sunnuntai 3. tammikuuta 2010

Lammastajine ja couscous

Joulupukki ei tänäkään vuonna tuonut oikeaa tajinepataa, mutta se ei estänyt tekemästä tätä mahtavan maukasta ruokaa. Käytin aivan tavallista kannellista saviastiaa eli perinteistä Kokki-pataa.

Autenttisuudesta en muutenkaan sano mitään, mutta mitä väliä sillä toisaalta on, kun lopputulos oli älyttömän hyvää. Eikä pukin sitä tajinea ensi joulunakaan tarvitse tuoda, koska kaikki paikat on jo täynnä kippoja ja kuppeja. Että ei se ollut mikään vihje...


lampaan paahtopaisti tai pari
reilu rkl tomaattipyrettä

vajaa rkl korianterin siemeniä ja jeeraa
reilu rkl harissaa
sitruunamehua


oliiviöljyä
iso punasipuli
pari valkosipulinkynttä
kanelitanko

kokonaisia kardemummia
kirsikkatomaatteja
rusinoita


couscousia
säilöttyä sitruunaa
korianteria

pari shalottisipulia
noin puoli desiä valkoviinietikkaa
noin tl sekä sokeria että suolaa

Jauha korianterin siemenet ja jeera. Sekoita tomaattipyre, harissa ja sitruunamehu ja lisää mausteet. Leikkaa lampaat pieniksi kuutioiksi ja mausta niitä juuri tehdyssä seoksessa pari tuntia tai vaikka yön yli.

Kuumenna öljy padassa ja kuullota sipuleja siinä hetki. Lisää joukkoon lihat ja anna niiden ruskistua hiukan. Vähennä lämpöä ja hauduta parisenkymmentä minuuttia.

Suikaloi tällä välin shalotit niin ohuiksi viipaleiksi kuin saat. Laita ne kulhoon, kaada päälle etikka, sokeri ja suola. Sekoita ja jätä tekeytymään.

Lisää lampaan joukkoon halkaistuja kirsikkatomaatteja, kourallinen rusinoita, kanelitanko ja kardemummat. Tomaateista tullee sen verran nestettä, ettei sitä tarvitse muuten lisätä. Jatka hauduttamista miedolla lämmöllä parisenkymmentä minuuttia tai kunnes ruoka vaikuttaa valmiilta.

Tee couscous ja sekoita mukaan säilöttyä sitruunaa pieneksi pilkottuna.

Kokoa shalottisipulit nyrkkiin ja purista neste niistä mahdollisimman tarkkaan pois. Koristele annos shaloteilla ja korianterilla.

11 kommenttia:

  1. hyvältä näyttää!

    mistä te muuten hankitte lampaanne?

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Hyvää se olikin.

    En ole mikään puritaani ostopaikkojen suhteen eli kyllä lammasta tarttuu mukaan melkein kaikkialta missä sattuu olemaan sopivaa palaa tarjolla.

    Tosi hyvää karitsaa olen monesti saanut Kirkkonummen Maatilapuodista. Hallissa käydessä lihat ostan useimmiten Reinin Lihasta, joka muuten on avaamassa omaa tiskiä luomulihalle!

    VastaaPoista
  3. Reinin Lihasta mekin monesti, se vain on (nykyään) niin kovin kaukana. Täältä Nummelastakin saimme viime viikolla pakkasesta kotimaista lampaan lapaa kun ymmärsimme K-extrassa kysäistä.

    Tuo Kirkkonummen maatilapuotim pitäisi joskus tsekata - tuollaiset paikat ovat minusta tosi kiinnostavia!

    VastaaPoista
  4. Olen itsekin paikalliseen K-kauppaani älyttämön tyytyväinen. Päivän varoajalla he tilaavat mitä tahansa osaa pyytää ja on saatavilla.

    Maatilapuoti on kyllä käymisen arvoinen paikka jos on lähistöllä. On kiva kun he myyvät siellä aina sesongin tuotteita. Toisaalta lopputalvesta siellä onkin aika vähän tuoretavaraa. Kaikki jauhot ostamme myös nykyään sieltä.

    VastaaPoista
  5. Meillä Nummelasta saa Cittarista paikallisia luomujauhoja tai sitten ostamme tavisjauhoja Hennolan tilan kojusta torilta.

    Täällä oli Maanväki-luomukauppa, mutta se lopetti kun me muutimme tänne.

    VastaaPoista
  6. Kiitos Jasu, blogisi on mainio!

    Kikherne-purjokeitto oli loistava talvinen lounas. Jännä twist tuli valmiiksi marinoiduista kikherneistä (tällä kertaa jokin sitruuna-yrttiseos) - antoi keittoon särmää sitruunalla.

    Nyt karitsanpalat marinadissa, uhrilammas tarjoillaan perheelle illalla.

    Good work, thumbs up!

    VastaaPoista
  7. Kiitos Hanna kommenteistasi!

    Mullakin on menossa lammas uudestaan marinadiin eli olen tekemässä tuota viikonlopun vieraille.

    Kikherne-purjokeitto on tosiaan suoraan kirjasta enkä voi ottaa siitä mitään kunniaa. Olen useasti miettinyt miten sitä ohjetta voisi parannella mutten ole keksinyt. Se vaan toimii niin täydellisesti.

    VastaaPoista
  8. Hei Jasu, täällä on mukava tunnelma! Taginepata on yksi sellainen keittiöhärveli, joka olis mullakin haaveissa. Jo siinä muodossa on taianomainen tunnelma, ei voi tulla pahaa ruokaa!

    Mä olen ostanut välillä lähituotteita (en tosin lammasta) Saukkolan Maalaispuodista ykköstien varrelta. Pieni, sympaattinen ja lähellä mökkiä. Olen huomannut, että lammasta saa tuoreena yleensä vähän yllättävistä paikoista, esim. joistain tosi pienistä K-kaupoista.

    VastaaPoista
  9. Kiitos, Haarukka!

    Muakin harmittaa, ettei ole ikinä sellaista tullut hankittua matkoilta kun arabimaissa on käynyt. Siinä on tosiaan jotain salaperäistä...

    Täytyypä kaivaa tiedot tuosta Saukkolan kaupasta ja pistää muistiin, kun taas siitä joskus ajaa ohi. Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
  10. Näyttää ja kuulostaa herkulliselta taginelta! Käytitkö tässä niitä itse säilömiäsi sitruunoita? Olisi kiva kuulla, miten onnistuivat ja mihin kaikkeen olet niitä upottanut; itselläni on odotellut yksi säilöntäohje pitkään täytäntöönpanoa.

    VastaaPoista
  11. Kyllä nuo sitruunat ovat onnistuneet joka kerta kun niitä olen tehnyt. Parhaita on tullut, kun suolaa on annostellut oikein reippaasti.

    Olen käyttänyt noita paljon kaikenlaisissa ruokaisissa salaateissa ja lisukkeissa. Esim http://chezjasu.blogspot.com/2009/04/ohra-kana-salaatti.html

    Koskaan en varsinaisesti ole kuumentanut niitä tai käyttänyt keitoissa tms. Musta tuntuu, että ne ovat parhaimmillaan juuri huoneenlämpöisenä.

    VastaaPoista