sunnuntai 10. tammikuuta 2010

Tomaattirisotto, pinaattia, papuja ja sinappikermaa

Jokin aika sitten Lontoossa käydessäni päädyin sattumalta syömään Mildreds-kasvisravintolaan. Pienessä ja ahtaassa salissa oli perjantai-iltana uskomattoman eläväinen ja mutkaton tunnelma.

Söin pääruokana annoksen nimeltä sunblushed tomato and buffalo mozzarella risotto cake served with wilted spinach, green beans and grape mustard cream sauce. Pääosassa oli risotosta tehty leivitetty ja pannulla paistettu kakku, jossa oli kunnon rapea kuori. Ruoka oli sekä hyvää että sitä oli paljon: loistava esimerkki siitä, että kasvisruoka ei välttämättä ole kevyttä ja mieskin voi siitä tulla kylläiseksi.

Jo tuolloin syödessä ajattelin, että annos täytyy yrittää rekonstruoida omassa keittiössä. Kohtuullisesti aikeissani onnistuinkin. Jo alunperin arvelin, että vaikeinta on tehdä risotosta koossa pysyvä kakku.

Tein risoton muuten normaalisti, mutta jätin sen hiukan tavallista paksummaksi. Annoin sen jäähtyä hetken ja muotoilin siitä märillä käsillä kiekon - hiukan kuin olisin tehnyt jauhelihapihviä. Yritin leivittää kakkua vehnäjauhoilla, kananmunalla ja korppujauhoilla.

Lopputuloksena keittiön tasot olivat täynnä riisiä, jauhoja ja likaisia lautasia. Risotto ei millään pysynyt kasassa, vaan se tuli lopulta syötyä ihan perinteisessä muodossa. Mauissa ei ollut kuitenkaan mitään valittamista - päinvastoin. Vihreät pavut ja kokojyväsinapilla maustettu kerma olivat mahtava pari risotolle.

Silti täytyy vielä googlata, miten risoton saisi pysymään kasassa. Liimalla?

18 kommenttia:

  1. Muista, että me tullaan teille syömään viikonloppuna, suom. huom ;-D

    Pystyisköhän tuohon risottokakkuun soveltaan niiden italialaisten leivitettyjen riisipalluroiden ohjetta - Rize varmaan muistaa, miksi niitä palluroita kutsutaan. Ollaan niitä pariin otteeseen haettu Delizia da Perlasta.

    VastaaPoista
  2. Tarkoitat arancini -palleroita. Sisilialaisten keksintöä. Leivänmuruilla päällystys ja tietääkseni uppopaisto rasuassa elikkäs friteeraus.

    VastaaPoista
  3. Just niitä. Täällä oli ohje: http://allrecipes.com/Recipe/arancini/Detail.aspx
    Jamppa teki ne risotosta. Liimana oli kananmuna.

    VastaaPoista
  4. Kiitokset neuvoista!

    Kananmunaahan se olisi tietysti tarvinnut. Olisi ehkä kannattanut lukea ennen kuin alkoi tekemään. Myöskään uppopaistaminen ei ole mun vahvimpia lajeja. Voisit Ulla pitää mulle siitä joskus kurssin...

    VastaaPoista
  5. Meillä on 4 litraa rypsiöljyä jemmassa ja keitin valmiina, joten tervetuloa uppopaistobileisiin! Ollaankin mietitty, että pidettäis kunnon rasuaviikko, jolloin testattais kerääntyneitä frittiohjeita, joten risottokakut vois koepaistaa samalla. Keitin tosin sijoitetaan terassille tai ulos, jottei koko talo ala haista Mäkkärille.

    VastaaPoista
  6. risottopallot eivät kumminkaan tarvitse kananmunaa liimakseen- näin on tehty monesti ja hyvää on tullut!

    friteeraus ihan kattilassa on helppo homma kun matkassa on mukana digitaalinen paistomittari anturi öljyyn upotettuna mittaamassa öljyn lämpöä.

    VastaaPoista
  7. Kiitos Merituuli tuosta ohjeesta. En vieläkään käsitä miten nuo saa pysymään koossa. Eilinen kokemus oli nimittäin aika turhauttava.

    Uppopaistaen pitäisi ehdottomasti tehdä sipsejä. Kaupasta kun ei löydy enää yksiäkään tosi hyviä perunalastuja. Kenelläkään hyväksi koettuja ohjeita?

    VastaaPoista
  8. Eilen lämmittelin lauantain risotonjämiä ja se oli aikas tömäkkää ainetta, pysyi kyllä kasassa... Eli ehkä se viilentäminen auttaisi?

    Uppopaisto on meillä ollut vähän no-no, kun ei ole liesituuletin. Mutta ehkä tulevaisuudessa. Eli se sipsien ohje kyllä kelpaisi kans.

    Ja tuleva kirkkonummelainen kiittä maalaiskauppavinkistä! :)

    VastaaPoista
  9. Tervetuloa Kyrkslettiin!

    Muista kaupoista voin sanoa pika-arviona, että Prismassa ei ole mitään hyvää ja Sittarissakaan ei ole muuta hyvää kuin kalatiski. Se onkin sitten tosi hyvä. Ainakin perjantaisin.

    VastaaPoista
  10. Tusla: eihän liesituulettimen oikein soisi olla päälläkään kun friteeraa.

    Sipsejä tehdään meillä toisinaan perunan kuorista tuplauppopaistaen. Eli kuivatut kuoret 180 asteiseen rypsiöljyyn lillumaan, reikäkauhalla talouspaperin päälle rapsakoitumaan ja pian uusi kierros. NAM! Ja kompostoitavaa on aina vain vähemmän ;D

    VastaaPoista
  11. ja joo, mäkin luulen että tuo edellisenä päivänä tehty risotto kylmäsäilytyksen jälkeen vois olla SE juttu tässä :).

    VastaaPoista
  12. Merituuli, good point tuo liesituuletin... Vois tulla vähän suuremman luokan tuhoa frittaillessa sen alla. Mutta sitten jälkikäteen olisi ihan kiva vähän pörrätä tuulettimella, ettei koko kämpässä haisisi rasvalle kahta viikkoa. :) Ja myönnetään, että olen rasvankärylle jotenkin "herkkä". Muutamme uuteen, liesituulettmelliseen köökkiin ensi kuun lopulla, sitä odotellessa...

    Ja nyt tulin tänne Jasun kommenttilootaan huutelemaan ihan aiheen vierestä, hups ja pahoittelut.

    VastaaPoista
  13. mä jatkan samaa linjaa Tusla toisen kommenttilootasssa huutelusta :). aivan totta toi jälkikäteen huristelu!

    VastaaPoista
  14. Ihan hyvä, että mainitsit tuosta liesituulettimesta. Olisin luultavasti pitänyt sitä friteeratessa päällä. Liekittäessä oon tajunnut jo varoa tuuletinta.

    Joku neuvoi joskus avaamaan ikkunan ja huristelemaan jo ennen paistamista, että saa kunnon läpivedon aikaiseksi. Hyvin on toiminut.

    VastaaPoista
  15. Kyllä liestituuletin voi olla/pitää olla päällä kun friteeraa. Mulla ei ole ainakaan tarkoitus ikinä sytyttää sitä öljyä tuleen... Pitää sen max 180 asteessa niin hyvin menee. Eikä minusta edes haise alle tuon lämmön. Savuamispistehän on, öljylaadusta riippuen, jossain noilla hujakoilla, joten kun pitää alle sen, niin säästyy hajuilta ja tulipaloilta :)

    VastaaPoista
  16. ei minullakaan ole ollut tarkoitus sytyttää öljyä palamaan, mutta parempi varoa kuin katua jälkikäteen. meillä on aina palopeitekin vieressä kattilankannen lisäksi :D

    VastaaPoista
  17. Satuin Pastanjauhannan kautta tänne ja en malta olla kommentoimatta:

    Jos ei tykkää/voi friteerata niin toki yksi vaihtoehto on risotto-mozzarella pallot uunissa. Eli otetaaan risottoa, pieniä palloja tai paloja mozzarella, taputellaan risotto juuston ympärille ja puristetaan vähän. Sitten vaan kovalla lämmöllä uunissa, niin että juusto (ehkä osittain, makuasia) sulaa sitoen pallon yhteen. Alkuperäisessä reseptissä on kuulemma jotenkin appelsiinia, en ole vielä saanut kokeiltua, risoton liemessä ehkä mehua tai kuorta?

    VastaaPoista
  18. Tuo ohje voisi hyvinkin toimia. Pitäisi vaan huolehtia, että risotto ei uunissa kuivu liikaa. Tuohon voisi ehkä käydä vetisempikin risotto.

    VastaaPoista