sunnuntai 31. tammikuuta 2016

Kaurista ja risottoa


En ole varsinainen file-ihminen, vaan enemmänkin "luisten ja pitkään haudutettavien ruhonosien" -ihminen. Tästäkin huolimatta herkistyin tänään, kun söimme samaamme kauriin ulkofilettä: aivan täydellisen mureaa, samettista ja kirjaimellisesi suussa sulavaa lihaa, jonka syömiseen ei tarvitse hampaita.

Kauris todellakin löi äällikällä, vaikka tiesin raaka-aineen olevan ensiluokkaista ja odotukset olivatkin korkealla. Jotta tähti sai loistaa, valmistin sen mahdollisiman yksinkertaisesti pelkällä suolalla ja musta pippurilla maustettuna ja tarjoiltuna pelkistetyn risoton kanssa.

En muuten tajua miksi en kykene ikinä tekemään riittävän löysää risottoa (koska musta sen pitää valua lautasella). Vaikka loppuvaiheessa lisäisi kuinka lientä ja pitäisi risoton juoksevana, niin lautasella se ei enää sitä ole.
  

1 kauriin ulkofile (350 g)
suolaa ja mustapippuria
50 g voita (kirkastettua)

Ota liha hyvissäajoin huoneenlämpöön ja kuivaa sen pinta.

Kuumenna voi pienessä kattilassa niin että hera erottuu ja laskeutuu pohjalle. Käytä paistamiseen kirkas voi. Kirkastettu voi kestää huomattavasti korkeampaa lämpötilaa palamatta.

Mausta liha molemmin puolin suolalla ja mustapippurilla ja paista kuumalla pannulla pari minuuttia ensimmäiseltä ja minuutti toiselta puolelta. Anna vetäytyä foliossa viitisen minuttia. Kypsyyden arvioimiseen toimiva keino on tunnustella paistetun lihan pehmeyttä ja kimmoisuutta. Vinkkiä löytyy esimerkiksi täältä.

3 kommenttia:

 1. Lihan ystävä jättää mustapippurinkin pois - ellei liha ole pilaantunutta tai jostain muusta syystä halua peittää sen omaa makua :D

  Näyttää niin herkulliselta, että täytynee hankkia peuranfilettä seuraavaksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ... tai siis kaurishan se laukonpeura tosiaan on.

   Poista
  2. Ehkä. Itse koen mustapippurin vähän samanlaisena "arominvahventeena" kuin suolan. Eli aines, joka saa pääraaka-aineen maistumaan enemmän itseltään.

   Poista