivattuja aprikooseja
oksa timjamia
pari lehteä laakeria ja salviaa
(suurustetta halutessa)
luonnonjugurttia

Hienonna sipulit, valkosipulit ja silolehtipersilja. Yhdistä kaikki pullien ainekset ja vaivaa tasaiseksi.

Ruskista lihapullia padassa öljyssä parissa erässä ja laita syrjään. Kuullota samassa padassa sipuleita 5-10 minuuttia. Kaada kuumaan pataan ensin viini ja sitten liemi. Lisää joukkoon lihapullat, aprikoosit sekä yrtit. Keitä hiljakseen parikymmentä minuuttia ilman kantta pari kertaa pullia käännellen, kunnes ne kypsyvät läpi ja liemi redusoituu. Tarkista suola ja tarjoa luonnonjugurtin kera.




1 kommentti:

  1. Tuli nälkä.
    Ens viikolla on tiedossa luksusta, kun Lammasmaailma tuo paketillisen kangasalalaista luomukaritsaa suoraan kotiovelle :-)

    VastaaPoista