torstai 7. tammikuuta 2010

Maailman helpoin arkileipä

Tätä leipää teemme monta kertaa viikossa. Se on hyvää, mutta myös todella helppo ja nopea tehdä. Leipä vaatii vain nopean kohoamisen eikä juuri lainkaan vaivaamista.

Laita ihmeessä kommenttia, jos tiedät vielä helpomman ohjeen!

5 dl lämmintä vettä
1 pussi kuivahiivaa
2 tl suolaa
3 tl sokeria

2 rkl öljyä
vehnäjauhoja
muita jauhoja, kuten speltti, kokojyvä, ruis, ohra
halutessa muita hiuhaimia, kuten mysliä, hiutaleita tms.

Liuota veteen hiiva, sokeri ja suola. Sekoita joukkoon vehnäjauhoja ja muita jauhoja sen verran, että saat löysän taikinan. Vehnäjauhoja tulee olla noin kaksi kolmasosaa koko jauhomäärästä.

Hyvä koostumus on pannukakkutaikinaa paksumpi, mutta kuitenkin niin löysä, että taikina valuisi kaadettaessa kulhosta pois.

Anna kohota liinan alla 20 minuuttia.

Sekoita mukaan pari ruokalusikallista öljyä ja vielä sen verran vehnäjauhoja, ettei taikina enää tartu astiaan. Taikinan pitäisi olla niin löysää, ettei sitä voisi vaivata pöydällä.

Sekoita tai vaivaa taikinaa kulhossa puulastalla minuutin verran, jotta se muuttuu hiukan kimmoisammaksi. Öljyä vuoka (ellet omista uusia ja varmasti tarttumattomia vuokia - minä en) ja kumoa taikina siihen. Taputtele leipä kutakuinkin tasaiseksi ja peitä liinalla.

Laita uuni 225 asteeseen. Kun uuni on valmis, työnnä hienosti kohonnut leipä sinne ja paista puoli tuntia.

Ota valmis leipä vuoasta, kääri puuvillaiseen liinaan ja anna jäähtyä täysin ennen leikkaamista.

19 kommenttia:

  1. Heti kokeilemaan! Kiitos ohjeesta. Kaappiin on kertynyt kaikensorttisia hiuhaimia ja kaksi uudehkoa leipävuokaa.

    VastaaPoista
  2. Tätä kun tekee pari kertaa viikossa niin ei ne vuoat kauaa uusia ole.

    VastaaPoista
  3. Mielenkiintoinen ohje! Omaksi nopean leivän suosikkiohjeeksi on vuosien kuluessa tullut kaurahiutalepakkauksessa aikoinaan esiintynyt helppojen sämpyläruutujen ohje. Leipä on melkein pikaleipää, mutta silti älyttömän mehevää ja syötävää vielä parinkin päivän päästä. Toisen kohotuskerran puuttuminen ei haittaa. Täältä ohje löytyy nykyään: http://www.raisio.com/www/page/elovena_reseptit

    VastaaPoista
  4. Kiitos ohjeesta. Täytyy laittaa kokeilulistalle.

    Olen toisinaan miettinytkin, että pitäisi ruveta säännöllisesti tekemään ruokia pakettien kyljissä olevista ohjeista. Jotenkin olen varma, että niistä voisi löytyä helmiä!

    VastaaPoista
  5. Kiitos tästä leipäohjeesta!

    Olen todennut sen tosi hyväksi kahden pienen lapsen kanssa kun kädet eivät voi olla taikinassa ja nyt meillä tätä tehdään muutaman kerran viikossa. Lisäksi kaikki maistiaisia saaneet ovat vaatineet ohjetta, joten olet sitä myötä saanut kymmenkunta uutta kävijää blogissasi =)

    VastaaPoista
  6. Olipa mahtava lukea kommenttisi. Kiitos siitä!

    Tuntuu kivalta, että ohjeesta on aidosti ollut iloa ja hyötyä. Ja hyvää pitää tietysti aina jakaa.

    VastaaPoista
  7. Tosi hyvä leipä, kiitos jakamisesta! käytin vehnäjauhojen lisäksi kaura- ja quinoahiutaleita.. parhaillaan tässä nautiskellaan tyttären kanssa välipalaksi :) Pikkusen mua hirvitti tuo jauhojen määrän itse soveltaminen mutta kuvaus oli niin hyvä, että sai tämäkin tumpelo onnistumaan ;)

    VastaaPoista
  8. Minän olen tällä hetkellä ihan koukussa Blgistanian klassikoleipään eli pataleipään...http://eriqou.blogspot.fi/2013/01/tammikuun-lempileipaa-blogistanian.html
    Aikaa kuluu enemmän (taikina pitää aloittaa 12h etukäteen), mutta vaivaamisen tarve on samaa luokkaa.

    Tämäkin ohje näyttää kyllä siltä, että ponkaisee samantien kokeilulistalle.

    VastaaPoista
  9. Pakko sanoa että uskomaton ohje!
    Itse olen vasta-alkaja kun puuhutaan leipomisesta, ja jostain syystä olen karttanut leivän tekoa kuin ruttoa. Tätä ohjetta kun kokeilin, niin tulimpa toisiin aatoksiin :)

    Henkilökohtaisesti myös meinasin lyödä hanskat tiskiin kun huomasin, että jauhojen määrää täytyy itse soveltaa, mutta hyvin tuntu onnistuvan, niin maukasta leipää tuli, ja ukkokin tykkäsi :)

    Nyt ohje jo toista kertaa kokeilussa, tällä kertaa mukana vähän mysliä, sekä spelttihiutaleita, murusia kaapin nurkista. Kiitokset!

    <3: Heli

    VastaaPoista
  10. Kiitos ohjeesta! Olen tehnyt tätä nyt puolisen vuotta ehkä kerran pari kuussa, joskus useamminkin. Leipä on kerännyt kiitosta kotona ja vieraissa, se on myös kätevä tuliainen.
    Huippuhyvä ja helppo ohje!

    VastaaPoista
  11. Hyvää leipää tuli, jopa amatöörikokin käsissä. Ja plussaa helppoudesta :)

    VastaaPoista
  12. http://s1.postimg.org/bcs8564n3/WP_20150804_10_16_35_Pro.jpg tämmöistä jälkeä syntyi täällä. jos isommalla vuoalla seuraavalla kerralla 😊 hieman mietitytti se, laitoinko liikaa jauhoa.. Kiitti!

    VastaaPoista
  13. Hyvä ohje, ja todella helppo.

    VastaaPoista
  14. teen tätä täysjyvävehnäjauhoita ´kaurajauhosta ja leseistä. ihan parasta!

    VastaaPoista
  15. Jo toinen peräkkäinen maanantai kun leivoin tätä, taidan ottaa tavaksi. Kolmivuorotyöläisenä leipomisten suunnittelu ja toteutus on välillä todella toisaikaista, mutta tämän leivän ehtii leipomaan oli mikä vuoro tahansa! Mahtaisiko toimia jos lisäisi vaikka oliiveja ja fetaa taikinan joukkoon? Vaikka tomaattikeiton kaveriksi..

    VastaaPoista
  16. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  17. Aivan superhelppo tehdä ja maistuu perheen nirsoimmallekin, kiitos!!

    VastaaPoista
  18. Todella hyvä & helppo! Kiitoksia nyt tuli luotto leipä resepti

    VastaaPoista
  19. Tällä ohjeella on tullut tehtyä vuosien ajan jo lukuisia leipiä välillä jauhoja vaihdellen ja siemeniä yms. lisäillen. Aina toimii yhtä hyvin! :) Kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista