perjantai 1. tammikuuta 2010

Sipulifetapiirakka

Kehitin tässä sipulikeiton pohjalta piirakan. Haudutin erilaisia sipuleita samalla tavalla kuin keittoa tehdessä: pitkään ja miedolla lämmöllä, kunnes ne karamellisoituvat ja makeutuvat mehukkaiksi.

Sipulin määrä saattaa tuntua aika suurelta, mutta hauduttaessa ne menevät kasaan niin, että jäljelle jää lopulta vain paksua tahnaa. Sipuleja ei kannatakaan pilkkoa käsittämättömän ohuiksi siivuiksi, jotta niissä säilyy hauduttaessa jonkinlainen rakenne.

Käytin pohjaan yli jääneitä keitettyjä perunoita, joka toivat vähän vaihtelua pelkkään vehnäjauhoon. Pohjasta tuli varsin kevyt ja rapsakka, koska käytin rasvaa melko vähän. Ohjeen taikinamäärästä riitti kahteen vuokaan, joten pakastin puolet myöhempään käyttöön.

Kuten useimmat piirakat, tämäkin maistui parhaiten lämpimänä. Siis ei kuumana eikä kylmänä.


5 dl vehnäjauhoja
100 g huoneenlämpöistä voita
tilkka kermaa
pieni kourallinen juustoraastetta
neljä pientä keitettyä perunaa murskattuna
muna

oliiviöljyä
4 sipulia
3 punasipulia
3 shalottisipulia
4 valkosipulin kynttä
tilkka valkkaria
1 rkl harissaa

fetaa
muna
vajaa pari desiä kermaa
juustoraastetta
rakuunaa
mustapippuria

Sekoita pohjan ainekset keskenään ja lisää muna viimeisenä. Jaa taikina kahtia ja pakasta toinen puolisko, ellet käytä sitä heti.

Kuori ja halkaise sipulit ja pilko ne siivuiksi. Kuumenna öljy padassa ja lisää sipulit. Kuullota, kunnes sipulit pehmenevät hiukan. Lisää suolaa, tilkka valkkaria ja harissa. Jätä kannen alle hautumaan miedolle lämmölle, kunnes sipulit karamellisoituvat ja alkavat tummentua. Tämä vienee puolesta tunnista tuntiin.

Levitä taikina ohuelti piirakkavuokaan ja esipaista pohjaa 175-asteisessa uunissa kymmenisen minuuttia. Ota pohja uunista ja levitä siihen sipulit ja feta.

Sekoita munakermaseoksen aineet ja kaada piirakan päälle. Laita takaisin uuniin ja paista vielä noin vartti tai kunnes pinta näyttää hyvältä.

2 kommenttia:

  1. Teimme näköjään lähes samanaikaisesti sipulipiirakat, kun itsekin testasin paljon yksinkertaisempaa reseptiä. Omastani tuli vähän lussu: siinä ei ollut juustoraastetta päällä ja vain yhtä perussipulia. Kyllähän sipuli ihanasti makeutuu hautuessaan, mutta piiraaseen kaipasin jotain suolaista elementtiä korostamaan makeutta. Toi feta olisikin ollut ihan nappiin. Ensi kerralla sitten.

    VastaaPoista
  2. Aika hauskaa! Kyllä se tosiaan kaipaa jotain suolaista mukaan ja jotenkin feta toimii aina piirakoissa.

    Tein tuon saman piirakan vielä toiseen kertaan ja lisäsin aineisiin yhden purjon. Jännästi tuohon sipuliin tuli makeutuessaan hiukan lanttulaatikkoa muistuttva flavor...

    VastaaPoista