maanantai 21. kesäkuuta 2010

Halloumisalaatti verigreipillä

Palasimme sunnuntai-iltapäivänä Keski-Suomesta häämatkalta (olimme siis vieraina kaveriemme häissä) kotiin, eikä illaksi oltu varattu mitään ruokaa. Jääkaapin tarjoamista rippeistä syntyi kuitenkin ihan mielenkiintoinen salaatti.

Sain yhdistettyä salaattiin kaikki perusmaut, sekä vielä erilaisia suutuntumia. Halloumi ja leipä olivat suolainen perusta, johon verigreippi toi happamuutta ja karvautta. Makeutta tuli kastikkeesta, johon sekoitin vain vadelmahilloa ja etikkaa. Makuyhdistelmät eivät ehkä olleet ihan klassikotasoa, mutta salaattia oli hauska syödä.

Jäimme miettimään, mitkä ruoka-aineet ovatkaan luontaisesti karvaita. Makeita, happamia ja suolaisia, kun on paljon helpompi nimetä. Greipin maun "musteisuus", jota on varsinkin valkoisessa kuoriosassa, lienee juuri karvasta. Toinen selvä kitkerä aines on oluessa käytettävä humala. Sitä vaan on hiukan vaikea hyödyntää ruoanlaitossa.


verigreippi
paketti halloumia
pari viipaletta kuivahtanutta leipää
paahdettuja paprikoita (piquillo) purkista
silolehtipersiljaa
oliiviöljyä
suolaa

pari tl vadelmahilloa
1 rkl valkoviinietikkaa

Kuori verigreippi ja poista lohkoista kalvot. Laita lohkot talouspaperin päälle, jotta ylimääräiset nesteet imeytyvät pois.

Paahda leipiä pari kertaa leivänpaahtimessa, jos ne eivät ole kunnolla kuivahtaneita. Murra leivät paloiksi kulhoon ja sekoita mukaan reippaasti oliiviöljyä. Kaada ,kuumalle pannulle ja paista kunnes ne alkavat ruskistumaan.

Paista halloumit samalla pannulla leipien jälkeen. Kokoa salaatti lautasille ja mausta kastikkeella.

2 kommenttia:

  1. Aloinpas miettimään tuota karvautta itsekin, ja googlen avulla karvaiksi aineksi selvisivät ainakin kaakao ja oliivit. Huomasin myös, että esimerkiksi juuri oliiveja, kahvia ja olutta yhdistää karvauden lisäksi se, että en pidä niistä. :D Lienee makuaistin kehittämisen paikka.

    VastaaPoista
  2. Kaakao onkin hyvä huomio! Jos kaakaoon ei laita yltiöpäisesti sokeria, niin sehän on aika karvasta.

    Jostain olen lukenut, että makuaisti (yleensä) muuttuu iän myötä niin, että makean sijaan alkaa tykkäämään happamista asioista.

    VastaaPoista