lauantai 23. tammikuuta 2016

Lampaan lapaa ja perunaa


Vaikka taloudessamme on ruokakirjoja niin ettei enää hyllyihin mahdu, olen superhuono tekemään niistä ruokia. Siis sillai pilkulleen ohjeen mukaan. Enemmänkin kirjat ovat vain inspiraatiota johonkin omaan suuntaan tekemiseen.

Ja monesti reseptejä lukiessa oman järjen käyttö ja soveltaminen on ihan kannattavaa. Tämän ruoan alkuperäisessä ohjeessa valmistettiin samalla tavalla kymmenelle hengelle yksi lampaan viulu (4 kg) ja kilo (1 kg) perunoita. Liha olisi riitänyt joukolle hyvin, mutta perunoiden veikkaan loppuneen alkuunsa. Me laitoimme perunoita neljälle hengelle puolitoista kiloa ja pari lohkoa jäi kanoille vietäväksi.

Kiitos, Johanna ja Juha, lampaasta ja sen eteen nähdystä työstä.

Lammas

1 lampaan lapa eli etujalka (1,5 kg)
1 iso valkosipulin kynsi
1 rkl suolaa
1 rkl kuivattua rosmariinia
1 kuivattu (mieto) chili
1 tl mustapippuria

Siivoa lihasta ylimääräiset rasvat ja kalvot. Paina lihaan terävällä veitsellä pistoja ja työnnä niihin tulitikkumaiseksi leikattuja valkosipuleita

Laita loput mausteet huhmareen ja jauha hienoksi. Levitä tasaisesti ympäri lihaa.

Perunat

1,5 kg kiinteitä perunoita
2 valkosipulin kynttä
oliiviöljyä

suolaa
2 laakerinlehteä

Pese perunat ja lohko koosta riippuen neljään tai kuuteen osaan.Huuhtele ja kuivaa perunat ja kaada ne suureen vuokaan. Lisää joukkoon oliiviöljyä, ripaus suolaa, laakerinlehdet sekä murskatut valkosipulit.

Aseta lammas perunoiden päälle ja laita 175 asteiseen uuniin 20 minuutiksi. Laske lämpö 150 asteeseen ja paista pari tuntia kunnes liha on kypsää - tai haluamasi kypsyistä.


2 kommenttia:

  1. Nam! Ei paljon muuta. Paitsi, että kyllä perunaa olla pitää niin, että riittää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä. Musta on jotenkin pelottavaa, että itsestä on vanhetessani kehkeytynyt perunansyöjä. Joskus nuorena niin vannoi pastan ja riisin nimeen, että "ikinä en enää perunaa syö".

      Poista