maanantai 20. heinäkuuta 2015

Mustikkapannacotta


Pannacotta on klassinen italialainen jälkkäri, jossa kerma ja maito maistuvat omimmillaan ja johon tässä mustikat tuovat mukavasti hapokkuutta.

Kevensin perinteistä ohjetta käyttämällä puolet punaista maitoa ja vain puolet kermaa. Kahdella liivatteella jälkkäristä sai samettisen pehmeää, mutta jos kaipaa tosi jämäkkää tytinää, voi hyvin käyttää myös kolmannen liivatteen. Tai puolikkaan.

Perinteisen vaniljan sijaan voi kokeilla myös tonkapapua, jossa on paljon samoja makuja kuin vaniljassa, mutta lisäksi aavistus karvasmanteliaromia.

Tämän pannacottan tein Vapaan lehmän maidosta yhteistyössä Juustoportin kanssa. Kananmunaviidakossahan törmäämme luomun lisäksi vapaisiin, onnellisiin, virikkeellisiin, pirteisiin ja kivoihin kanoihin, mikä saa kuluttajan pään pyörälle. Määreviidakko ulottuu maitohyllyllekin: on (ja on ollut) kevyttä, luomua ja laktoositonta, vanhan ajan maitoa,  raakamaitoa, yömaitoa, ykkösmaitoa, pitkään säilyvää maitoa ja pidempään säilyvää maitoa sekä maitojuomaa. Nyt mukana on myös vapaan lehmän maito, joka sijoittuu luomun ja normimaidon väliin, sekä vaatimuksiltaan että hinnaltaan.

Mielikuvissa vapaa lehmä kirmailee ulos ja sisään mielensä mukaan. Käytännössä vapaus tarkoittaa sitä, että lehmät eivät vietä elämäänsä kytkettynä päästään parteen. Pihatossaan ne kulkevat vapaina ja osalla on ulkolumahdollisuus. Rehun joukossa ne syövät apilaa, mutta muuten rehu ei ole luomutuotettua.

Osalla Vapaan lehmän tiloista on ulkoilumahdollisuus, mutta kaikilla vielä ei ole. Kaikki vapaat lehmät ovat pihatossaan vapaita, eli millään Vapaan lehmän tilalla lehmät eivät ole kytkettyjä parteen kuin hoitotoimenpiteiden ajaksi.
2 dl Vapaan lehmän täysmaitoa
2 dl Vapaan lehmän kuohukermaa

60 g sokeria
1/2 vaniljatanko

2 liivatelehteä
tuoreita mustikoita

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen noin viideksi minuutiksi.

Mittaa maito, kerma ja sokeri kattilaan. Halkaise vaniljatanko ja raavi vaniljansiemenet irti veitsellä. Laita tanko ja siemenet mukaan kattilaan ja kiehauta.

Purista liivatteista ylimääräinen vesi ja sekoita ne kermaseokseen. Anna jäähtyä ja siivilöi annoskuppeihin. Anna pannacottan hyytyä jääkaapissa vähintään kolme tuntia.

Tarjoa tuoreiden mustikoiden kanssa.1 kommentti:

  1. Hyvä kun kerroit, mitä tuo "vapaa lehmä" tarkoittaa. Hyvin on joku keksinyt markkinointikikan, kun mielikuva on tosiaankin ihan jostain muusta kuin tavallisen pihattonavetan lehmästä. Toki paremmat oltavat pihatossa on kuin päästänsä kiinni parressa, mutta siltikin hiukkasen kyseenalainen termi tuo "vapaa lehmä".

    VastaaPoista