sunnuntai 28. maaliskuuta 2010

Skonssit a.k.a. aika mehukkaat korput

Revin pari vuotta sitten vaimoni Olivia-lehdestä talteen sivun, jossa oli skonssien ohje. Innostuin ohjeesta sen hienojen kuvien ja nimen takia: eihän mikään skonssi-niminen voi olla kovin pahaa. Arkistoin sivun mappiin, ja siitä lähtien ohjetta on pitänyt kokeilla.

Resepti oli helppo ja yksiselitteinen. Lopputulos oli jotakin pipareiden ja muffinsien välistä. Silti skonssit eivät ihan vastanneet odotuksiani.

Kuvittelin niiden kohoavan hurjasti, rakenteeltaan höttöisen pullamaisiksi. Odotin saavani samanlaisia ilmavan keveitä rusinapullia, joita tarjoillaan hyvin hotellien aamiaisilla. Noin kolmatta skonssia syödessäni tajusin sekoittaneeni skonssit briosseihin. Epäleipojana tällaiset asiat menivät iloisesti sekaisin...

Jos tiedät helpon briossiohjeen, niin laita linkki. Voisin kokeilla niitä heti ensi vuonna.


4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
1 tl suolaa
1 tl sokeria
50 g voita
2 dl maitoa tai piimää
1 dl rouhittuja pähkinöitä tai rusinoita tai molempia
1 keltuainen voiteluun
tomusokeria pinnalle


Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kylmä voi kuutioina ja nypi taikina muromaiseksi. Kaada joukkoon maito pienissä erissä ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi.

Kumoa taikina pöydälle ja taputtele tasaiseksi. Paina taikinasta rengasmuotilla leivoksia ja siirrä pellille. Voitele skonssit (8 kpl) munalla ja paista 200 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia eli kunnes pinta saa hiukan väriä.

Siivilöi tomusokeria pinnalle koristeeksi.

7 kommenttia:

  1. Voi ei ;) Minulla on hyvä briossiohje, lisäät vaan taikinaan vähän sokeria ja väliin juuston tilalle rusinoita ja vot! Hyvää on:)

    Voit myös toisaalta piilottaa sisään myös tummaa suklaata tai ... mitä nyt keksit.

    VastaaPoista
  2. Omassa scones-reseptissäni on samat mittasuhteet, mutta paljon enemmän sokeria ja leivinjauhetta, vähän vähemmän nestettä. Ainakin omaan makuun ovat ihan SUPER :)

    http://whatcanmehave.blogspot.com/2010/02/tea-time-nostalgia.html

    VastaaPoista
  3. Kiitos Nelle ohjeesta! Pitääköhän investoida tuollaiseen syvään vuokaan onnistuakseni briosseissa. Multa kun löytyy vaan sellainen matala muffinsivuoka.

    E Birdie: Näihin olisi tosiaan voinut lisätä hyvin sokeria. Nyt ei oikein tiennyt onko ne makeita vai suolaisia. Ohjeella olisi voinut tehdä myös suolaisia versioita vaihtamalla rusinat ja pähkinät cheddariin.

    VastaaPoista
  4. ei tarvitse, ellet halua niistä juuri tietyn muotoisia. Minä tein noita pitkään ihan tavallisessa muffinssivuuassa:) Noista tuli vaan hauskan muotoisia:)

    VastaaPoista
  5. Mulla menee sekaisin skonssi ja brunssi... Jasun skonsseihin sopi sekä makea että suolainen täyte, vaikka toki sellaisenaankin olivat herkullisia. Lisäsin makeanhimoissani mansikkahilloa, ja hyvin toimi.

    Nelle, todella upeat briossit sulla! Vesi herahti kielelle, kun katselin kuvia.

    VastaaPoista
  6. Vanha anglofiili tässä, terve! Nuorena tyttönä haaveilin skonsseista peribrittiläiseen tapaan vadelmahillon, kermavaahdon ja hyvän teen kera. Valitettavasti yläasteen köksänmaikka huomautti, että skonssitaikina puhdistaa kynnenaluset tehokkaasti. Ja meidän luokalla oli tyttö, jonka kynnenaluset oli aina täynnä mustaa töhkää. 30 vuoteen en ole pystynyt skonsseja syömään...

    VastaaPoista
  7. Lapsuuden mielikuvat ovat joskus melkoisen vahvoja. Kiinnostaisi tietää miksi juuri skonssitaikina puhdistaa hyvin kynnenaluset - taikinaa kun ei paljoa edes vaivata. Ehkä se on sooda, jota käytetään puhdistusaineena muutenkin.

    VastaaPoista