sunnuntai 11. lokakuuta 2009

Paistettua kuhaa ja selleriperunamuusia oivassa kastikkeessa

Kuha ei ikinä ole ollut suosikkikalojeni top-kolmosessa, tuskin edes viiden parhaan joukossa. Mielestäni se on ollut vähän mauton ja persoonaton kala, ja pari kertaa kokonaista kuhaa uunissa tai grillissä tehtyäni on lopputulos ollut jostain syystä kurjan vetinen.

Viikonloppunan nappasin kuitenkin pari kalatiskistä pari kuhafilettä, koska ne olivat tuoreinta saatavilla olevaa kalaa ja ruokaa piti saada nopeasti. Paistoin suolatut fileet pannulla öljyssä ja voissa.

Kuhan kanssa söimme perinteistä perunamuusia sellerillä ryyditettynä. Korvasin osan perunasta juurisellerillä ja maustoin muusin ripauksella kanelia, kuten äitini teki kun olin pieni.

Kuhan ja muusin seuraksi tein Nigel Slaterin Appetite kirjasta kastikkeen nimeltä a simple, useful sauce for every day eli vapaasti käännettynä yksinkertainen ja käyttökelpoinen kastike vaikka mihin tai jotain sinne päin.

Sinänsä kastike oli tosi maukasta, mutta kuhalle se oli hiukan liian tymäkkä. Grillatulle lohelle tai muulle rasvaiselle kalalle tai vaikka vaalealle lihalle kastike olisi sopinut kuin nakutettu.


1 dl valkoviinietikkaa
1 dl vettä
shalottisipuli
pari oksaa minttua
kokonaisia mustapippureita
2 dl ranskankermaa
pari tl dijonia

Laita valkoviinietikka, vesi, pilkottu shalotti, mintut ja pippuri kattilaan. Kuumenna ja anna kiehua, kunnes suurin osa nesteestä on haihtunut, eli sitä on jäljellä noin puoli desiä. Siivilöi shalotti, minttu ja pippurit pois. Lisää nesteeseen ransakankerma ja dijon ja kiehauta. Hauduta vielä hetki, jos kastike on liian löysää.

3 kommenttia:

 1. Näyttää järkyttävän herkulliselta! Mukavaa, että julkaiset noita kastikkeiden ohjeita. Hyviä sellaisia on vaikea löytää yhtäkkiä ja ne kuitenkin kruunaavat piffit ja fisut.

  VastaaPoista
 2. Tuo muusi oli ihan taivaallista! Jännää, miten selleriä ei tunnistanut ennen kuin kokki paljasti aineksen - sen jälkeen se oli tietysti ilmiselvää.

  VastaaPoista
 3. Siihen nähden miten paljon tykkään kastikkeista niitä tulee tehtyä aika vähän. Se on ihan totta että hyvä soossi kyllä kruunaa varsinkin lihan.

  Vaikka toisaalta jos liha itsessään on älyttömän hyvää, niin se ei tarvitse mitään kastiketta, mausteita tai edes lisukkeita. Niin hyvää lihaa vaan saa aika harvoin.

  VastaaPoista